Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Droguri la purtator

Peste sase la suta dintre liceenii timisoreni consumau droguri, anul trecut. Desi cifrele par ingrijoratoare, specialistii sunt totusi multumiti ca procentele sunt in continua scadere.

Conform sondajelor, 6,1 la suta dintre liceenii chestionati au declarat ca au consumat droguri. Mai mult de jumatate dintre acestia au spus ca au incercat din curiozitate. Varsta la care cei mai multi incep sa consume droguri este de 15-16 ani, in cazul a 43 la suta dintre acestia.

Oricum, multi dintre tineri incep consumul si la varsta de 17 ani sau mai tarziu, 32,4 la suta dintre cei chestionati. 2,7 la suta dintre elevi au declarat ca prima data au consumat un drog la zece ani sau mai devreme.

„Varsta critica la care incep sa consume este de 15-16 ani, atunci e varful in care adopta ei un comportament de risc, nu doar stupefiante, dar si alcool si sex”, spune dr. Kalliope Silberberg, coordonatorul Biroului Promovarea Sanatatii Publice din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica.

Programe de prevenire

„Este clar ca avem consum, insa cei mai multi sunt consumatori experimentali si fata de 2002, consumul a scazut sistematic”, observa dr. Kalliope Silberberg. Astfel, daca in 2002, consumul in randul liceenilor era, coform sondajelor, de 7,2 la suta, anul trecut, acesta scazuse cu mai bine de un procent.

Ba mai mult, specialistii au observat o scadere foarte puternica a celor care consumau sistematic stupefiante – de la 19 la suta, in 2002 si 2003, la 8,2 la suta, in 2005.

Scade destul de mult si consumul in baruri si discoteci, cei mai multi incercand stupefiantele in locuinta unor prieteni (peste un sfert). Aproape zece la suta au declarat ca se drogheaza in scoala, ceva mai putin decat cei care incearca stupefiante in parcuri sau acasa.

„Cifrele au scazut mult fata de 2002, a scazut consumul sistematic si chiar si cel experimental. Credem ca si programele de prevenire isi fac efectul, in fiecare scoala se studiaza educatia pentru sanatate din clasele I – IV si se vorbeste si de consumul de droguri”, spune reprezentantul Autoritatii de Sanatate Publica.

Hasisul si marihuana, printre preferate

Dintre drogurile folosite, cei mai multi le-au preferat pe cele usoare - hasisul si marijuana. Consumatorii de ecstasy se ridica la 9,5 la suta, conform sondajului, cei de cocaina la 6,8 la suta, iar cei de heroina la 4,1 la suta.

Reprezentantii Centrului Antidrog spun ca cei care folosesc droguri injectabile sunt din toate categoriile. Cei mai multi au o forma de venit, dar nu sunt neaparat incadrati intr-o anumita forma de invatamant, asadar un sondaj relevant ar fi extrem de greu de facut.

Sondajul pentru licee a fost facut anul trecut pe un esantion reprezentativ de 1.243 elevi din Timisoara. Marja de eroare este de +/- 5 la suta.

Ziua Mondiala Anti – Drog

In intreaga lumea se sarbatoreste Ziua Internationala Impotriva Abuzului si Traficului Ilicit de Droguri. In acest sfarsit de saptamana au avut loc la Iulius Mall Timisoara concerte si spectacole de muzica si dans, parada modei pentru copii, toate sub titlul „Drogurile nu sunt o joaca de copii”.

Evaluare si Consiliere Antidrog

Pentru urgente : 112 sau a orice alta unitate de urgenta din spitale.

Pentru consiliere: in fiecare judet exista cate un Centru de Prevenire. In Timisoara, Centrul de Evaluare si Consiliere se afla in Piata Libertatii nr. 1. In Arad se afla in sediul Inspectoratului Judetean de Politie, pe strada Ioan Calvin nr. 17-19, la etajul 1, iar in Resita, sediul este in Piata 1 Decembrie 1918 nr. 7, etaj 1 cam 5.

Pentru tratament: in judetul Timis nu exista un centru de dezintoxicare specializat pe problematica drogurilor, pacientii sunt preluati de ambulanta, apoi de sectiile de toxicologie din spitale si in final, internati la Spitalul de Psihiatrie de pe strada Iancu Vacarescu, la fel ca si cei care au probleme cu alcoolul sau care au vrut sa se sinucida.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 26.06.2006 12:13 | 906 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN