Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Guvernul schimbă masteratul

Ministerul Educaţiei a finalizat proiectul de hotărâre de guvern privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de masterat începând cu anul universitar 2006-2007. Proiectul a fost avizat în Comisia de Dialog Social şi urmează să fie aprobat în şedinţă de guvern. Potrivit documentului, universităţile slab cotate nu vor mai putea organiza masteratul.
În premieră, dreptul de organizare a studiilor universitare de masterat se va acorda prin ordin al ministrului educaţiei. Ordinul se emite cu 6 luni înainte de începerea anului universitar pe baza raportului de evaluare întocmit de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACÎS). Rectorii sunt sceptici în ceea ce priveşte aplicarea acestei hotărâri. "Eu vă întreb, ARACÎS-ul funcţionează? Căci evaluarea domeniilor de studii universitare de masterat ar trebui să se realizeze pe baza criteriilor elaborate de această agenţie. Nu funcţionează, deci e o cauză pierdută! şi chiar de-ar funcţiona, noi vrem să fim evaluaţi de o instanţă absolut independentă, care să nu aparţină nici ministerului, nici universităţii... Deci, chiar dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, nu văd cum ar putea fi puse în aplicare prevederile sale", ne-a declarat Nicolae Bocşan, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Rectorul Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, Dumitru Oprea, spune că filtrele introduse de MEdC elimină "masteratele stranii apărute prin tot felul de instituţii".
La masterat nu mai pot ţine cursuri toţi neaveniţii. Pot fi cadre didactice în cadrul unui program de masterat numai cele care au obţinut titlul ştiinţific de doctor, iar titularii de curs pot fi doar conferenţiarii şi profesorii universitari. "Universităţile mai tinere, care n-au avut încă răgaz să alcătuiască un corp profesoral care să treacă prin toate etapele, vor avea probleme din acest punct de vedere şi vor avea dificultăţi mari în a organiza programe de studii masterale", a declarat Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti. O altă noutate a proiectului de hotărâre de guvern este că masteratul poate fi organizat şi on-line, dacă universitatea dispune de platformă informatică. Pentru studenţi, durata totală a ciclului de studii de licenţă şi a ciclului de studii de masterat trebuie să corespundă obţinerii a cel puţin 300 de credite de studii transferabile. Secretarul de stat Dumitru Miron a precizat că programul de pregătire al masterandului trebuie să conţină şi o componentă de cercetare ştiinţifică sau creaţie vocaţională, care se poate realiza în echipe de cercetare ştiinţifică constituite din doctoranzi, cadre didactice şi cercetători.
Eugen CHELEMEN, Florentina STOIAN(Adevarul, 1 februarie 2006)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 31.01.2006 23:15 | 1160 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

4 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN