Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Testele nationale, neafectate

Discutiile din ultimele zile dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Educatiei si Cercetarii au tensionat si mai mult raportul dintre cei doi demnitari. Tensiunii existente i se adauga si presiunea sindicatelor din invatamant, care sunt profund nemultumite de nerespectarea de catre Guvernul Romaniei a acordului incheiat anul trecut, dupa greva generala de o luna, si ameninta cu redeschiderea conflictului de munca. Mai mult, acestea analizeaza deja posibilitatea redeschiderii conflictului de munca, fie prin blocarea examenelor nationale, fie la inceputului viitorului an scolar. Din respect pentru parinti si candidati insa, boicotarea examenelor nationale (teste nationale si bacalaureat) va fi scoasa din calcul, cel mai probabil fiind sa se blocheze inceperea anului scolar 2006-2007.
"Lipsa proiectelor de care vorbeste premierul Calin Popescu Tariceanu este o falsa problema, un mod de a denatura adevarul. Realitatea este ca primul ministru nu a avut bani pentru respectivele proiecte sau nu a vrut sa ii dea. Avem capacitate, avem expertiza si oameni dornici sa implementeze aceste proiecte. Dar cu zero lei nu se poate face nimic. Daca am promis ca vom da 1,1 miliarde de euro, atunci sa dam acesti bani! Impartiti pe luni, inseamna sub 100 milioane de euro lunar. Prima suta de milioane am primit-o in mai, iar pana la sfarsitul lunii banii au fost distribuiti in sistem", a declarat ministrul Hardau.

Zeci de proiecte asteapta finantarea

In privinta reparatiilor sau reconstructiilor, ministrul Educatiei si Cercetarii precizeaza ca inca din luna ianuarie erau 70 de proiecte pentru camine sau unitati scolare si, daca primea banii, atunci proiectele puteau sa fie puse in practica.
"Nu stiu daca nu mi-au dat banii pentru ca sunt la PD sau pentru ca nu stiu sa-si coordoneze programele. Cred ca exista o ineficienta in guvernare. De asemenea, exista cinci proiecte mari, generale, printre care reforma educatiei timpurii Đ 12,5 milioane de dolari - care se afla in derulare. Alte proiecte au fost terminate in martie, de atunci au mai fost finalizate alte cinci si in aceasta luna vor fi terminate altele. Eu nu stiu ce vrea premierul. Nu il inteleg. Pentru mine este o necunoscuta. Ministrul Vladescu mi-a spus in iarna ca ma "ineaca" in bani, atatia au, iar eu i-am crezut. La randul meu, le-am spus ca o sa-i "inec" in proiecte. In sedintele de guvern am tot spus ca am proiecte si e nevoie de finantare, dar mi s-a spus ca nu se face rectificare pentru ca trebuie evaluati parametrii de evaluare a tarii si pana in martie am tacut. Dar mi se pare nedrept ca acum sa fie distorsionat adevarul si sa mi se spuna ca nu s-au dat bani pentru ca nu sunt proiecte", a mai spus ministrul Educatiei si Cercetarii.

Alta varianta a legii salarizarii

In privinta legii salarizarii, sindicatele vor merge pe o alta varianta, in sensul ca vor cere o lege specifica pentru personalul din invatamant, Executivul dovedindu-se incapabil sa faca o lege a salarizarii pentru personalul bugetar.
"Noua ni se spune mereu ca nu sunt bani, in schimb pentru personalul auxiliar din Justitie tocmai s-au acordat majorari salariale de 5 milioane de lei pentru fiecare angajat. Ni se pare total jignitor. Ne-am convins ca politicienii nu au nevoie de educatie pentru ca nu mai au de-a face cu ea. In schimb, sunt interesati de Justitie si puscarii pentru ca s-ar putea sa aiba de-a face cu ele", spune Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret".

Sindicalistii, din nou
la Palatul Victoria

Premierul Tariceanu a avut ieri o intalnire cu liderii celor patru federatii sindicale din invatamant. Tariceanu a declarat ca Guvernul sau si-a respectat obligatiile fata de dascali si ca a alocat sume mult mai consistente pentru proiectele din educatie decat cabinetul Nastase. "Miercuri va fi o noua rectificare bugetara, prin care Ministerul Educatiei va primi 13 mii de miliarde de lei in plus, exclusiv pentru investitii", a aratat Tariceanu. El a subliniat ca aceasta suma, de aproximativ 300 milioane de euro, se va adauga celor 100 de milioane de euro alocate la inceputul anului si va permite demararea tuturor programelor de investitii. "A spune ca din partea Guvernului nu exista vointa politica pentru a pune in practica acordul cu sindicatele, denota fie ignoranta, fie rea-credinta", a declarat premierul. El a enumerat bugetele de investitii de care a beneficiat educatia in mandatul fostului Guvern: 1.013 miliarde de lei in 2001, 1.800 miliarde de lei in 2002, 1.900 miliarde de lei in 2003 si 1.260 miliarde de lei in 2004. In 2005, investitiile s-au cifrat la 1.800 miliarde de lei, iar in 2006 pana acum s-au dat 5.500 de miliarde de lei, la care se vor adauga 13 mii de miliarde de lei saptamana viitoare. "I-am asigurat public (pe sindicalisti - n.n.) ca programele de investitii, in valoare de 1,1 miliarde de euro, se deruleaza potrivit angajamentelor asumate", a spus Tariceanu. El a mai aratat ca s-au platit drepturile salariale restante iar majorarile salariale sunt in grafic. In ceea ce priveste Legea salarizarii bugetarilor, premierul a recunoscut ca termenul dat pentru elaborarea ei (15 mai) nu s-a putut respecta deoarece reasezarea lefurilor este o operatiune complexa. Tariceanu a spus ca pentru adoptarea actului normativ se impun consultari cu partenerii sociali.

Lefuri mai mari cu 60%

Tariceanu a anuntat totodata ca-si va respecta programul de guvernare, potrivit caruia bugetarii vor avea salarii majorate cu 60% la finalul mandatului sau. El a spus ca si salariul minim pe economie va avea o crestere mai accentuata, ceea ce se va reflecta si-n bugetele pentru urmatorii ani.

"Romania libera"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 14.06.2006 22:01 | 881 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN