Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Europa pierde teren în faţa Asiei la capitolul educaţie

Vremurile în care singurele concurente ale Europei erau ţările cu forţă de muncă ieftină şi slab pregătită au apus. Astăzi, state precum China şi India oferă pregătire la nivel înalt la costuri foarte mici", se precizează în studiul "The economics of knowledge: Why education is key for Europe's success", realizat şi făcut public recent de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Constituindu-se într-un semnal de alarmă, cât priveşte potenţialul educaţional în scădere al Europei vizavi de Asia, studiul conţine afirmaţii îngrijorătoare: "Franţa şi Germania nu mai sunt lideri mondiali în dezvoltarea de cunoaştere şi de abilităţi", "În primele douăzeci de universităţi ale lumii - conform celui mai citat clasament - nu sunt decât două universităţi europene: Oxford şi Cambridge", "Una dintre marile probleme ale Europei o reprezintă diferenţele de clasă, diferenţe care ridică obstacole în calea educaţiei tinerilor".

" Miracolul coreean"
Deşi la nivelul celor treizeci de ţări membre ale OECD numărul absolvenţilor de studii superioare a crescut considerabil faţă de 1960, rata creşterii a variat şi ea, de la ţară la ţară. În 1960, Coreea de Sud avea acelaşi Produs Intern Brut ca şi Afganistanul şi se situau pe locul 21, din totalul de 30, cât priveşte procentul din populaţie cu studii superioare. Astăzi, Coreea de Sud a urcat enorm, până pe locul 3, cu una dintre cele mai ridicate rate de educaţie din statele industrializate. Concret, 97% din totalul tinerilor coreeni cu vârste cuprinse între 24 şi 35 de ani sunt absolvenţi de liceu. Într-adevăr, sunt şi ţări europene - Irlanda, Spania, Portugalia, care au crescut în clasament. Dar cele mai importante economii europene, incluzând aici Franţa, Italia şi Marea Britanie, au rămas cam pe aceleaşi locuri, iar Germania a căzut aproape zece poziţii.

Doar două universităţi europene, în Top 20
Cambridge - pe locul 2. Oxford - pe poziţia a zecea. Acestea sunt singurele universităţi europene în primele douăzeci de universităţi ale lumii, conform celui mai nou clasament întocmit de Shanghai Jiao Tong University. "S-o fi mândrit Europa cu cele mai bune universităţi din lume, mai înainte chiar ca Statele Unite să apară pe hărţile europenilor, dar astăzi a rămas în urmă, la capitolul calităţii absolvenţilor pe care îi produce. Dintre cele douăzeci de universităţi din Topul Shanghai, şaptesprezece sunt în Statele Unite şi tot Statele Unite atrag încă aproape 40% din studenţii străini din întreaga lume", se precizează în studiu.

"şcolile europene susţin inechităţile socio-economice"
Dezamăgirea cea mai mare cât priveşte sistemul educaţional european este, în viziunea autorului, legată de faptul că "tinerii europeni din mediile dezavantajate nu au aceleaşi oportunităţi de educaţie precum cei bogaţi". Datele puse la dispoziţie de multe ţări arată că "şcolile europene susţin şi întăresc inegalităţile socio-economice". Luate în colimator, din acest punct de vedere sunt ţări precum Germania, Franţa sau Italia.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 11.04.2006 15:36 | 649 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN