Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Caminele elevilor sunt pline de familisti si de cadre didactice


Primaria, care are trecute in patrimoniu aceste camine ca spatii pentru educatie, doreste sa le vanda actualilor chiriasi. Chiar si in cladirea inspectoratului scolar, ultimul etaj este rezervat pentru apartamente "de serviciu".

"Casa era o cocina"

Alaturi de marile uzine ale Brasovului, in anii de glorie ai industrializarii s-au construit si licee care sa le dea forta de munca. Liceele au fost dotate, la randul lor, cu camine pentru elevii din provincie.

Fostul Liceu Tractorul I, rebotezat Liceul Teoretic "Nicolae Titulescu", a avut doua camine. Unul a fost transformat in gradinita pentru copii cu dizabilitati. Celalalt camin a gazduit, de-a lungul vremii, elevi ai liceului, arabi, soldati in termen, cantina liceului si, in final, muncitori ai Uzinei Tractorul.

Camelia Ene, in varsta de 42 de ani, a primit repartitie in urma cu 17 ani in acest bloc datorita sotului ei care este cadru didactic.

"De atunci tot facem cereri pentru cumpararea apartamentului, asa cum s-au vandut, de exemplu, la Rulmentul. Am fost si in martie la primarie, ni s-a spus ca nu se pot vinde fara acordul Ministerului Educatiei. Casa era o cocina, toate amenajarile si imbunatatirile noi le-am facut", a povestit femeia.

Ea este suparata pentru ca, desi chiria este de doar 200.000 de lei vechi pe luna, suma pe care o plateste pentru intretinere este dubla fata de orice alt loc din oras. Doar in martie a platit 5 milioane de lei pentru un spatiu de 40 de metri patrati.

O alta locatara, care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea, s-a plans de evaluarile primariei.

"Dupa ce am fost in martie la primarie, au venit sa ne evalueze locuintele. Noi am primit doar o camera, fara bucatarie sau baie. A trebuit sa facem noi modificari ca sa avem o bucatarie cat de cat. Inspectorii de la primarie au venit si au trecut-o garsoniera, si ne-au dublat pretul. Pai, ei ne vand casele mai scump pe imbunatatirile noastre?", se intreaba ea.

Locuinte de serviciu

Caminul Liceului Hidromecanica este ocupat de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Brasov. Doar primele doua etaje, la urmatoarele fiind plasate "mai multe birouri" si cateva "apartamente de serviciu".

"Noi ne vom muta din aceasta cladire si o vom transforma intr-un centru de resurse umane. Apartamentele de aici nu se vor vinde, nu sunt chiriasi pe termen lung, sunt doar apartamente de serviciu", explica sefa ISJ Brasov, Carmen Tanasescu.

"Avem doua licee ale caror camine sunt ocupate integral de chiriasi, Tractorul si Rulmentul. In alte cazuri, cum ar fi Liceul Energetic sau Liceul CFR, avem spatii mixte, primele etaje sunt folosite pentru invatamant, iar ultimele sunt locuinte", a adaugat ea.

"Le vom vinde actualilor chiriasi"

Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, a declarat ca plata utilitatilor pentru aceste camine incarca nejustificat bugetul local.

"Directorii de licee nu declara la inceputul anului fiscal banii din chirii ca venit, iar noi trebuie sa alocam bani din buget si pentru plata utilitatilor la acele locuinte. Am vorbit la Ministerul Educatiei si am primit si aprobarea pentru a schimba destinatia acestor spatii din spatii pentru invatamant in spatii de locuit, spre a le vinde actualilor chiriasi. In plus, ne faceau tot felul de probleme. Cand li se mareste chiria, vin la noi, desi ei au contract cu liceele", a precizat edilul.


Sursa: Evenimentul Zilei

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 29.06.2006 22:27 | 913 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN