Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Şcoala de Weekend -proiect scolar la Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 Boldesti-Scaieni

Deşi pare un lucru cel puţin neobişnuit pentru zilele noastre , la şcoala noastră se fac cursuri şi în weekend . Vă veţi întreba dacă există şi elevi care să vină la aceste cursuri . Răspunsul este da , sunt mulţi elevi dornici să participe .
Vă voi spune care e secretul, dar mai întâi voi începe cu o scurt istoric al proiectului nostru, intitulat chiar “Şcoala de weekend.”
La începutul anului 2007 la nivel naţional s-a organizat o competiţie de proiecte de granturi şcolare urmând ca primele aproximativ 500 de proiecte să fie aprobate.Şcoala noastră ( Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Boldeşti –Scăieni )a alcătuit o echipă de proiect care a început să caute idei pentru alegerea unei teme prin care să se combată abandonul şcolar şi delincvenţa juvenilă. Am început de la un chestionar pe care l-am aplicat elevilor referitor la modul de petrecere a timpului liber. Astfel am aflat că activităţile pe care le desfăşoară sunt destul de limitate. Imediat am găsit şi soluţia : organizarea în weekend, în cadrul şcolii, a unor activităţi extracurriculare care să-i facă pe elevi să îşi petreacă timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Aşa au apărut cluburile de weekend : clubul devoratorilor de cultură generală „Cristofor Columb „ , clubul ecologiştilor ”Natura în pericol „ , clubul de teatru ”Parol , Mon cher ! ”, clubul sportivilor ”Fortza Scăieni” şi, nu în ultimul rând, clubul de dans ”Latino Danza ”. Echipa de proiect a propus activităţile ce se vor desfăşura şi ce rezultate finale se vor obţine în urma acestora .
La sfârşitul lunii martie am aplicat pentru acest proiect şi, plini de speranţă, am aşteptat răspunsul . Mare ne-a fost bucuria când la sfârşitul lunii mai am văzut pe internet că ne aflăm printre câştigători . Proiectul a primit un grant de aproximativ 10 000 de euro . Putem spune acum Consiliului local şi comunităţii că am început şi noi să contribuim la dezvoltarea şcolii , nu doar prin calitate în predare .
La începutul verii , într-un cadru festiv la care au fost prezenţi toţi factorii implicaţi, ( elevi , părinţi , profesori , notabilităţile oraşului etc) s-a anunţat câştigarea proiectului Şcoala de Weekend şi s-au prezentat cluburile. Elevii din clasele V-VIII s-au înscris pe liste pentru a fi admişi la aceste cluburi. În prima activitate a fiecărui club , pe baza unor chestionare sau a unor probe practice ( pentru clubul de teatru sau dans ) au fost aleşi elevii care au afinităţi cu clubul ales.
Acum activităţile sunt în plină desfăşurare . Sunt asaltat în fiecare zi de copii care vor să participe la aceste cluburi chiar şi în zilele de şcoală , după terminarea orelor. Cei mici m-au rugat să participe şi ei , de aceea noi credem că proiectul va avea succes. Îniţial, proiectul trebuia să se desfăşoare în perioada iunie-decembrie 2007 dar , la propunerea echipei de proiect şi a copiilor implicaţi, activităţile sigur vor continua şi după această dată .
Din acest grant am amenajat sala Cristofor Columb cu aparatură de ultimă generaţie ( staţie , boxe , home-cinema , tv lcd , videoproiector , 5 calculatoare ) , obiecte de mobilier (o bibliotecă , masă şi scaune ). Am numit-o „sufrageria şcolii” pentru că aici copiii se vor simţi ca acasă..În acestă locaţie elevii clubului devoratorilor de cultură generală află cât mai multe informaţii din diverse domenii ( vechi civilizaţii , lumea subacvatică etc ) privind filme documentare , răsfoind enciclopedii şi căutând răspunsuri pe internet . Pentru elevii clubului de ecologie ”Natura în pericol „am cumpărat diferite specii de plante exotice de care ei se vor ocupa . Au primit şi ghivece , instrumente de grădinărit şi pământ special pentru flori . Clubul sportivilor ”Forza Scăieni” este dotat cu 3 mese de ping-pong , fileu, palete şi echipament sportiv. Ei sunt nerăbdători să vadă terminat terenul de sport din curtea şcolii pentru a organiza competiţii acolo. Primăria oraşului ne –a asigurat că acesta va fi terminat în cel mult 2 luni.
V-am promis la început că vă voi spune secretul acestui proiect . Este foarte simplu : e şcoala ideală pentru orice copil , o şcoală fără cataloage, unde elevii vor fi evaluaţi în echipă prin realizarea de porofolii, completarea de chestionare, participarea la diverse competiţii sporive , de dans sau spectacole de teatru . E şcoala în care cu adevărat copilul e pe primul plan . Şcoala viitorului : o şcoală în care înveţi fără să-ţi dai seama.
Mai sunt multe de spus şi vă voi ţine la curent cu realizările elevilor noştri.

Leonard Coţac – coordonatorul proiectului “ Şcoala de weekend”
Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Boldeşti –Scăieni jud. Prahova

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: leocotac | 21.11.2007 14:11 | 5456 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (11)

0 0

22.11.2007 16:10 dana_t

Felicitari! Ideea grantului a fost formidabila, iar motivarea lui, de asemenea.

0 0

22.11.2007 21:46 tedorina

idei admirabile! mi-aş dori şi eu să fac parte din echipa voastră!

0 0

22.11.2007 21:58 gica_ionescu

Felicitari! Sunteti dascali minunati!

0 0

05.12.2007 20:21 nikymicu

bravo

0 0

06.12.2007 21:41 lumiandrei_2005



Sunteti nemaipomeniti!Va doresc succese in continuare si.. de ce nu poate un parteneriat de Scoala a viitorului

0 0

11.12.2007 12:29 simy

Felicitari! Am castigat si noi un proiect in competitia de granturi scolare organizat de MEC. Abia am semnat acordul de grant- contractul.Vreau sa iau legatura cu cei implicati in proiect!

0 0

01.01.2008 11:29 lipanesti

Felicitari!

Sunteti un colectiv mereu tanar si ferice!

0 0

06.01.2008 19:31 varvari_flory

Felicitari! Ma bucur sa descopar asemenea idei. Ar trebui ca toti sa ne implicam in asemenea activitati.

0 0

15.05.2008 20:17 floarebernad

felicitari, apreciez astfel de activitati, sunt sigura ca le faceti din inima

0 0

08.07.2008 23:50 viorica_grosu

super!!! felicitari echipei !

0 0

17.01.2009 22:10 janet

SUPER!MULT SUCCES!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 16 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

62 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN