Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Premiata pentru ca "a urecheat" un dascal

O eleva a liceului din comuna prahoveana Filipestii de Padure a fost premiata de ministrul educatiei pentru un eseu in care critica metodele de predare mai putin ortodoxe ale unui profesor de istorie.
Educatie civica de nota 2
Ruxandra Gradinaru, in varsta de 13 ani, a ajuns in clasa a VII-a cu media generala 10 si este castigatoarea mai multor olimpiade scolare judetene. Visul sau de a termina inca un an scolar cu nota maxima s-a spulberat in urma cu cateva saptamani, cand unul dintre profesorii ei, Marius Brezeanu, i-a dat nota 2 la istorie.
Intamplarea a devenit subiectul unui eseu pe care copila l-a trimis la un concurs organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Si a primit premiul I, saptamana trecuta, chiar din mainile ministrului Mihail Hardau.
Iata fragmentul din lucrarea premiata, in care sunt descrise faptele: "Profesorul de istorie face cu noi si orele de cultura civica. Dansul a stabilit pentru clasa noastra un regulament, paralel cu cel de ordine interioara al scolii, care, printre altele, obliga elevii ce nu sunt asezati in banca in prima secunda dupa ce se suna de intrare sa stearga tabla de zece ori, chiar daca este extrem de curata. Daca elevul refuza, primeste un doi la disciplina dumnealui. Era un exercitiu pentru a ne face sa intelegem ce inseamna democratia, sa intelegem ca trebuie sa respectam decizia majoritatii. Din pacate, in timp, exercitiul a degenerat. Acum domnul profesor are informatori care fac liste cu cei care nu stau in banca atunci cand dansul intarzie la ora. Vinovatii sunt obligati sa stearga tabla, in timp ce domnul profesor, asezat pe catedra, rade batjocoritor si le da indicatii pretioase in legatura cu locul pe unde sa insiste cu buretele. Azi, la inceputul orei de cultura civica, numele meu a aparut pe lista neagra. Pentru ca n-am acceptat sa ma supun injositorului ritual, am primit NOTA DOI. Dar nu la cultura civica, ci la istorie."
"L-am iertat"
Chiar daca spune ca l-a iertat pe profesor, Ruxandra sufera pentru nota care i-a compromis un intreg an scolar.
"Nu mai vreau sa ma fac profesoara. Nu ma mai duc la olimpiada. Sau, mai bine, ma duc. Voi invata franceza si engleza ca sa pot pleca cand voi fi mare in alta parte, unde cultura civica este adevarata", povestea ea in finalul eseului.
Eleva este multumita totusi pentru ca, dupa producerea acestui incident, niciun coleg nu a mai avut parte de lectii "speciale" de educatie civica.Acum, la o luna de la incident, adolescenta nu mai vede viitorul in negru.
"Am scris eseul la suparare. Vreau sa ma fac profesoara si l-am iertat pe domnul profesor de istorie", spune Ruxandra Gradinaru. O copila de 13 care viseaza sa predea franceza, insa nu mai este sigura in ce tara doreste sa faca acest lucru.
"Imi pare rau de ce s-a intamplat"
Desi profesorul Marius Brezeanu se considera nevinovat, el promite ca Ruxandra va avea o medie mare si la cultura civica. "Imi pare rau de ce s-a intamplat, insa a fost o reactie de moment.
Eleva Gradinaru Ruxandra a refuzat sa se conformeze unui regulament intern si chiar a ridicat tonul la mine", sustine profesorul. El promite ca, pana la sfarsitul anului scolar, Ruxandra va avea notele pe care le merita cu adevarat.
Directorul liceului, Elena Dumitrescu, spune ca acest caz a fost supus consiliului profesoral, insa nu s-a luat nicio masura impotriva dascalului. "Cred ca a fost vorba de o reactie exagerata. Sunt sigura ca acest conflict nu se va mai repeta", a declarat directorul liceului.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: mariro | 07.06.2006 14:29 | 1921 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (2)

0 0

11.06.2006 10:33 costelus

Odata cu democratia, starea de disciplina a elevilor din scoli sufera de lipsa cronica, iar acest lucru se observa nu numai la scolile din centrele urbane, ci si la sate. Reactia respectivului profesor a fost, intr-adevar, una exagerata, dar elevii trebuie sa inteleaga ca fara disciplina in scoala nu se poate face nici instructie, nici educatie. Ora are 50 de minute, atat pentru profesor, cat si pentru elevi. Autoritatea cadrului didactic la clasa nu trebuie pusa in discutie, decat daca nu se exagereaza in acest sens, altfel elevii ni se urca in cap, efectiv. In ultima vreme, in mass-media, se insista foarte mult pe disciplina in scoli, dar, din pacate, tapii ispasitori sunt numai cadrele didactice. Dar elevii, familia, nu au oare nici o vina ?

0 0

11.06.2006 19:28 grigore_geta

E regretabil ca s-a ajuns aici, dar e clar ca exista si profesori care merita nota 1 la tact pedagogic, stil de predare si notare, iar reactia elevei nu mi se pare exagerata cu nimic. De fapt ce a facut ca sa primeasca nota 1? Nu a sters tabla, nu a respectat "pedeapsa" nedreapta si umilitoare la care a supus-o proesorul. Nota nu se pune pentru asa ceva. exista si alte metode de a te face ascultat, respectat, de a face ca "regulamentele de ordine foarte interioara" stabilite de unii profesori sa fie respectate. Un dascal cu adevartat BUN nu face astfel de greseli. Culmea ar fi ca d-l profesor sa-i fi si ANULAT nota, cum se mai intampla.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN