Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ce fac elevii dupa ce termina scoala


Primul studiu realizat la Iasi pe tema "drumului" pe care si-l aleg elevii dupa absolvirea gimnaziului sau liceului scoate la iveala un fenomen ingrijorator.

In fiecare an, zeci de absolventi, chiar de gimnaziu, aleg sa plece in strainatate in loc sa-si continue studiile, arata raportul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Studiul a fost realizat cu ajutorul dirigintilor, care au cules date despre fostii elevi din ultimele doua promotii, 2004 si 2005.

"Tendintele sunt ingrijoratoare"

Situatia este mai grava la sate, unde varsta celor care pleaca in strainatate coboara la 14 ani. Un exemplu este scoala din satul Vanatori, unde, din 19 elevi de clasa a VIII-a, doar patru s-au inscris la Testele nationale. Restul isi pregatesc pasapoartele sau merg la o scoala de arte si meserii.

"Din 19 elevi, doar patru vrem sa mergem la liceu. Am colegi care pleaca in strainatate la parintii lor, ori sa lucreze cu rudele care ii cheama acolo. Sunt si unii care dau la profesionala sau raman acasa, sa munceasca", a spus Elena Gavrilescu, eleva la Scoala din Vanatori.

Fenomenul "ramanerii acasa" este accentuat si de numarul inscrisilor la Testele nationale. "Nu stim in ce masura aceste date reprezinta un fenomen, pentru ca studiul e realizat doar pe ultimii doi ani, insa tendintele sunt ingrijoratoare", este de parere sociologul Aura Munteanu, una din autoarele raportului.

Studiul evidentiaza si faptul ca doar 1% dintre studenti provin din scolile de la sate. Pentru cei mai multi elevi din mediul rural, studiile se opresc in clasa a X-a sau la terminarea liceului. Raportul confirma ca 70% dintre acestia sunt nevoiti sa mearga la scolile de arte si meserii (SAM).

"Aici, e deja un semnal, o realitate dureroasa impusa de contextul social si economic, dar si de o anume delasare, a elevilor si parintilor, pentru ca la SAM se intra fara Testele nationale. E un fel de perpetuare a mediocritatii", a precizat Camelia Gavrila, inspectorul general al ISJ.

Absolventii de scoli tehnice gasesc usor de lucru

Drumul pe care il iau absolventii de liceu dupa bacalaureat difera foarte mult in functie de filiera liceului si de profil. Cei mai multi studenti - aproape 60% - sunt fosti elevi ai scolilor cu profil teoretic. Tinerii care termina un liceu tehnic prefera insa colegiile sau scolile postliceale ori aleg sa se angajeze.

Astfel, din totalul absolventilor care isi gasesc un loc de munca imediat dupa liceu, 80% vin din filiera tehnologica. Tot elevii din unitatile tehnice sunt cei care trec primii granitele in cautare de munca: in medie, 70% din cei care pleaca in strainatate sunt absolventi de invatamant tehnic si doar 17% vin de la licee teoretice.

"Cei din invatamantul tehnic isi gasesc probabil mai usor de lucru, pentru ca au invatat deja o meserie si pot castiga bani", spun autorii studiului.Cat priveste studiile universitare, indiferent de filiera si de profil, majoritatea absolventilor de la Iasi prefera sa studieze la Universitatea "Al.I. Cuza", in special la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Informatica, Litere si Drept.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 21.06.2006 16:04 | 1449 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN