Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Romanii au cel mai scazut nivel de pregatire

România este codaşa Europei Centrale şi de Est în ceea ce priveşte nivelul de pregătire a populaţiei, relevă un studiu recent al Institutului de Cercetare a Educaţiei IBW, din Austria. Pe o scară de la 100 la 300 a indicatorilor de resurse umane, românii au primit pentru pregătire 170 de puncte. Între Estonia, care este în fruntea clasamentului deoarece are cei mai mulţi cetăţeni cu studii universitare, şi România există o diferenţă de circa 30 de puncte. Pe locul doi în topul celor douăsprezece ţări europene incluse în studiu se află Cehia, îi urmează Lituania, Letonia şi apoi Austria. Ungaria (locul nouă) şi chiar Bulgaria (locul zece) ne-au luat-o şi ele înainte. Într-un clasament al capitalelor central-est-europene, românii sunt ceva mai bine cotaţi, Bucureştiul având, după Praga, Bratislava, Sofia şi Viena, cei mai mulţi licenţiaţi. La nivel de regiuni, zona de nord-est a României încheie clasamentul, iar cei mai mulţi români absolvenţi de facultate sunt în centrul ţării.
Autorii studiului au luat în calcul doar nivelul pregătirii (minim, mediu şi superior), nu şi calitatea acestuia ori diferenţele de sistem educaţional. Acest studiu se vrea un reper pentru investitorii străini, care iau decizii financiare şi în funcţie de capitalul uman pe care îl are piaţa de desfacere vizată. Rectorii zic că stăm bine cu pregătirea. "Nu pot fi de acord cu rezultatele acestui studiu, de oricine ar fi făcut el. Credeţi-mă, statistica e cel mai bun instrument de manipulare. La capitolul educaţie stăm bine. Avem diverse probleme, cum ar fi abandonul şcolar, dar învăţământul românesc este perceput pozitiv la nivel european, aşa că nu putem fi de acord cu orice astfel de rezultate care ne parvin", spune Radu Munteanu, rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca. Marioara Lizica Mihuţ, rectorul Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, e de părere că "nu avem o reformă a sistemului de învăţământ la modul real, ne lipsesc multe, dar inteligenţa elevilor şi strădaniile dascălilor nu ne lipsesc. Microsoft a organizat, recent, în Canada, o întâlnire a primilor cincizeci de informaticieni din ţara respectivă. Treizeci şi şapte dintre ei sunt de origine română şi şi-au făcut studiile în România. Avem studenţi şi profesori peste tot în lume, rezultate excelente la olimpiade... nu, categoric, nu cred în acest clasament". Gheorghe Roşca, rectorul Academiei de ştiinţe Economice din Bucureşti, afirmă că e "puţin derutat de rezultatele studiului. Cred că sunt probleme în învăţământul preuniversitar, pentru că numărul absolvenţilor de universitate nu are cum să ne tragă în jos. Aş pune, aşadar, concluziile cercetării pe seama abandonului şcolar. Cred însă că şi nivelul nostru de civilizaţie are ceva de spus în această chestiune: pentru noi, învăţământul nu reprezintă educaţie pentru viaţă, aşa cum ar trebui, ci-l subordonăm unui scop meschin. Facem o facultate nu pentru că aşa simţim, ci pentru că aşa trebuie, pentru că aşa se cuvine, pentru că trebuie să faci o facultate".
(Magda CRISAN , Florentina STOIAN, Adevarul, 25 ianuarie 2006.)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 25.02.2006 00:04 | 1021 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

25.02.2006 11:19 manolo

Poate cercetarea a luat in considerare date la nivelul anului 1980, altfel este inexplicabila, mentru ca in ultimii ani numarul absolventilor cu studii superioare a fost in continua crestere. Au aparut multe specializari noi care sa ne apropie de cerintele occidentale. Poate tocmai de aceea sondajele lor au tendinte rautacioase, invidioase chiar. cand ne vordesc ei despre calitate si despre cum trebuie facut ceva ar trebui adusi aici sa vedem daca se descurca cumva. Oricum, daca suntem asa de slabi, cum de castigam mai mereu premii la olimpiade internationale? Succes!!!

0 0

25.02.2006 21:31 aniova30

Sunteti dispus sa asezati acest "rahat" si peste cei 37 de informaticieni , despre care se face vorbire mai sus ? Eu sincer ,atunci cand citesc despre ei , INCA , ma trece un fior de mandrie.

0 0

26.02.2006 00:34 teoinf

eu nu sunt de acord cu faptul că învăţământul preuniversitar care este şi obligatoriu,.., ne a tras în jos în acest studiu, de ce nu se dau mai multe amanunte, ci doar adevăruri gata preluate.

0 0

26.02.2006 16:23 marica

nu cred ca invatamantul preuniversitar este de vina, ci mentalitatea romanului de conditie joasa sau medie care considera ca nu mai este importanta invatatura ci modul in care te "descurci" in viata.Poti castiga mai mult "la capsuni" in afara decat cu o slujba de licentiat in tara.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

64 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN