Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

O meserie a viitorului in Moldova: PR-ul


Meseria de comunicator sau, cu alte cuvinte, profesionist in relatii publice incepe sa capete tot mai mult "teren" si in judetele Moldovei. Specialistii in Public Relations (PR) sunt reprezentati de purtatorii de cuvant ai institutiilor publice sau private, asa-numitii "experti in comunicare". Astfel, aproape toate informatiile care ajung la public sunt vizate de ei.

Posibilitati de angajare

Specialistii in resurse umane apreciaza ca, in urmatorii ani, bransa de PR se va dezvolta foarte mult, datorita faptului ca vor intra pe piata mari firme de profil din strainatate.

In Iasi, spre exemplu, la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" exista specializarea "Comunicare sociala si relatii publice", invatamant la distanta, care pregateste viitorii profesionisti in domeniu. De asemenea, si in cadrul Facultatii de Psihologie exista un master pe Relatii Umane si Comunicare.

Atunci cand isi termina studiile, PR-istii pot fie sa-si infiinteze propriile firme, fie sa lucreze intr-o agentie de relatii publice sau publicitate. O alta posibilitate este angajarea intr-o companie multinationala, cu departament special de relatii publice. Aici, PR-ul este mana dreapta a managerului, el este cel care "construieste" imaginea firmei.

Pe langa comunicatele date presei, specialistul in relatii publice tine legatura cu exteriorul, programeaza interviurile managerului si informeaza angajatii despre noutatile din companie.

Jurnalistii devin PR-isti

In agentiile de relatii publice, specialistul acorda consultanta firmelor in situatiile de criza, redacteaza comunicatele de presa, organizeaza evenimente si monitorizeaza presa. In prezent, majoritatea angajatilor pe relatii publice au fost jurnalisti. Cei mai multi dintre ei considera ca specialistul in relatii publice ar trebui sa treaca obligatoriu printr-o redactie, chiar daca nu are de gand sa ramana ziarist.

Dupa ce a lucrat cativa ani in presa, in 2002, Alin Zainescu si-a infiintat propria firma de relatii publice: New Media Agency. Daca la inceput avea clienti adusi prin cunostinte, treptat cererea a crescut. Anul trecut, cifra de afaceri a fimei a fost de 1,6 miliarde de lei.
"Pentru organizarea conferintelor de presa, pregatirile incep cu doua luni inainte, iar pentru evenimentele medii, de 200-300 de persoane, organizarea incepe cu 3-4 luni inainte", spune Alin.

Asociatie profesionala

Din 1995, angajatii in domeniul PR-ului au propria asociatie profesionala. Indiferent ca au sau nu studii de specialitate, ei se pot inscrie in breasla dupa un an vechime in domeniu.

"Chiar daca avem un numar relativ mare de specialisti in relatii publice, in Romania mai e nevoie de mii de astfel de profesionisti in comunicare. Cu sau fara studii de specialitate, dupa un an de experienta, ei se pot inscrie in asociatia profesionistilor, in care sunt inregistrati peste 15.000 de oameni. In comparatie cu Italia, de exemplu, unde sunt 75.000 de PR-isti, la noi sunt inca putini", spune Dumitru Bortun, presedintele Asociatiei Romane a Profesionistilor in Relatii Publice.

In primii ani de experienta, un tanar poate castiga intre 200 si 250 de euro.
"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 26.06.2006 12:09 | 640 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN