Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Invatatorii cer modificarea noii programe de istorie pentru clasa a IV-a

Astfel, de la rubrica "popoare vecine" lipsesc ucrainenii, iar de la "popoare europene" lipsesc englezii. In conditiile in care atat pentru autorii de manuale, cat si pentru dascali programa este "lege", lipsesc din ea, de exemplu, Burebista, Bogdan, Cantemir, Alexandru cel Bun, Basarab I, Iancu de Hunedoara, Horea, Tudor Vladimirescu si Ferdinand.
In schimb, la 9 ani, elevii vor studia despre Alexandru Macedon, Carol cel Mare, Napoleon, greci, gali, slavi, turci, francezi, unguri, germani, rusi, sarbi si bulgari. Programa cere ca invatatorul sa aleaga trei personalitati romane si doua straine. Invatatorii se intreaba cum poate fi limitat accesul elevilor la doar trei personalitati ale istoriei romanilor?
Totodata, la capitolul ,,Castele, cetati, orase" este interzisa studierea (fiindca sunt enumerate limitativ cele care se pot studia) cetatilor si oraselor Timisoara, Craiova, Constanta, Alba Iulia, Sarmizegetusa, Chisinau, Cernauti, Cetatea Alba, Soroca, Londra, precizeaza autorul memoriului.
Invatatorilor li se pare nefericita ideea de a enumera limitativ persoane, popoare, orase. "Dupa 1998 s-a renuntat la a insirui continuturi in programa. Spre exemplu, nu mai apar in programe enumerate "morcovul, bradul, stejarul, vulpea, porcul etc.", ci apar sintagme ca "plante, animale etc.". Dupa nici un principiu, programa de istorie nu este in ton cu celelalte programe", precizeaza memoriul.

"Realitatea Romaneasca"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 11.06.2006 22:15 | 782 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

12.06.2006 12:31 alchirila

E programa care ne azvarle din extrema inchistarii in propria carapace - in extrema negarii propriei personalitati.

Vom fi noi europeni, dar nimeni nu ne anihileaza -inca- granitele. Pe de alta parte, e o rusine sa nu-ti cunosti propria istorie. Abia dupa ce ne cunoastem pe noi- e moral sa "ne uitam in curtea vecinilor".

Relatiile interumane actuale sunt socotite tot "istorie".

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN