Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Educator sau invatator, doar cu facultate

Educator sau invatator, doar cu facultate

Pentru anul scolar 2006-2007, liceele de profil pedagogic nu vor mai avea locuri pentru cei care isi doresc sa devina invatatori sau educatori. Astfel ca elevii care vor trece in clasa a IX-a vor putea alege alte specializari, cum ar fi cea de pedagog, animator sau arhivar. “Faptul ca Ministerul Educatiei nu a aprobat cifra de scolarizare la clasa a IX-a pentru profilul pedagogic nu inseamna ca vom desfiinta liceele pedagogice, ci va disparea doar specializarea prin care se formau educatoare si invatatori”, spune Mihail Hardau, ministrul Educatiei.
Recomandarile Comisiei Europene prevad, drept principala conditie pentru accesul la catedra, absolvirea unei forme de invatamint superior. Din aceasta cauza, din acest an Departamentul pentru Pedagogia Invatamintului Primar si Prescolar, din cadrul Facultatii de Psihologie, se va ocupa de formarea cadrelor didactice care vor preda in gradinite si scoli primare.
(Cotidianul, 26 ianuarie 2006)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 26.01.2006 22:27 | 24629 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (24)

0 0

27.01.2006 09:23 mymy

mi se pare normal ca un cadru didactic sa urmeze o facultate ,dar ar trebui si sa fie examinati de un medic phsiatru ,sa dea in fiecare an teste la phsiholg pentru ca foarte multi se comporta inadecvat cu elevii sinu cunosc phsihologia copilului

0 0

27.01.2006 10:43 dddddd

Suna bine "studii superioare", ma intrb daca metodic vor fi mai bine pregatiti.Intamplator cunosc absolventi de facultate care sunt sinceri si spun "nu stim ce trebuie sa facem", dar au diploma universitara.

Ar fi o solutie pentru cei care doresc sa lucreze in invatamant :liceu pedagogic obligatoriu ,urmat de un institut, facultate.

0 0

27.01.2006 15:49 luiza-doina

,,Invatator sau educator doar cu studii superioare" - credeti ca este normal ptr un cadru didactic care mai are un pic pana la pensie sa se apuce sa faca o facultate ptr a mai putea preda? Nu ajunge oare experienta la catedra? Da ,e bine ptr cei care vor sa paseasca acum pe pragul unei scoli, dar ptr noi , cei cu peste 25 ani vechime ...........????//Eu una daca m-as apuca de invatat as face o facultate de alt profil.Da , suna bine : INVATATOR_EDUCATOR -STUDII SUPERIOARE :))))))

0 0

27.01.2006 16:29 euroscoala

aveti dreptate d-lor cand afirmati asa ceva:

"Dezbaterea referitoare la formarea cadrelor didactice calificate pentru învăţământul primar şi preprimar, prin studii liceale/universitare este mai veche şi a fost generată de situaţii după cum reiese din cele de mai jos.



• Inegalitatea, de statut şi salarială, care apare pe piaţa muncii între profesorii care predau în învăţământul secundar (gimnaziu şi liceu) şi cadrele didactice care predau în învăţământul preşcolar şi primar;.... "



Chiar nu inteleg de ce nu se poate ajunge la un compromis: pentru aceeasi munca, salarizare egala. Institutorii scoliti (liceu pedagogic si apoi universitate) nu castiga cat un profesor care are doar un modul pedagogic... curios, nu-i asa?!?

Daca este sa fie corectata o eroare, sa mergem pana la capat!

0 0

27.01.2006 18:34 simy

ce se va intimpla cu salarizarea?Cei cu liceul pedagogic vor da niste diferente sau trebuie sa urmeze cursurile unei facultati? (pedagogie invatamint primar si prescolar)

0 0

27.01.2006 18:49 ani

Mi se pare normal ca un cadru didactic sa aiba studii superioare... Dar ramane de vazut cata metodica si cata practica pedagogica reala vor face in institutiile de invatamant superior. De cele mai multe ori se intampla ca invatatorii (fara studii superioare!) sa fie mult mai bine pregatiti metodic decat institutorii care au terminat alt liceu decat cel pedagogic.

0 0

27.01.2006 19:02 camitoma

Am o intrebare pentru cei care imi pot raspunde.

Am terminat liceul pedagogic si am absolvit o facultate de stiinte economice. Sunt incadrata ca institutor, dar as vrea sa stiu daca ar trebui sa mai urmez si colegiul de institutori, pentru ca am auzit ca in viitor nu mai pot sa fiu incadrata ca institutor.

0 0

27.01.2006 19:48 septembrie19

Renuntarea la pregatirea de baza a invatatorilor si educatorilor prin liceul pedagogic este una dintre cele mai mari lovituri constiente date invatamantului romanesc. nu numai pentru ciclul primar si preprimar ci si prin faptul ca numerosi absolventi de pedagogic continua studiile si devin profesori foarte buni, cu un atuu extraordinar fata de ceilalti care au beneficiat de o pregatire pedagocica si metodica minima in facultate.Nu emit aceasta parere in vant ci dupa 10 ani de munca in liceul pedagogic si vreo 5 intr-un colegiu de institutori, astfel am putut compara curriculum, pregatire practica si calitatea absolventilor. Dar ce parere aveti ce din anul universitar 2006-2007 se va infiinta forma IDD (la distanta) pentru pregatirea educatorilor si invatatorilor?

0 0

27.01.2006 19:49 septembrie19

Renuntarea la pregatirea de baza a invatatorilor si educatorilor prin liceul pedagogic este una dintre cele mai mari lovituri constiente date invatamantului romanesc. nu numai pentru ciclul primar si preprimar ci si prin faptul ca numerosi absolventi de pedagogic continua studiile si devin profesori foarte buni, cu un atuu extraordinar fata de ceilalti care au beneficiat de o pregatire pedagocica si metodica minima in facultate.Nu emit aceasta parere in vant ci dupa 10 ani de munca in liceul pedagogic si vreo 5 intr-un colegiu de institutori, astfel am putut compara curriculum, pregatire practica si calitatea absolventilor. Dar ce parere aveti ce din anul universitar 2006-2007 se va infiinta forma IDD (la distanta) pentru pregatirea educatorilor si invatatorilor?

0 0

27.01.2006 22:49 mariana_o

Pentru camitoma;-din anul 2006-2007 cei cu studii superioare vor fi incadrati profesori in invatamantul prescolar sau primar.Inscrie-te la masterat in Management educational pentru a opta si la functia de conducere.Succes!

0 0

28.01.2006 08:09 lenav7

Suna foarte frumos "profesor" pentru prescolari si scolaro mici si o sa aiba priza la public, dar, stiu din sursa sigura, ca pregatirea celor care nu au la baza si un liceu pedagogic, este lamentabila, doar gandindu-ne ca unii au acces pe baza mediei de la bac, medie care nu reflecta neaparat realitatea.Subscriu unei pareri de mai sus, e un lucru facut constient, pentru ca, tara ne vrea prosti!

0 0

28.01.2006 11:55 grigore_geta

asa ar fi bine, dar cu conditia ca cei care urmeaza facultatea de institutori sa nu fie ca de multe ori pana acum, cei care nu au reusit la alte facultati si erau absolvent de liceu agricol. acolo se intra pe baza de medie la capacitate, iar mediile erau cele mai mici posibile. asa ca au iesit o gramada de invatatori care nu au habar de gramatica, de matematica, iar de rezolvarea problemelor de aritmetica nu mai vorbesc. Tot salarizarea e de vina. Daca ar fi atractive salariile, ar veni in invatamant si oameni pasionati. Asa vin ca sa aiba de lucru. Liceul pedagogic era o baza de selectie si de formare a dragostei de meserie, de copii. Aici era o adevarata batalie sa intri si se facea cu adevarat metodica la toate disaciplinele, ceea ce la colegii si facultati nu s-a prea facut. oricum, succes!

0 0

28.01.2006 12:04 dddddd

Reprezentantii ministerului vor calitate in invatamant pe statistici: "cati au diplome universitare?" In momentul de fata s-au titularizat in invatamant persoane care au terminat o facultate {nu conteaza care}, au facut un modul pedagogic...de cateva ore !!! prin anul 1, 2 si acum sunt cadre didactice !!! Si noi vorbim de calitate !!! Si asteptam si rezultate!

0 0

28.01.2006 14:50 veverita76

Sunt in aceesi situatie cu camitoma...sunt de acord ca e nevoie de studii superioare...fac parte din generatiile care au facut 5 ANI!!! de liceu pedagogic si nu regret nici o clipa ca am facut un an in plus fata de altii...Cred in valoarea si spiritul normalistilor. La Scoala Normala "Vasile Lupu"-Iasi intr-adevar am invatat sa fiu un cadru didactic desavarsit...chiar daca am terminat o facultate de stiinte economice n-as putea lucra in acest domeniu...Imi place prea mult meseria de dascal!! Si probabil ca cei 5 ani de liceu mi-au sadit in suflet aceasta pasiune pentru copii...Normalistii sunt formati in primul rand sa iubesca ceea ce fac...si cred ca asta le lipseste celor care nu au liceul pedagogic la baza...poate gresesc , nu e bine sa generalizez... dar nu sunt de acord cu desfiintarea liceelor pedagogice

0 0

28.01.2006 20:00 costina_avram

Si mie mi se pare normal ca un cadru didactic sa aiba studii superioare. Insa consider ca ar fi un lucru gresit sa se renunte la liceele pedagogice. Acest lucru il spun din proprie experienta. Sunt absolventa de liceu pedagogic, dar si de institut de invatatori. Intr-adevar se da mai multa importanta pregatirii profesionale in liceu (probabil si timpul acordat acestei pregatiri este mai mare).

Inca o data imi exprim parea ca cel mai bine ar fi ca cei ce doresc sa devina educatori sau invatatori ar fi bine sa fie absolventi atat de licee pedagogice cat si de colegii universitare (pentru perfectionarea studiilor, pentru aprofundarea lor).

0 0

28.01.2006 22:21 amy_

Nu mi se pare normal.Ce va face o persoana care a terminat cu mult timp in urma liceul cu profil pedagogic.Oare nu pentru asta suntem pregatiti????Altfel am face cu totii un liceu de cultura generala...

Nu mi se pare logic asa ceva.Sunt foarte multi educatori si invatatori care muncesc cu drag si imbratiseaza cu placere aceasta meserie, avand acel "har" pentru cei mici si fara o facultate.

AR TREBUI CA CEI VIZATI SA URMEZE O SCOALA CU PROFIL SPECIFIC

0 0

28.01.2006 23:15 lenav7

In vremurile noastre nimeni nu are nevoie de calitate; sunt atatea uscaturi in invatamant si, pe deasupra mai sunt si bagate in fata, chit ca nu prea au ce cauta prin zona. O sa ne obisnuim cu ideea, dar, mai rau e de generatiile pe care le vor strica cei care se vad cu o diploma pentru o profesie de care habar nu au.Revin- tara ne vrea prosti, e clar!

0 0

30.01.2006 18:43 aniova30

ideea nu e ca "tara ne vrea prosti" , ideea e ca întotdeauna în perioadele de tranzitie , apele sunt tulburi.

Nici nu cred ca s-a gandit cineva sa-i pedepsească pe cei deja implicati in sistem , n-am inteles de nicaieri ca aceasta lege va actiona retroactiv.

Trebuie sa mergem mai departe , trebuie sa inlaturam , chiar prin studii , acele situatii in care doare expresia "cadru didactic" ne uneste , pentru ca stiti cu totii - profesorii sunt profesori / invatatoarele si educatoarele - altceva.

0 0

31.01.2006 15:23 fritsch_renate

Nu pot pricepe, si pace! Adica la clasele mici si gradinita vom avea "profesori"? Am citit comunicatul ministerului in ziua in care a aparut si mi se pare neclar, nu arata ce profesie va avea "doamna" de la clasa I sau cea de la gradinita. Acum multi ani am lucrat o perioada intr-o casa de copii si eram incadrata ca "educator-invatator", eu fiind invatatoare, aveam o colega profesoara si era incadrata ca "educator-profesor". Asa ca astept cu drag sa-i aud pe micutii de la gradinita strigandu-si doamna, peltic - "Doamna plofesoala-educatoale, fac tleaba maleee!!!!!"

0 0

31.01.2006 18:21 ana_maria

Eu cred ca aceasta meserie implica o responsabilitate foarte mare si poate e mai bine sa ne-o asumam doar in momentul in care stim sigur ca vrem,dar si putem sa fim cadre didactice; implicit dupa ce terminam o facultate.

0 0

31.01.2006 22:57 lenav7

Problema nu este ca se cer studii superioare pentru a te transforma in profesoara de gradinita, problema este ca, renuntandu-se la o pregatire serioasa, viitoarele profesoare nu prea vor sti ce sa faca! Pana la urma, cine, ce nevoie are de noi?

0 0

11.08.2006 16:05 edi_emi

Am terminat primul an la facultatea de ped. inv. primar si prescolar Oradea si vreau sa va spun ca sunt foatre orgolioasa ca fac aceasta facultate. Cadrele didactice sunt foarte bine pregatite,receptive la problemele studentilor, superficialitatea sta departe de ei.Multa lume e sceptica cand aude de aceasta facultate, dar sa stiti ca se invata. Cred ca e gresit sa se creada ca tinerii de azi nu vor sa invete, ca iau viata cu superficialitate,ca doar generatiile anterioare sunt persoane cu dragoste de carte si dorinta de cunoastere.Si printre generatiile actuale sunt tineri activi, cu dorinta de cunoastere, cu dorinta de afirmare , de perfectionare, dar si persoane mai pasive ; face parte din natura omeneasca. ce ar insemna sa fim toti savanti?Zic totusi sa le oferim si tinerilor dreptul la sansa lor, nu sa-i criticam mereu si sa le spunem ca ceea ce fac ei nu e bine.

0 0

04.07.2010 21:28 crissa_27

Buna ziua, mi-as dori sa stiu dac un absolvent de facultate cu profil de ING MEDIU pote sa faca anumite cursuri pt e deveni educator. Nu am facut modulul pedagogi in timpul facultati dar daca e nevoi il fac acum. Ast rasp la adresa de meil ti_tyna@yahoo.com

0 0

09.06.2011 23:53 lilianaarta

Consider de mare valoare Liceul Pedagogic din tara noastra al carei absolventa sunt: si multe generatii au devenit oameni de baza societatii datorita invatatoarelor absolvente ale Liceelor Pedagogice.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

4 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN