Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Un proiect de suflet-Festivalul de poezie "Gellu Naum"

Învăţământ liceal | Economie

Propus de: simonabeldie | 12.08.2021 22:55 | Revista cadrelor didactice nr. 77/2021 | 235 vizualizări

Festivalul de poezie "Gellu Naum" este un proiect al Colegiului Național "Mihai Eminescu" din București care reunește în fiecare an un număr mare de elevi participanți pasionați de poezie.

Ajuns în acest an școlar la cea de a XIX-a ediție, Festivalul de poezie „Gellu Naum” este un proiect de suflet al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București. Proiectul a fost inițiat în anul 2002 de scriitorul Octavian Soviany, pe atunci profesor de limba și literatura română în cadrul colegiului. Înscris în Calendarul Activităților Educative extrașcolare la nivel național, festivalul s-a bucurat de-a lungul anilor de prețuirea elevilor și a profesorilor, dovadă numărul tot mai mare de participanți.
Așa cum toate lucrurile frumoase ne ajută să depășim momentele de cumpănă și să fim optimiști, dragostea pentru poezie a făcut posibilă organizarea festivalului și în acest an școlar, în condiții de pandemie. Evenimentul a fost încurajat și de reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București, partener în proiect. De asemenea, există și un parteneriat mai vechi cu Uniunea Scriitorilor din România care a facilitat întâlnirea elevilor cu oameni frumoși, dornici să interacționeze, să le împărtășească din experiența lor de viață și să jurizeze concursul nostru.
Cele două etape ale concursului s-au realizat on-line, pe platforma Zoom. Etapa municipală a avut loc în data de 24 aprilie, iar etapa națională s-a desfășurat în data de 1 iunie. Au participat atât elevi de la colegii mari din țară, cât și din școli din mediul rural, lucru îmbucurător pentru noi,organizatorii festivalului. Juriul a fost format din cinci membri, nume importante ale liricii contemporane: Andrei Zbîrnea, Andrei Lucian Mocuța, Ana Săndulescu, Antonia Mihăilescu și Cristina Drăghici. Inima acestui proiect este doamna Olaru Virginia, profesor de limba și literatura română în cadrul colegiului și bineînțeles, coordonatoarea festivalului. Comunicarea cu elevii a fost una foarte bună și s-a realizat prin intermediul blogului festivalulgellunaum.ro unde se regăsesc toate informațiile utile pentru participanți: prezentarea festivalului, regulamentul concursului, lista elevilor selectați să intre în concurs în urma prejurizării, prezentarea membrilor juriului.
În cadrul fiecărei etape din concurs, elevii selectați au citit câte un text, membrii juriului încurajându-i, apaludându-i și oferindu-le alternative pentru desăvârșirea procesului creativ. S-a discutat despre scriitori, despre lecturi, despre cele mai noi tehnici de creație. La sfârșitul concursului, președintele juriului, Andrei Zbîrnea a anunțat câștigătorii. S-au acordat șase mențiuni, cele trei premii clasice, Marele Premiu „Apolodor” și diplome de participare. Creațiile elevilor care au obținut Premiul I și Marele Premiu ‚Apolodor’ vor fi publicate în revista „Arca” din Arad, care aparține Uniunii Scriitorilor din România. Cele doua întâlniri festive au fost filmate cu acordul scris al elevilor participanți, condiție obligatorie pentru înscrierea în concurs și apoi postate pe blogul festivalulgellunaum.ro Toți elevii au primit diplome de participare și felicitările juriului.
Organizarea și desfășurarea acestui proiect a demonstrat că în orice condiții, oamenii, mai ales copiii sunt dornici să-și exprime gândurile, trăirile, emoțiile, temerile prin artă, că tinerii iubesc poezia, că acolo unde există implicare și dăruire se pot face lucruri frumoase.
Beldie Tanța Simona, director al Colegiului Național "Mihai Eminescu", București

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 10 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

184 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN