Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Boicotarea examenelor sau grevă generală



Din surse neoficiale, sindicaliştii din educaţie fac publică o veste îngrijorătoare: anul viitor învăţământul va dispune de 4,2 % din PIB, faţă de 6% cât promitea guvernul la sfârşitul grevei de anul trecut.
Sindicaliştii din învăţământ au început de ieri strângerea de semnături pentru alegerea uneia din cele patru variante de manifestări de protest alese de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar(USLIP). Astfel, liderii din teritoriu au optat între neîncheirea situaţiei şcolare pentru anul 2005-2006, boicotarea examenelor naţionale, greva generală sau boicotarea începerii anului şcolar 2006-2007. “ Nu excludem o posibilă mişcare spontană a cadrelor diadactice nemulţumite de atitudinea dispreţuitoare a guvernanţilor faţă de învăţământ. Am auzit din surse sigure că anul viitor învăţământul va dispune de 4,2 % din PIB, faţă de 6%”, ne-a spus Laviniu Lăcustă, lider zonal al USLIP Iaşi. Mărul discordie dintre sindicate şi guvern rămâne în continuare proiectul de lege a salarizării personalului din sistemul de învăţământ după normele sistemului bugetar. “ Nu e firesc ca un poliţist să intre cu salar de angajare de peste 10 milioane, iar un profesor cu aproape cinci”, menţionează Laviniu Lăcustă. În urma negocierilor din data de 1 Iunie când reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MF) şi ai Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei(MMSSF) nici nu au binevoit să se prezinte la negocieri, spiritele în sindicate s-au încins, astfel încât în decurs de o săptămână, începând cu 5 iunie se va şti exact la ce formă de protest vor apela dascălii.

Nu toate şcolile agreează ideea grevei generale

În prezent, din patru şcoli de elită din Iaşi chestionate cu privire la forma de protest cea mai potrivită pe care ar trebui s-o adopte cadrele didactice, doar Liceul de Informatică s-a decis ferm asupra grevei generale. Din sondaj au mai făcut parte Colegiile “Octav Băncilă”, “Emil Racoviţ㔠şi “Costache Negruzzi”, care au optat mai degrabă asupra unei alte modalităţi de protest cum ar fi boicotarea examenelor naţionale. Mai mult, de această dată sindicaliştii sunt decişi să nu-l scoată din “joc” nici pe preşedintele Traian Băsescu, care în toamna anului trecut a fost garantul încetării grevei, în condiţiile respectării treptate a acordului cu sindicatele.


Octavia Dumitra



Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: mariro | 06.06.2006 14:58 | 1441 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

06.06.2006 18:29 geis

Niciodata nu vom invata din greseli! Avem sufletul prea mare.(Altfel nici nu am putea modela suflete). Oare pana cand? Oare pana cand vom mai suporta minciuna si tradarea?

E trist sa constati ca unii, odata protapiti pe sus, au uitat de cei ce i-au invatat sa faca bastonase, sa citeasca, sa socoteasca si sa fie oameni.

Vinivati suntem noi! Trebuiau lasati repetenti atunci,.... acum e prea tarziu.

0 0

06.06.2006 20:29 claudiamd

Pentru ce sa facem greva? Restul bugetarilor au obtinut ce am obtinut si noi dar fara greva si fara recuperari...Tare le mai pasa de noi.Dupa ce vom lua banii pe vacanta, putem intra si in greva.Nu vrem sa stam la vara fara bani. Si in general acesta e motivul care ne face sa renuntam: dupa ce ca nu putem trai din salariile astea, sa ramanem si fara ele? Vai de noi...Ma mir ca mai existam...

0 0

08.06.2006 23:21 ioncicu

eu revin cu o intrebare mai veche: de ce sunt necesare trei sindicate in invatamint?

si mai pun una: ce interese au acum lideri de sindicat de ne cheama la greva?

atunci cind tovarasul hardau ne-a facut prafuiti si slab pregatiti nu am auzit nici un lider de sindicat sa ia atitudine.

de ce oare?

daca ii cauti mai adinc pe liderii de sindicat constati ca tot sefi au fost si pe vremea comunistilor. asa este domnule cornea?

0 0

10.06.2006 14:32 maia

Ioncicu ai dreptate,ne dispersam fortele doar pentru a exista mai multe formatiuni sindicale.Ce ar fi sa ne unim si sa avem si UNITATE.Saracia noastra ne determina sa cedam.Liderii de la varf sa fie la fel de incisivi,altfel cu GUVERNANTII nu se poate,pe stilul d-lui Pogea:))))

UNITATE si PUTERE!!!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN