Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

"Bandiţii de români ne fură locurile la liceu"

Cu toarte groase de aur la urechi, cu lănţişoare de două degete, cu ghiuluri şi pălării de cowboy, cu tatuaje şi zâmbete şmechereşti ca să le sclipească în soare dintele de aur, elevii de etnie rromă, însoţiţi de părinţi, au venit să prindă un loc la liceu. Repartizarea s-a făcut la Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes" din Capitală. Atmosfera a fost una tensionată. Rromii i-au hăituit pe presupuşii "bandiţi": românii care se dau ţigani şi care au venit să le ia locurile odraslelor lor. "Nu mai văd deloc ţigani p-aicea. Sunt mulţi români şi anu' trecut au fost şi mai mulţi... Ce vrei, fată, dacă se poate împinge cu euroiul?", vorbesc două femei. Sătulă să stea în picioare, una dintre ele se aşază cu fusta pe jos şi începe să se scobească între dinţi cu un fir de iarbă. "Fiu-meu a luat 7,94 şi-l dau la Bolintineanu, spune ea. E băiat cuminte. Vreau şi io să fie un exemplu pentru ăilalţi că e foarte inteligent. Face parte dintr-o elită mai de sus". "Acum o lună jumate m-am însurat, sare băiatul. Eu am 17 ani, că am început şcoala mai târziu, ea are 14. Am lăsat-o acasă să doarmă, nu am luat-o cu mine. A cumpărat-o mama cu 10.000 de euro. E frumoasă foc. Stăm cu mama în casă, că avem casă mare. O să mă fac manager, business manager... un director de hotel, ceva, să am şi eu o firmă. Dacă se poate, pe nevastă-mea o s-o ţin acasă, nu o pun să muncească... aşa e tradiţia la noi". Din când în când, mai izbucnea din mulţime câte un tată nemulţumit şi răcnea către comisie: "Întrebaţi-i, domne, dacă ştiu ţigăneşte. Uitaţi-vă la ei să fie negri şi mai cu aur pă ei. Au? Păi n-au, că nu sunt d-ai noştri. Au venit românii să ne ia locurile. Românii ne ia locurile, da' dup-aia tot după noi vine cu mascaţii... uită-te la aia blondă. Vrăjeală! Nu e ţigană! Uită-te la faţa ei!". 429 de elevi rromi s-au înscris pentru repartizare pe cele peste 1.000 de locuri disponibile. Cei 205 rromi care au promovat testele naţionale vor merge la liceu, restul, de 224, la şcolile de arte şi meserii. Cei mai mulţi preferă liceul economic şi profilul "servicii".

90.000 de note între 9 şi 10 la proba de limbă modernă de la bac
La proba orală de limba modernă a examenului de bacalaureat au promovat 99,82% din candidaţi. 125 de candidaţi au fost declaraţi respinşi, iar alţi 4 absolvenţi au fost eliminaţi din examen. În 23 judeţe s-a înregistrat promovabilitate maximă. S-au acordat aproape 90.000 de note între 9 şi 10, 26.227 note între 8 şi 9, 5.499 note între 5 şi 6. Luni, 3 iulie, elevii vor susţine prima probă scrisă, cea de limba şi literatura român.

Peste 2.700 de elevi au promovat testele naţionale după contestaţii
De astăzi începe completarea fişelor pentru repartizarea computerizată în licee
Peste 2.700 de elevi au promovat testele naţionale după soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea fiind de 76,89%, faţă de 75,55%, înainte de contestaţii. Dacă înainte erau promovaţi 154.043 de elevi, numărul lor a crescut până la peste 156.000. Numărul judeţelor cu promovabilitate de peste 80% a crescut de la 10 la 14, printre acestea fiind judeţele: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Cluj. Rezultatele finale sunt disponibile online la adresa http://admitere.edu.ro. Începând de astăzi şi până joi, 6 iulie, elevii care au promovat testele naţionale şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, vor completa fişele de înscriere cu opţiunile personale, în vederea repartizării computerizate, din data de 14 iulie.

"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 30.06.2006 23:18 | 510 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN