Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Prin Legea calitatii, Educatia a primit o grea lovitura sub centura.

Au mai ramas putine zile pâna când Legea calitatii va fi publicata în „Monitorul Oficial“. În aceste conditii, principalele partide politice au început luptele de culise pentru promovarea propriilor oameni în functiile de conducere ale Agentiei pentru asigurarea calitatii în învatamântul superior. Aceasta situatie are drept cauza, pe de o parte, acapararea puterii absolute asupra administrarii învatamântului universitar si, pe de alta parte, salariile foarte mari, de peste 1.000 euro. Potrivit algoritmului, in comitetul de conducere trebuie numiti 15 membri. Dintre acestia, cinci de catre Parlament, câte unul din PD, PNL, PSD, UDMR si PRM. Partea hazlie din acest grup este faptul ca nu poate intra în comitetul de conducere un rector sau decan din partea UDMR, deoarece nici o facultate în limba maghiara nu este acreditata. Mai departe, alti cinci vor fi propusi de catre Consiliul National al Rectorilor, al carui presedinte este rectorul Politehnicii din Bucuresti, Ecaterina Andronescu (PSD), iar ultimii cinci vor fi numiti de catre Guvern. Deoarece ultimele cinci nominalizari ramân la bunul plac al primului-ministru, acest lucru nemultumeste total pe rectorii marilor centre universitare, care se vad ocoliti cu buna stiinta.
Universitatile particulare contraataca
În aceasta noua configuratie din administratia învatamântului superior, rectorii universitatilor particulare au fost total uitati, neluându-i nimeni în seama. Drept urmare, în mod neasteptat, printr-o ordonanta de urgenta, OUG 75/2005, confirmata prin votul Parlamentului în sedinta din 27.03.2006, s-a înfiintat Agentia Autonoma de Evaluare si Asigurare a Calitatii (AEACE), agreata de Consiliul Europei. Cu alte cuvinte s-a înfiintat o alta agentie de evaluare si acreditare, paralela cu cea de stat (ARACIS), fara acordul careia orice autorizare ramâne caduca. Prin urmare, ARACIS nu mai are putere deplina în luarea de decizii definitive. Motivul înfiintarii AEACE este bine definit: „Actuala institutie desfiinteaza monopolul de stat în evaluarea si acreditarea institutiilor si unitatilor scolare, în conformitate cu normele din Uniunea Europeana“. Mai departe citim: „Prin modul de înfiintare si functionare, Agentia nu este supusa influentelor straine de interesele educatiei din România“. Asadar, contraofensiva universitarilor din învatamântul particular este determinata de faptul ca „ARACIS si ARACIP sunt subordonate Ministerului Educatiei, finantate integral de acesta si cu o conducere numita de organisme de stat“, se precizeaza în nota de fundamentare a noii Agentii autonome de evaluare a calitatii. În actiunea lor, autorii noii institutii s-au prevalat tot de articolele din Legea calitatii care stipuleaza, printre altele, ca „evaluarea externa sa poata fi facuta si de alte agentii, interne sau externe“. Desi, în mod protocolar, cabinetul ministrului Hardau saluta aceasta varianta legala la o lege atât de controversata, se poate observa, fara prea mari eforturi, teama si sudoarea de pe fruntilor celor care îsi vad pierdute puterea si privilegiile.
"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 06.04.2006 07:24 | 1157 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN