Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Spor de concediu ;Protest la Guvern

Federatia Educatiei Nationale (FEN) cere ministrului Educatiei, Mihail Hardau, sa acorde o prima de vacanta pentru personalul din invatamintul superior si preuniversitar. Motivul solicitarii: "Guvernantii au promis ca vor dubla salariile, insa acestea au ramas vorbe de campanie. Mai mult, cresterea salariala de 12% promisa in timpul grevei din noiembrie, anul trecut, acopera doar inflatia pe anul acesta", spune Constantin Ciosu, secretar general al Federatiei profesorilor. Prima de vacanta a fost o idee data de presedintele Basescu. "In timpul grevei de anul tecut, presedintele Romaniei ne-a spus ca putem sa ne crestem veniturile, si nu salariile, cu ajutorul primelor, tichetelor de masa si altele", spune Constantin Ciosu. Salariul mediu al cadrelor didactice ar urma sa creasca anul acesta cu peste 1.200.000 de lei, ceea ce reprezinta in termeni reali o crestere de doar 4,51%, si nu de 12%, cum a fost promis.

Prima fara lege

Valoarea primei de vacanta ceruta de sindicalisti "trebuie sa fie egala cu salariul brut din ultima luna integral lucrata".

"Salariul brut mediu este de 11 milioane de lei, dar sumele difera de la profesor la profesor, in functie de gradul didactic si de vechime", precizeaza Constantin Ciosu.

Prima data cind profesorii au reusit sa beneficieze de o prima de vacanta a fost in 1992, ca urmare a faptului ca sindicatele au pichetat Parlamentul.

"De atunci nu am mai primit nimic, cu toate ca in contractul colectiv de munca este prevazuta prima, numai ca se specifica in limita bugetului sau din veniturile proprii. Iar scolile nu prea au cum sa stringa venituri proprii", spune Ciosu.

Ministerul Educatiei si Cercetarii precizeaza ca nu exista o lege care sa permita acordarea de prime de vacanta, insa "lucrul acesta se poate rezolva printr-o ordonanta de urgenta", e de parere reprezentantul sindicatului profesorilor.

*
Protest la Guvern

Cadrele didactice, membre in Federatia "Spiru Haret", picheteaza, astazi, sediul Guvernului. Profesorii il acuza pe premierul Tariceanu de incalcarea angajamentelor, in principal in ceea ce priveste promovarea unei legi a salarizarii pentru personalul din invatamint. "Profesorii sint nemultumiti ca Executivul nu a respectat acordul semnat cu sindicatele din educatie, in urma grevei din noiembrie 2005. Dupa pichet, vom lua o hotarire cu privire la actiunile viitoare", spune Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret". La 1 iunie a avut loc o evaluare a acordului semnat anul trecut, "care a fost realizata fara participarea premierului Tariceanu si a ministrului Finantelor", spune Nistor.


Sursa: Cotidianul


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 09.06.2006 20:04 | 835 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

12.06.2006 15:57 maia

Umilinta la care suntem supusi de catre guvernanti se acutizeaza acum la sfarsit de an scolar,cand vedem toti dascalii ca nu ne permitem un concediu nici macar in tara.Suntem obositi am dori si noi sa ne odihnim,sa ne tratam afectiunile de care suferim.E drept nu vom putea sa ne permitem concedii in strainatate cum isi pot permite foarte multi elevi de-ai nostri.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN