Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Elevii si-au infiintat "cabinete" de avocatura

Din luna aprilie a anului trecut, in cinci licee bucurestene se desfasoara un program-pilot de promovare si respectare a drepturilor elevului in scoala. "Avocatul elevului" este compus din sapte persoane: cinci elevi, un cadru didactic si un reprezentant al comitetului de parinti.

Principalele atributii ale institutiei sunt identificarea cazurilor de incalcare a drepturilor elevilor, medierea unor situatii conflictuale aparute in interiorul scolii si monitorizarea rezolvarii problemelor. "S-a castigat foarte mult la capitolul comunicare elevi-profesori si speram sa se extinda in cat mai multe scoli", spune Paloma Petrescu, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar.

Cutie postala pentru sesizari

Colegiul Tehnic de Posta si Telecomunicatii, etajul I, langa cancelarie: o cutie postala din tabla pe care scrie "Avocatul Elevului". Din luna ianuarie, liceenii pot lasa in cutia respectiva sesizarile pentru "avocatii" lor. Printre realizarile cu care se mandresc liceenii se numara si cazul unui baiat de clasa a XI-a care absenta foarte mult.

Colegii de clasa au sesizat "avocatul elevului", iar cei implicati in proiect au discutat cu elevul, cu parintii si dirigintele lui. "Baiatul a inteles ca are numai de pierdut daca lipseste de la scoala", povesteste Emma Manu, una dintre elevele "avocat".

De altfel, influenta "avocatilor" s-a manifestat si asupra conduitei celorlalti adolescenti. "De cand si-au inceput activitatea, am observat o schimbare pozitiva in atitudinea, vocabularul si tinuta eleviilor in incinta scolii", spune Castanela Popescu, profesoara de chimie.

Elevii "avocati" - oaia neagra

In schimb, la Colegiul Economic "Viilor", membrii "Avocatului elevului" s-au lovit nu numai de reticenta unor profesori, dar si de neincrederea celor de varsta lor. De altfel, activitatea lor s-a rezumat in linii mari la informarea elevilor in legatura cu drepturile si obligatiile pe care le au.

"Din pacate, multi cred ca vor avea de suferit daca ne sesizeaza problemele pe care le au cu profesorii", sustine Florin Matei, unul dintre "avocatii" liceului. El mai spune ca unele cadre didactice ii trateaza ca pe "un fel de oaie neagra" a liceului, iar colegii i-au intrebat adesea daca nu au altceva mai bun de facut.

Cu toate acestea, cei cinci "avocati" cred in succesul proiectului si nu doresc sa fie ceva temporar. De aceea au un grup de invatacei de clasa a X-a pe care ii initiaza in tainele proiectului si carora le vor preda stafeta la terminarea clasei a XII-a.

Uniforma scolara, motiv de suparare

La Colegiul National "Iulia Hasdeu", cinci adolescente de 17 si 18 ani indeplinesc delicata sarcina de "avocat al elevilor". Marea majoritate a cazurilor cu care s-au confruntat au avut la baza nemultumirile elevilor privind modul in care au fost notati.

"De obicei, in cazul acestor conflicte, niciuna dintre parti nu are dreptate 100a. Rolul nostru este de a discuta cu elevul respectiv, dar si cu profesorul si dirigintele clasei", explica Clementina Plaiesu, una dintrele elevele implicate in proiect.

Problema uniformei scolare a fost alt subiect pe care a trebuit sa-l rezolve. Mai multi liceeni s-au revoltat impotriva introducerii uniformei scolare si au solicitat interventia "avocatului elevului". "Le-am explicat ca uniforma nu le stirbeste personalitatea. In plus, scoala este o institutie si trebuie sa avem o tinuta decenta", mai spune Clementina.
"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 28.03.2006 01:54 | 1541 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

66 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN