Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Legea pentru asigurarea calităţii în educaţie

Plenul Senatului României şi-a exprimat votul final, în şedinţa de ieri 27 martie, asupra Legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii în educaţie. Practic, în acest mod se încheie un proces legislativ complex la capătul căruia au fost instituţionalizate mecanismele de asigurare a calităţii în sistemul educaţional românesc. Considerăm că astfel s-a făcut un pas decisiv în direcţia înscrierii României în Spaţiul European al Învăţământului.

După ce Preşedintele României va promulga acest act normativ de importanţă vitală pentru învăţământul românesc şi intrarea efectivă în vigoare a acestuia, se creează fundamentele legale şi instituţionale pentru evaluarea calitativă a furnizorilor de educaţie, respectiv realizarea procesului de acreditare instituţională.

În cel mai scurt timp, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va înreprinde demersurile necesare privind constituirea consiliilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) şi Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) care vor avea caracter operaţional.

„Adoptarea acestei Legi este un pas decisiv pe drumul evaluării instituţiilor de învăţământ, al impunerii calităţii ca principiu guvernant în învăţământul românesc, al reformei în învăţământ în general, deoarece, în esenţă, înseamnă introducerea unor criterii clare de performanţă. Prin acest act legislativ se va asigura totala transparenţă în acţiunile comisiilor de evaluare, mai ales în contextul în care se vor asigura două tipuri de evaluări: una internă, sub formă de autoevaluare, şi alta externă, asigurată de agenţii specializate, în baza criteriilor stabilite de comun acord şi în concordanţă cu indicatorii prevăzuţi de Uniunea Europeană", a declarat ministrul Mihail Hărdău.

Legea calităţii face parte din pachetul de reformă a învăţământului propus de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, alături de proiectele privind descentralizarea învăţământului preuniversitar, realizarea campusurilor şcolare, informatizarea şcolilor, educaţia timpurie, formarea continuă etc.
Director,
Mircea MUREŞAN

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 29.03.2006 23:16 | 1224 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN