Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministerul Educaţiei din Republica Moldova promite să reducă numărul obiectelor studiate în şcoli

Despre aceasta a declarat, Nadejda Velişco, consultantul principal al Direcţiei de Analiză şi evaluare a politicilor din cadrul ME, miercuri în cadrul unei mese rotunde privind "Programa şcolară încărcată şi consecinţele acesteia asupra sănătăţii elevilor". "În cadrul obiectelor şcolare elevii trebuie să înveţe materie aplicativă şi calitativă care să le permită să se dezvolte în condiţiile schimbărilor sociale şi a economiei de piaţă. De aceea noua curiculă şcolară va fi modificată conform standardelor internaţionale, iar profesorii vor fi instruiţi înainte de intrarea acesteia în vigoare", a spus Velişco. Totodată, avocatul parlamentar pentru apărarea drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, a spus că pe parcursul anilor numeroşi profesori, părinţi şi elevi s-au plîns că programa de studii este prea încărcată. "De la începutul anului Centrul pentru Drepturile Omului a efectuat aproape 50 de mese rotunde şi dezbateri publice în raioane privind simplificarea curiculei şcolare, în cadrul cărora 90% din partcipanţi au fost de acord ca copii să înveţe mai multe obiecte practice decît teoretice, iar unele discipline de studii să fie scoase, în timp ce lecţiile de sport să fie majorate", spune Plămădeală. Aceasta susţine că din cauza programei şcolare prea încărcate, numărul copiilor care suferă de afecţiuni cronice a crescut, iar dezvoltarea acestora precum şi vedera este la un nivel scăzut, aceştia devenind de asemenea foarte nervoşi. "Elevii din Moldova studiază circa 20 de discipline şcolare, lucru nemaiîntâlnit în ţările europene şi SUA, unde elevii învaţă obiectele care îi interesează şi care le vor ajuta la studiile superioare. În acelaşi timp deşi copii reuşesc să facă faţă programei încărcate, materia studiată nu este relevantă, iar studiile din Moldova nu sînt recunoscute în toate ţările lumii", a precizat ea. Plămădeală sune că din acest motiv o parte din absolvenţii instituţiilor superioare care au învăţat ani în şir nu-şi pot găsi un serviciu nici în Moldova nici peste hotare, lucru care ar trebui să-i îngrijoreze pe reprezentanţii ME. În cadrul mesei rotude au participat reprezentanţi ai societăţii civile precum şi elevi de la liceele din municipiul Chişinău, care au spus că fac faţă cu greu programei şcolare încărcate, motiv din care nu pot desfăşura activităţi extraşcolare. azi.md

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 26.12.2009 14:16 | 1352 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

28.12.2009 17:02 simonarohrmann

Nu numai elevii din Moldova nu isi gasesc de lucru sau nu le sunt recunoascute studiile, acelasi lucru se intampla si in Romania. Studiile nu sunt recunoscute in alte tari europene..asa ca...nu ii mai plangeti pe moldoveni ca nici noi nu stam bine deloc in acest domeniu.

0 0

04.01.2010 21:28 andreeamaria

Europa ne vrea prosti ca sa le culegem capsunile, sa le zugravim casele si sa le spalam batranii invalizi...

Terminati cu prostiile!!! Mintea omeneasca poate mult mai mult decat vrem noi sa credem! Creierul copiilor e ca un burete! Apucati-va de o limba straina voi si copilul vostru si sa vedeti ca el invata de 10 ori mai repede si mai usor ca voi !!! Lasati copiii sa invete! E singura lor sansa in fata occidentalilor...De aia vor sa ne prosteasca! Sa nu le luam locurile de munca bine platite!!!Mergeti in Anglia sa vedeti strictete in scoli si ...se reintroduce si pedeapsa corporala...Iar noi am ramas aproape fara invatamant(ma refer la Romania!)

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN