Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Elevii de clasa a VIII-a intra in vacanta si examene

La examen se pot inscrie si prezenta atat promovatii clasei a VIII-a de gimnaziu din seria curenta, cat si cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de capacitate, indiferent de varsta candidatului. Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din invatamantul particular au dreptul sa sustina testele nationale, fara taxa. Cei 238.689 de elevi inscrisi pana in prezent vor sustine probele de examen in 1043 centre de testare. Lucrarile vor fi corectate in 205 centre zonale de evaluare. In data de 11 iunie, tabelele de inscriere, pentru absolventii din seria curenta se vor actualiza dupa incheierea semestrului al doilea - prin eliminarea candidatilor corigenti, repetenti, cu situatia neincheiata sau exmatriculati - si se vor transmite centrului de testare la care scoala este arondata, semnate si stampilate de director.
Disciplinele la care se sustin testele nationale sunt: limba si literatura romana, pe 19 iunie; limba si literatura materna, pe 20 iunie; matematica, pe 21 iunie; istoria romanilor sau geografia Romaniei, pe 22 iunie. Afisarea rezultatelor se va face pe 25 iunie, pana la ora 16.00, iar depunerea contestatiilor - pana la ora 20.00. In perioada 26-28 iunie contestatiile vor fi rezolvate, iar pe 29 iunie se vor afisa rezultatele finale. Probele scrise se vor desfasura incepand cu ora 9.00. Potrivit comunicatului remis de Ministerul Educatiei si Cercetarii, se interzice cu desavarsire colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice alta persoana, indiferent de pretextul invocat.
Cei 16.443 de elevi de clasa a VIII-a din Capitala au la dispozitie 20.660 de locuri in licee si scoli de arte si meserii, alte 1.043 fiindu-le rezervate candidatilor de etnie rroma.
Candidatii pot afla si singuri ce sanse au la liceul dorit
Pe site-ul http://admitere. edu.ro a fost publicata aplicatia de tip tutorial "Orientarea pentru Admitere", unde candidatii au posibilitatea de a-si verifica sansele de admitere la licee si specializari specifice, de a selecta si ordona specializarile dorite si de a tipari fise de inscriere. Listele de optiuni se pot consulta in brosurile editate de fiecare Inspectorat scolar Judetean, iar formatul fisei tiparite este cel oficial.
Aplicatia de orientare este accesibila oricarui utilizator al portalului educational SEI (http://portal.edu.ro). Acesta nu trebuie decat sa acceseze adresa de Internet http://admitere.edu.ro si sa se inregistreze cu aceleasi nume de utilizator si parola ca si pe portal. Urmatorul pas este alegerea judetului in care doreste sa candideze urmat de completarea datelor personale conform fisei de inscriere. Elevul elimina specializarile pe care nu doreste sa la ia in calcul, obtinand o lista de optiuni, ordonate automat in functie de ultima medie de admitere din anul anterior la fiecare specializare. In functie de media pe care anticipeaza ca o va obtine, elevul poate afla ce sanse are de a fi admis la liceul preferat. Raspunsul se obtine in cateva secunde si cu un efort minim.
Inscrierea in licee sau in scoli de arte si meserii de stat se face fara examen, pe baza mediei de admitere, in care media generala obtinuta la testele nationale (respectiv la examenul de capacitate, pentru absolventii de pana in anul 2003 inclusiv) are o pondere de 50%, iar media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a are o pondere de 50%. Exceptie fac liceele/clasele pentru care s-au sustinut deja probe de aptitudini, clasele bilingve pentru care s-au sustinut probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, pentru care s-au sustinut probe de verificare a cunostintelor la limba materna.
Inscrierea in licee sau in scoli de arte si meserii, la invatamantul de zi, a candidatilor care au promovat testele nationale (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care s-au sustinut probe de aptitudini si a celor care solicita inscrierea in invatamantul special) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat. Repartizarea computerizata in invatamantul liceal si profesional de stat a absolventilor clasei a VIII-a care au promovat testele nationale si care nu implinesc 18 ani pana la data de 31 decembrie 2006 va avea loc in data de 14 iulie 2006.
Magda SEVERIN

Sursa: Ziua

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 06.06.2006 12:14 | 1094 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN