Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Programele şcolare la istorie din Republica Moldova reflectă ideologia comunistă, Asociaţia Istoricilor

Membrul comitetului executiv al Asociaţiei Istoricilor din Moldova, Igor Caşu a declarat marţi, 25 august, în cadrul unei conferinţe de presă că din noile programe au fost excluse o serie de teme, cum ar fi Unirea de la 1859 şi cea de la 1918, sau Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la anexarea unor teritorii româneşti de către guvernul stalisnist.

De asemenea, au fost evitate şi unele subiecte legate de terorile regimului communist, cum ar fi deportările sau foametea, rusificarea forţată. În schimb, sunt propagate unele mituri socialiste, precum prietenia popoarelor, a mai spus Igor Casu. Bibliografia recomandată elevilor cuprinde lucrări ale lui Victor Stepaniuc, sau Vasile Stati, în schimb exclude pe unii istoricii ca Nicolae Iorga.

În opinia preşedintelui Asociaţiei Istoricilor, Sergiu Musteaţă, programele curriculare au şi o serie de greşeli gramaticale, sunt lipsite de coerenţă şi succesiune logică şi cronologică. În opinia istoricilor, aceste programe şcolare reprezintă o copie a manualelor utilizate în regiunea transnistreană.

“Practic asistăm la o “transnistrizare” a istoriei, prin care se impune o anumită ideologie, cea procomunistă” a spus Igor Caşu.

Potrivit membrilor Asociaţiei Istoricilor, deşi aceste programe curriculare sunt cu titlu de recomandare, conţinutul lor este utilizat la examene şi olimpiade, fiind impuse, astfel în mod indirect. “Totuşi fiecare liceu, şcoală, profesor, lucreză după o programă proprie, după alte manuale decât cele de Istorie Integrată, care sunt utilizate doar atunci când sunt inspecţii”, aspus profesoara Daniela Buga, membru al asociaţiei.
Preşedintele Asociaţiei a menţionat că de la 1 septembrie vor lucra la elaborarea unei noi programe curriculare anule ce va fi propusă Ministerului Educaţiei şi Tineretului spre examinare. Totodată, istoricii recomandă MET să organizeze concursuri deschise la elaborarea programelor şi manualelor şcolare.

De menţionat că Asociaţia Istoricilor din Republica  Moldova a fost fondată în anul 1989 şi numără peste 500 de membri.
Info-Prim Neo.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 25.08.2009 22:49 | 1233 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (4)

0 0

28.08.2009 08:28 constantin_obreja

Dicolo de toate nu-mi place prescurtarea care apare in titlu: 'r Moldova'! N-ar trebui sa fie acceptata de catre administratorii site-lui! Dar se poate corecta! Nu? In acest caz, stergeti si comentariul meu! Numai bine,

0 0

28.08.2009 23:22 professorbujor

Apai,dragilor moldoveni de dincolo de Prut,ramane sa va hotarati ce votati;cred totusi ca v-a convenit sistemul comunist care nu a semanat cu cel din Romania .Chiar deloc!

0 0

30.08.2009 12:58 moreak - Autor

In ce priveste "r" e greseala mecanica, iar la vot ne pricepem noi, numai ca "rîia" se găseţâşte adînc şi de ea scapi foarte greu.

0 0

03.10.2009 12:48 constantin_obreja

1. Nu mi-ati ascultat dorinta: din " r Moldova" ati refacut (corect) "Republica Moldova", dar, in acest caz, comentariul meu nu-si mai are sens, deci trebuia sters!

2. De ce ne framanta atat de 'isteric' problemele altor tari, cand pe la noi bate vantul prin finante, minti si guverne? Lasati poporul moldovean din Republica Moldova sa-si aleaga limba, stilul, directia si modul in care pot ajunge la tinta! Ma gandesc la o poveste ina care o batrana statea pe trotuar la o trecere de pietoni. Un tanar zelos o ia de brat si o duce pe celelalt trotuar. Intrebandu-o daca e multumita de ajutor, aceasta ia spus ca .. nu avea de gand sa treaca dincolo!

Numai bine,

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN