Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Brambureală la olimpiadele şcolare

Olimpiadele judeţene şi naţionale... o bătaie de joc! Profesorii şi părinţii reclamă "specialiştii înguşti la minte" de la inspectoratele şcolare şi de la Ministerul Educaţiei, "oamenii de la Bucureşti care gândesc cu dosul", "răspunzători pentru haosul instaurat de ei înşişi", lipsa unor criteriii clare de calificare şi a numărului de locuri pentru fiecare an de studiu.

Astăzi - calificaţi, mâine - necalificaţi
"Nota minimă obligatorie pentru calificarea la faza naţională a olimpiadei de engleză este 9.50, în timp ce la alte limbi străine nota minimă este mai scăzută. Nu există nicio explicaţie logică veridică de ce se întâmplă aşa", ne-a spus un profesor de engleză din Bucureşti. Cadrele didactice au încercat la Ministerul Educaţiei o derogare de la media absurd de mare stabilită, dar nu au reuşit, "inspectorii de acolo necedând logicii normale". "Mai multe judeţe pur şi simplu au mărit notele elevilor cu 0,5-1 punct, ceea ce a fost o măsură de bun-simţ - zice profesorul. E drept, alte judeţe nu au făcut acest lucru, deoarece au la inspectorat, la limba engleză, specialişti la fel de înguşti la minte ca şi la Bucureşti...". Anul acesta, aceiaşi inspectori s-au gândit la altceva... la fel de ingenios: "Media minimă a rămas tot 9,50, dar, după ce rezultatele au fost la fel ca în 2005, au hotărât că se va face încă o selecţie dintre elevii care au avut note peste 9. Selecţia a avut loc în fiecare judeţ, elevii reselectaţi au fost anunţaţi că s-au calificat... dar, la câteva zile, inspectoratul i-a anunţat pe tăcute pe profesorii de engleză să-i anunţe pe elevii calificaţi la Naţională că... nu mai sunt calificaţi!!!... Zvonul era că s-au calificat prea mulţi şi ministerul e sărac!!!". "Ce credeţi că au simţit aceşti elevi???, se întreabă profesorul. Când văd că sistematic, la engleză, cineva de la Bucureşti gândeşte cu dosul? E scandalos şi strigător la cer ceea ce pot face nişte dobitoci din ministerul zis al învăţământului". Inspectorul de engleză de la Ministerul Educaţiei nu a fost de găsit... e plecat din ţară. Inspectorul de engleză de la Inspectoratul şcolar Bucureşti ne-a declarat că "elevii care au obţinut minimum 95 de puncte trec printr-un baraj, probă orală prezentare şi probă înţelegere auz, iar primii 24 clasaţi după baraj merg la etapa naţională. La Bucureşti am avut 48 de copii care au concurat la baraj. Probabil că punctajul pentru a ajunge la faza naţională este mai exigent la engleză, tocmai pentru că participă foarte mulţi copii".

Listele cu elevii calificaţi – dosite o lună de zile
şi nu numai la olimpiada de engleză sunt probleme. O altă profesoară ne-a vorbit despre gravele disfuncţionalităţi de la Olimpiada de Fizică, etapa pe municipiul Bucureşti. De-abia după o lună de la susţinerea acestei etape au apărut listele cu elevii calificaţi la faza naţională. "Mulţi dintre elevii aflaţi pe primele locuri sunt calificaţi şi la alte olimpiade naţionale, iar în această situaţie ei nu ştiu la ce materie să îşi continue pregătirea", spune profesoara. Potrivit acesteia, "nu au fost făcute cunoscute în prealabil niciun fel de criterii de calificare, nu se ştie câte locuri sunt pentru fiecare an de studiu... copiii sunt aleşi în mod arbitrar. Aşa se întâmplă în fiecare an... Este o luptă cu morile de vânt". Ion Toma, directorul Centrului de Excelenţă al municipiului Bucureşti, ne-a declarat că, "într-adevăr, problema a ajuns şi la inspectorat. Dar, atât timp cât nu primeşti o metodologie de la minister, nu poţi anunţa un plan de calificare a elevilor. Cifrele au venit foarte târziu de la MEdC". Inspectorul general de fizică de la minister, Sorin Trocaru, spune că "nu a fost chiar o întârziere. Fiecare profesor care a pregătit elevii a ştiut din timp care sunt cei calificaţi. Am transmis în timp util toate informaţiile".

Premii individuale la etapa naţională
- Premiul I = 100 Ron
- Premiul II = 75 Ron
- Premiul III = 55 Ron
- Menţiune = 40 Ron

Ministerul Educaţiei nu are bani să-şi cazeze olimpicii
Pentru că responsabilii MEdC nu pot gestiona problema cazării olimpicilor, la Universitatea Valahia din Târgovişte studenţii sunt evacuaţi din căminul studenţesc în mod abuziv, pentru o perioadă de două săptămâni, pe motiv că cei din conducere au hotărât să cazeze pentru această perioadă elevii care vor participa la Olimpiada Naţională de Informatică. "Va exista un corp unic, unde vor fi cazaţi numai elevii participanţi la Olimpiada Naţională de Informatică. Prin hotărâre a senatului universitar, vom stabili ca studenţii să intre în vacanţă deja din săptămâna dinaintea Paştelui, astfel încât nici ei să nu fie nemulţumiţi, iar olimpicii să aibă locuri în cămin. Pe salariaţi îi vom restrânge noi cumva", ne-a declarat prorectorul Universităţii Valahia, Constantin Ghiţă.

"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 11.04.2006 15:35 | 909 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

11.04.2006 18:44 todea_paul

mi se pare o prostie.ministerul educatiei si cercetarii nu tine cont ce elevi performanti are romania in toate domenile.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN