Moodle şi Wiki pentru crearea materialelor didactice, Instit. Theodora Michel, Şc. cu cls. I-VIII nr. 152 “Uruguay”, Bucureşti
Cuvântul Moodle a fost iniţial un acronim pentru Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment care este foarte util pentru programatori şi profesori. Este, de asemenea, un verb care descrie procesul de parcurgere înceată a unui conţinut, de a face lucrurile în manieră proprie, o metodă care adesea conduce la perspicacitate şi creativitate. Aceasta se aplică atât modului în care Moodle a fost creat, cât şi modului în care un student sau profesor abordează studierea sau predarea online. Oricine foloseşte Moodle este un Moodler. Moodle este un pachet software pentru producerea de cursuri pe Internet si site-uri. Este un proiect global de dezvoltare destinat să sprijine un cadru social construcţionist de educaţie.
Moodle poate fi instalat pe orice calculator care poate rula PHP şi poate suporta o bază de date de tip SQL (de exemplu MySOL). Poate rula pe sistemele de operare Windows, Mac şi multe tipuri de Linux (de exemplu Red Hat sau Debian GNU). Există mulţi parteneri Moodle cunoscuţi care vă pot ajuta sau pot găzdui site-ul dumneavoastră Moodle.
Unul dintre aceşti parteneri este şi PLATON SCHOOL, o companie privată, oferind servicii în domeniul educaţiei şi informaticii.
Cursul "Moodle şi wiki pentru crearea de materiale didactice" este un bun ghid al cadrelor didactice pentru familiarizarea cu caracteristici Moodle şi wiki, învăţarea combinării constructivismului cu acestea cât şi prezentarea şi elaborarea de exemple de bune practici. Comunitate online creată, ca parte a programului de pre-plecare va continua să fie utilizată după sfârşitul cursului, ca un mijloc de a oferi sprijin pentru cei care găsesc dificultăţi în punerea în aplicare a ideilor care rezultă de la curs.
Acest curs, prin atelierele de lucru, este un real sprijin pentru forme mai structurate de evaluare/notare pentru că astfel vor fi definite mai multe aspecte ale muncii, acestea fiind evaluate separat şi apoi combinate. În cadrul acestor ateliere, elevii nu numai că vor crea, dar vor şi prezenta munca lor. Ei, de asemenea, vor putea să participe la evaluarea observaţiilor altora, realizând astfel un feedback valoros. Se pot proiecta şi elabora materiale pentru învăţământul la distanţă sau cursuri combinate, existând posibilitatea de a accesa noi idei, noi metode de învăţare şi proiectare, informaţii şi modalităţi moderne şi inovatoare de accesare a acestora, materiale didactice realizate concret, care vor duce spre promovarea performanţei, a spiritului inovator şi a unei dimensiuni europene în sistemul şi practicile educaţionale.
EduconLinux, proiect finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, a cercetat posibilităţile oferite de învăţământul la distanţă pentru diferite grupuri de învăţare, cum ar fi elevii din învăţământul secundar, studenţii universitari, studenţii adulţi şi angajaţii într-o întreprindere. Pentru a atinge acest ţel, proiectul va fi dezvoltat în două direcţii paralele: tehnic, prin dezvoltarea unui Server gratis şi Open Source pe platforma Linux, care va oferi multe avantaje (mediu de lucru uşor, flexibilitate, surse gratis şi la îndemâna utilizatorului, posibilitate de extindere şi modificări) şi pedagogic cu crearea abordărilor didactice necesare pentru implementare, luarea în considerare a nevoilor speciale ale acestor grupuri de învăţare. Parteneriatul care include o varietate de instituţii cum ar fi învăţământul secundar, universitar şi cursuri, centre de training şi consultant pentru SME-uri, asociaţiile de training vor facilita aplicarea activităţilor în grupurile de învăţare mai sus menţionate.
Principalele activităţi ale acestui proiect sunt:
- Design de strategii. Îmbunătăţirea infrastructurii instituţiilor pentru a face faţă nevoilor de muncă. Formarea personalului care participă.
- Dezvoltarea de instrumente, de către furnizor lider global de software gratuit Linux (Canonical) şi abordările pedagogice ale instituţiilor de învăţământ superior.
- Punerea în aplicare pentru grupuri diferite de învăţare şi bazarea pe mai multe metode didactice.
- Evaluarea internă a tuturor aspectelor (design-tehnice-pedagogice-de implementare) de către parteneri şi externă de către experţi în domeniile menţionate şi de către participanţii la acţiunile de diseminare.
- Diseminarea şi durabilitatea, prin intermediul site-ului - Articole - Publicaţii - Lucrări la conferinţe - Ateliere de lucru pe parcursul întâlnirilor de proiect.
- Revizuirea schemei de ansamblu.
Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt:
- Studiu privind situaţia actuală şi o analiză a nevoilor în Învăţământul la Distanţă.
- Ghidul profesorului (tehnic - pedagogic).
- Exemple de bune practice.
- Raport de evaluare.
- Website, Prezentări, Lucrări
- Ateliere de lucru şi gratuit un Open Source Server pentru toată lumea.
În Romania termenul “învăţământ la distanţă” este asemănat cu învăţământul online. O descriere a învăţământului online din România ar fi:
- Procesul de învăţare are loc într-o clasă virtuală
- Resursele educaţionale sunt accesibile pe internet
- Clasa virtuală este ghidată de un instructor (facilitator, moderator) care plănuieşte activităţile participanţilor, aduce în discuţie aspecte ale cursului în sau prin conferinţe, comentează asupra temelor, indicând participanţilor unde trebuie sa insiste mai mult
- Învăţământul devine un proces social, prin interacţiune şi colaborare, grupurile de participanţi şi instructorii de-a lungul cursurilor şi uneori de după, o comunitate virtuală cu un rol important datorat aşa numitelor conferinţe de socializare
- Resursele cursului au componente statice şi dinamice rezultate din interacţiunea participanţilor, sugestiile lor, clasificările, comentariile şi resursele
- Majoritatea programelor e-learning permit monitorizarea activităţilor participanţilor şi unele permit simulări, lucrul în sub-grupuri, interacţiunea audio-video.
Avantajele e-Learning ar fi:
- Acces la informaţie în timp real, oriunde, oricând;
- Participanţii colaborează şi lucrează împreună;
- Materialul didactic este de multe ori personalizat.
Folosirea proiectului ca metodă modernă de învăţare pentru ca aceasta să fie mai eficientă, promovarea gândirii critice şi abilităţi de colaborare între elevi şi promovarea cooperării între şcoli în vederea asigurării calităţii în educaţie, prin cunoaşterea şi folosirea unor căi cel puţin virtuale, comune, încurajarea utilizării rezultatelor, produselor finale şi a schimbului de bune practici în activitatea didactică, au fost doar câteva din urmările benefice ale cursului Moodle and Wiki for developing didactical material.
Institutor THEODORA MICHEL
Şcoala cu cls. I-VIII nr. 152 “Uruguay”, Bucureşti