Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Facultatile au tot mai putini candidati

Guvernul a alocat bani pentru 61.900 de locuri la admiterea in facultate din 2006 - cursul de zi, dar universitatile au deplina autonomie sa decida cand si cum sa organizeze admiterea. Unele vor organiza examen propriu-zis cu una sau mai multe probe, altele vor tine cont de mediile de la Bac si din liceu, dar multe universitati vor combina cele doua variante. In acest caz, 70% din media finala de admitere o reprezinta rezultatul examenului, 20% media de Bac si 10% medii din liceu.

“Aceasta metoda este folosita de universitatile care isi permit, au mare cautare si doresc o selectie mai stricta a candidatilor. De altfel, marile universitati au introdus deja criterii stricte de calitate, in sensul ca au profesori cu rezultate impunatoare -dintre care foarte multi tineri -, au revizuit programele, au laboratoare dotate modern si se conduc dupa un cod etic academic exigent. Din 2007, nu mai putem mima ca se face carte, pentru ca universitatile romanesti intra in competitie directa cu cele straine. Studentii romani si cei din UE au aceleasi drepturi si vor fi admisi dupa aceleasi criterii si cu aceleasi taxe. Daca studentul roman devalizeaza caminele, vrea sa copieze sau chiuleste, este eliminat imediat”, ne-a informat Dumitru Miron, secretarul de stat pentru invatamant superior din Ministerul Educatiei.

Din anul academic trecut, studiile superioare dureaza doar trei ani, urmate de examenul de licenta. Absolventii din generatia 2006 vor fi primii care vor primi diplome bilingve (romana-engleza) si supliment de diploma in care se va scrie ce anume a invatat si la ce foloseste diploma, ne-a informat Dumitru Miron.

Universitatile nu au repartizat inca numarul de locuri alocat de Guvern si majoritatea nu a stabilit nici taxele de inscriere sau pentru un an de studiu. Senatul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj a stabilit insa de anul trecut ca taxa de inscriere sa fie 700.000 lei, pentru ca admiterea la orice facultate se face doar prin concurs de dosare.

Pentru locurile cu taxa, sumele variaza intre 16 si 25 milioane lei, mai “scump” la Drept. La Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), numarul de locuri a fost majorat la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, pentru ca este foarte cautata. Inscrierea va costa in acest an 800.000 lei, iar admiterea se face dupa o proba din patru discipline la alegere. Locul cu taxa costa 16,5 milioane lei.

Din acest an, absolventii vor primi diplome bilingve si supliment de diploma, pe care vor fi scrise, in limbile romana si engleza, cat a invatat studentul, cum este structurat sistemul de invatamant in Romania si ce discipline au fost studiate in timpul facultatii. Totodata, se precizeaza la ce poate fi folosita diploma

"Libertatea"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 30.04.2006 23:30 | 733 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN