Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Baremul testului de romana este gresit!




de Florentina STOIAN , Eugen CHELEMEN


În prima parte a subiectelor de romana, la punctul 8, elevilor li s-a cerut sa transcrie din textul lui Ion Pillat, "Copil de-odinioara", propozitia subordonata si sa-i precizeze felul. În barem scrie negru pe alb ca elevii primesc 2 puncte daca scriu ca propozitia subordonata "Când sufletul împovarat venise/Cu târna lui de poame si de vise/În casa amintirilor închise" este circumstantiala de timp, ceea ce este gresit în opinia conf. univ. dr. Andra Vasilescu.
"Propozitia este atributiva circumstantiala. Se subordoneaza substantivului toamna, cu sens temporal, ceea ce permite folosirea adverbului relativ când si explica semnificatia suplimentara circumstantiala a atributivei. Aceasta interpretare se sustine si prin relatia timpurilor verbale (iarna, asociata cu prezentul, toamna, asociata cu trecutul marcat textual prin mai mult ca perfect) si tematic (toamna este evocata prin sugestiile de natura si prin sentimentele pe care acest anotimp le evoca)". Mihai Stan, inspector de româna la Serviciul National de Evaluare, unul din autorii subiectelor si baremelor, admite ca propozitia poate fi considerata atributiva, dar, "în spiritul vechii gramatici învatate de copii, ea este temporala". Conf. univ. dr. Andra Vasilescu spune ca propozitia este atributiva si dupa noua si dupa vechea gramatica. Ministerul Educatiei a dat în lunile martie si mai note în toata tara, în care se precizeaza ca sunt considerate corecte atât lucrarile care respecta vechile norme gramaticale, cât si cele care respecta noile norme gramaticale. Acest lucru nu a fost prevazut în barem si s-au dat corecte doar raspunsurile dupa vechile norme gramaticale. si la punctul 5, unde absolventilor de clasa a VIII-a li s-a cerut sa indice valoarea morfologica a mai multor cuvinte, printre care si a cuvântului "iar", se pot pierde puncte pretioase. Acelasi barem blamat spune ca "iar" trebuie considerat adverb de mod. În realitate, baremul ar fi trebuit sa contina informatia ca poate fi considerat atât adverb de mod (dupa vechea gramatica), cât si adverb de timp (dupa noua gramatica), si ambele variante sa fie punctate.

Sursa: Adevarul


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 21.06.2006 19:54 | 1734 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (2)

0 0

23.06.2006 22:13 dorina_dinu

Va dati seama ce competenti sunt cei din minuster?

Mai mare rusinea!

0 0

25.06.2006 10:42 lau

Sunt chemaţi şi profesori care predau la gimnaziu la realizarea subiectelor de examen şi a baremelor de corectare?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN