Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Invatamantul romanesc ocupa locul 36 in Europa, din 42 posibile

Dupa toate tulburarile din administratia invatamantului romanesc, din ultimii ani, iata ca rezultatele de referinta plaseaza acest domeniu printre ultimele din Europa. O statistica internationala a clasat scoala romaneasca pe locul 36, din 42 posibile.

Din nefericire, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii sustin ca nu au cunostinta despre aceasta statistica. Daca ar fi sa fim putin malitiosi, am putea spune ca, in actualele conditii, o asemenea situatie europeana nu ar putea fi straina celor care lucreaza direct in administratia din invatamant, si atunci ar fi mult mai grav daca aceasta este tinuta in mare secret. Asadar, semnalarea apartine Asociatiei universitare EDU CER, prin semnatura presedintelui acesteia, Stefan Vlaston. Intr-un raport asupra crizei din invatamantul preuniversitar, trimis si ministerului, se subliniaza urmatoarea situatie: "In evaluari externe, de tipul PISA (evaluare europeana asupra invatamantului preuniversitar, structurata pe pachete de intrebari adresate elevilor, pentru fiecare disciplina de studiu, n.r.), Romania ocupa un dezonorant loc 36, din 42 posibile". Mai mult, alte doua elemente de statistica merita sa fie retinute: "Doar 30% din absolventii invatamantului profesional preuniversitar isi gasesc un loc in piata muncii, deoarece actualul Curriculum National nu este adaptat la piata muncii interne si externe; doar 2% din elevii ce invata in mediul rural parcurg studii universitare si circa 15-20% studii liceale". Fara indoiala, asemenea date pun in mare incurcatura pe cei care conduc domeniul educational din tara noastra si demonstreaza, a nu stiu cata oara, ca sistemul merge pe o cale gresita.

Potrivit raportului, numirea managerilor se face, in continuare, pe criterii politice, in timp ce salariile profesorilor se dau pe alte criterii decat cele de performanta.


ŤStudiu, de acum 6 aniť

"Studiul prezentat de Asociatia EDU CER este de acum sase ani, exact de cand au inceput noile alinieri legislative privind restructurarea sistemului educational la noile conditii interne si externe. De altfel, Ministerul Educatiei va organiza, in acest an, o noua evaluare de acest tip, iar rezultatele vor fi cu totul altele, dupa ce va intra in functiune noua lege a calitatii", ne-a declarat consilierul Mircea Muresan, purtatorul de cuvant al ministerului. In continuare, autorii raportului mai fac si alte observatii, care, dupa parerea multora, raman la fel de actuale: "Evaluarea si examenele de absolvire sunt trucate si contaminate de coruptie; in scoli se controleaza doar documentele, ca si cum acestea ar putea tine locul unei invatari eficiente; salarizarea din invatamant se face dupa grade si vechime, nu dupa performante si rezultatele muncii; numirea managerilor se face in continuare pe criterii politice; centralismul si birocratia sufoca si anihileaza initiativele menite a promova interesele si cerintele locale, regionale si ale elevilor". Sunt doar cateva dintre observatiile autorizate asupra unei realitati care, din nefericire, continua sa existe. Mai mult, autorii raportului consemneaza faptul ca, in prezent, "nu exista o strategie elaborata pe termen lung si mediu. Un exemplu il constituie descentralizarea care, acum, nu se stie in ce stadiu se afla, desi, prin Legea 354/2004, trebuia sa se incheie in 2007". Singura reusita, remarcata in aceasta perioada, este "informatizarea invatamantului, daca lipsa profesorilor specializati in informatica nu ar anihila serios eforturile financiare ale statului".

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 28.03.2006 22:18 | 1313 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

66 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN