Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Internetul îşi ia zborul de pe PC pe telefonul mobil

Ritmul alert al vieţii impune adaptare şi soluţii alerte. Dependenţi de internet, stăm conectaţi cateva ore bune pe zi pentru a comunica, pentru a programa întalniri sau pentru a face afaceri. Industria IT&C trebuie să se adapteze noilor cerinţe, iar mobilitatea este una dintre componentele de care trebuie ţinut cont. Tocmai din această cauză, internetul mobil devine una dintre soluţiile viabile pentru a răspunde celor mai exigente cerinţe.





Operatorii de telecomunicaţii din România au început ofensiva de promovare a internetului mobil. Până în acest moment, nu reprezintă un succes răsunător pe piaţă, dar ofertele nu încetează să atragă atenţia.

Momentan, patru firme oferă soluţii de internet mobil. Pentru a putea beneficia de internet mobil trebuie să aveţi un telefon cu modem GPRS, EDGE sau UMTS încorporat şi o legătură cu calculatorul sau laptopul prin infraroşu, bluetooth sau cablu de date. Dar nu este singura variantă. Modemurile de la Vodafone, Orange sau Zapp reprezintă o soluţie mai la îndemână.


Computere mobile pentru oameni mobili


Specialiştii din domeniu au intuit foarte bine nevoia de mobilitate şi accesul rapid la resurse (date). Oamenii de afaceri, dar nu numai ei, dispun acum de diferite pachete business concepute special pentru nevoile lor. De pildă, Vodafone, Orange, Zapp sau Click Net de la Romtelecom ofertează piaţa cu diverse pachete ce se mulează pe nevoile consumatorului. Potrivit unui studiu IDC, pentru anul în curs se estimează că un procent de 66% din utilizatorii de internet vor avea echipamente care permit comunicarea mobilă.


3G, pe plan mondial


Studiul dat publicităţii de Taylor Nelson Sofres în funcţie de interesul, în funcţie de vârstă al cetăţenilor pentru tehnologia 3G face o constatare mai puţin obişnuită: cetăţenii din Europa de Est sunt mult interesaţi de această reţea decat occidentalii, de exemplu.

În ceea ce priveşte ţara noastră, pană în momentul de faţă, extinderea serviciului 3G s-a produs în 22 de oraşe. Tarifele practicate de companiile de telecomunicaţii au în componenţă minute incluse pentru apelurile video, audio, trafic voce, audio, internet, iar abonamentul costă între 28-33 de dolari. Piaţa telefoanelor compatibile cu această tehnologie s-a diversificat, în această categorie fiind incluse mai multe modele ce costă între 200-500 de dolari.


Noi tehnologii


Competitorii de pe piaţa locală utilizeză modemurile PCMCIA (Mobile Office Card de la Orange sau Mobile Connect 3G Card de la Vodafone), metode care sunt la îndemana oricui. Vitezele de transfer nu sunt foarte mari (aproximativ 53,6 kbps prin GPRS, 176 kbps în cazul EDGE şi circa 384 kbps pentru 3G). Modemul de la Zapp, EVDO 1X, poate atinge viteze de navigare de pană la 2,4 Mbps.

Specialiştii apreciază că trendul transmisiilor de date wireless se va menţine foarte puternic în următorii ani şi venirea tehnologiilor de tip WiMAX, CDMA2000 şi UMTS nu vor face decât să mărească acest decalaj între fix prin fire şi radio mobil sau semi-mobil.

Potrivit unui studiu ANRC (Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii), la sfârşitul lui 2003 aveam 493.534 de conexiuni la internet, iar la sfârşitul primului trimestru al lui 2005 aveam 1.931.455 de conexiuni. Evoluţia conexiunilor prin dial-up la puncte mobile - GPRS, la CDMA2000/EV-DO, la UMTS şi Wi-Fi este destul de interesantă. La sfârşitul anului 2003 erau 208.922 puncte de acces wireless la internet reprezentând aproximativ 42% din totalul conexiunilor. La sfârşitul primului semestru al lui 2005 s-au înregistrat cu 1.346.990 de conexiuni, adică aproape 70% din conexiuni realizate prin dial-up la puncte mobile.

"Curentul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 02.07.2006 21:47 | 597 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN