Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Meditaţiile înghit un salariu mediu pe economie

Cu patru luni înainte de începerea examenelor,
Meditaţiile înghit un salariu mediu pe economie

Mai sunt aproape patru luni până la începerea examenelor naţionale în învăţământul preuniversitar. Părinţii care nu şi-au dat copiii la meditaţii de la începutul anului şcolar caută să "îngraşe porcul în Ajun". Pentru o familie cu doi copii, ambii în clase terminale (a VIII-a sau a XII-a), pregătirea în particular a copiilor poate afecta serios bugetul familial. Meditarea fiecărui copil la trei materii, de regulă română, matematică şi o limbă străină, costă, în medie, 4 milioane pe lună. Cumulat, pentru cei doi învăţăcei suma de plată depăşeşte un salariu mediu pe economie, adică aproximativ 7,7 milioane pe lună.
Jumătate dintr-o clasă, la meditatori
"Numărul de ore alocat unei anumite materii nu este suficient pentru a transmite toate informaţiile prevăzute în programă. În plus, o clasă are foarte mulţi elevi, astfel că o evaluare individuală a cunoştinţelor elevilor este greu de realizat", ne-a declarat Florica Maria Puşcaş, directorul general al Colegiului Bănăţean din Timişoara. Astfel, apare nevoia părinţilor de a avea o persoană care să supravegheze îndeaproape copilul şi să îi raporteze progresele sau lipsurile acestuia. "La clasa a opta, peste jumătate din elevi iau meditaţii, dar nu cu profesorii de la clasă, deoarece am interzis acest lucru. De regulă, elevii fac progrese mari după ce încep să înveţe şi în particular", ne-a precizat Radu Cihodariu, directorul şcolii nr. 195 din Capitală.
Vedetele au intrat pe piaţa meditaţiilor
Pe "piaţa meditaţiilor", oferta este bogată: de la engleză, franceză, română şi matematică şi până la creativitate, expresivitate, pian, acordeon şi clarinet. Pentru că preţurile nu sunt exagerate şi de cele mai multe ori profesorul este dispus să vină la domiciliul elevului, aceste oferte fac o concurenţă serioasă pentru centrele specializate de pregătire. Rubricile de anunţuri din ziare şi de pe net sunt pline de oferte. Printre ofertanţi, şi vedete. Cei interesaţi de ore de pian pot studia împreună cu instrumentistul formaţiei No-Comment, Răzvan. Cei interesaţi de clarinet, acordeon sau orgă pot studia alături de un fost membru al Rapsodiei Române, iar cei interesaţi de spaniola autentică se pot cufunda în studiu alături de un profesor care a locuit mai mulţi ani în Cuba.
TARIFE
MATERIE TARIFE/şedinţă
1. ROMÂN? 20-50 LEI
2. MATEMATIC? 30- 60 LEI
3. ENGLEZ? clasele I-VIII 25-30 LEI
4. ENGLEZ? pentru facultate/Toefl 50-60 LEI
5. PIAN / CHITAR? / ACORDEON 20-30 LEI
6. CREATIVITATE şI EXPRESIVITATE
(JURNALISM) 30 -50 LEI
Cum se impozitează meditaţiile
Meditaţiile se impozitează cu 16%, iar raportarea se face anual. Dacă profesorul declară că a avut venituri din activităţi independente, este obligat să completeze declaraţia fiscală anuală şi să anunţe suma provenită din aceste activităţi. În caz contrar, declaraţia fiscală este completată de către angajator în numele profesorului cu sumele provenite din veniturile salariale.
Sursa: ANAF
Ana-Maria MIHAIU, Adevarul, 7 februarie 2006

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 07.02.2006 14:42 | 1866 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (5)

0 0

07.02.2006 18:35 mariav

daca elevii ar invata tot ceea ce li se preda la clasa nu ar mai avea nevoie de meditatii.

parintii sunt mai linistiti sau mai bine zis mai impacati ca faci "totul" pentru copii, in loc sa-i puna sa invete singuri

0 0

07.02.2006 19:20 dima_profesor

prostia intotdeauna se plateste in viata :)

0 0

07.02.2006 23:47 anne_marie

stimatzi colegi , mi se pare mie sau asta e PRIMUL articol cu caracter informativ despre meditatzii si care nu e menit sa ne atace?

0 0

08.02.2006 11:24 cristip9

Nu inteleg de ce sunt rau privite meditatiile de opinia publica de vreme ce profii isi bat capul cu toti berbecutii de pe lumea asta...Si adevaru' e ca programele sunt full.La mate,profil tehnic,2 ore pe saptamina sunt insuficiente;sa nu mai vorbim de faptul ca generatiile sunt din ce in ce mai slabe ...

Cu drag, Cristi din Piatra Neamt.

0 0

10.02.2006 13:37 CeraselaCraciun

stii de ce sunt privite rau meditatiile? pentru ca nu sunt impozitate...in loc de 20 de lei de ce nu cere profesorul 25 si 5 lei sa-i dea ca impozit?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

4 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN