Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Terapie prin joc

In cele doua cabinete de ergoterapie de la spitalul clinic "Marie Curie" din sectorul 4, copilasii se joaca timp de jumatate de ora impreuna cu tinerele asistente. Ceea ce pare la prima vedere un simplu joc este de fapt o terapie cu un scop bine precizat. O fetita blonda si dragalasa, care nu-si poate folosi mana dreapta, este ajutata de una dintre asistente sa ridice niste cerculete din plastic de pe un suport. Langa ea, un baietel de vreo 3 ani culege de pe o tablita doar formele de culoare albastra si i le da asistentei.

"Sub forma de joc este mult mai usor sa-i mobilizezi si sa-i determini sa reactioneze la stimulii externi. Cu multa atentie si rabdare, jucandu-te cu ei, ii determinam sa-si depaseasca deficientele motorii", spune Felicia, una dintre asistente. Cei mici sunt laudati dupa fiecare exercitiu in parte, iar intr-unul dintre cabinete exista si "o piscina" cu bile, unde micutii se relaxeaza la sfarsitul sedintelor de ergoterapie.

"Vin cateii si purceii"

Sectia de recuperare neuropsihomotorie pentru copii de la "Marie Curie" functioneaza de 13 ani. In cabinetele de kinetoterapie exista masute speciale pe care sunt asezati prichindeii in timpul tratamentului. In oglinda agatata strategic pe peretele din fata masutei, cei mici pot urmari miscarile pe care le fac kinetoterapeutii. Adesea, oglinda reprezinta si o modalitate de a le capta atentia si de a-i linisti. "Atunci cand trebuie sa stea conectati la aparate chiar si o ora, devin agitati si nerabdatori. Le spun sa se uite la monitor ca vin cateii, purceii, elefantii, iar ei stau cu gura cascata asteptand sa-i vada", explica unul dintre specialisti.

Peste 2.000 de copii anual

Sectia de recuperare de la Spitalul "Marie Curie" are 23 de saloane cu doua sau trei paturi, doua cabinete de ergoterapie si fizioterapie, unul de psihologie si sapte de kinetoterapie. In fiecare an, peste 2.000 de copii din toata tara fac sedinte de recuperare pentru diverse afectiuni neuropsihomotorii.

"Programul de recuperare este complex, iar o cura dureaza doua saptamani. Sunt si afectiuni care necesita un tratament de lunga durata la anumite intervale", spune dr. Luminita Padure, directoarea sectiei. Parintii care vor sa-si aduca micutii la "Marie Curie" au nevoie fie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist, fie vin la consultatii direct la sectia de recuperare. Iar mamele care vor sa se interneze cu cei mici trebuie sa achite 10 lei noi pe zi pentru cazare, dar numai daca micutul are sub 3 ani.

Pacientii rezolva exercitii la matematica

Micutii de la "Marie Curie" au posibilitatea ca, intre doua sedinte de recuperare, sa mearga si la gradinita. La etajul I al pavilionului se afla sala de comunicare si joc unde o educatoare se ocupa de instruirea celor mici.

"Coloram, desenam, facem puzzle, spunem poezioare sau cantecele. Si rezolvam chiar si exercitii la matematica", spune educatoarea. In acest fel, prichindeii uita de problemele de sanatate pe care le au, dar mai ales isi dezvolta capacitatile intelectuale.
"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 01.07.2006 19:38 | 2686 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN