Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Hardau descopera roata: ŤSubiectele de la BAC au fost vĺndute an de anť



In sfarsit, la numai o zi de la producerea incidentului cu subiectele de Romana de la Bacalaureat, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a recunoscut ca sabotajul si compromiterea institutiei educationale sunt create de catre personalul
din interior.

„Au fost scurgeri de informatii din zona Serviciului National de Examinare si Evaluare (SNEE). Ministerul nu cunoaste subiectele si nici Comisia Nationala de Bacalaureat. Dorim ca, dupa intamplarea de la SNEE, sa avem cateva persoane dupa gratii, sa se faca dreptate odata in tara asta“, a declarat fara retinere ministrul educatiei, Mihail Hardau. In opinia sa, la „transpirarea“ subiectelor, cu o zi inainte de sustinerea probei scrise de la Romana, atunci cand, printr-o conjunctura foarte neclara, legata parca cu ata alba, o ziarista de la un cotidian central a putut cumpara plicurile din centrul Bucurestiului, se fac suspecti cei care au avut acces direct la subiecte. In acest sens, Mihail Hardau i-a precizat, fara a-i nominaliza, ca fiind directorul general al SNEE, adjunctul acestuia, inspectorul de administrare baze-date examen (informaticianul) si cei doi subinspectori care au elaborat subiectele. Numele acestora sunt usor de dezvaluit: directorul general este Adrian Stoica, care a demisionat dupa incidentul de la Testele Nationale, adjunctul acestuia, Nicoleta Litoiu, informaticianul, Carmina Georgeta Cretu, Mihai Stan, inspector de romana, si Marilena Lascar, profesor de specialitate, ultimii doi fiind si autorii subiectelor. In momentul de fata, nici una dintre cele cinci persoane vizate de ministru nu mai au acces la subiecte. Anchetatorii sustin ca cercetarea devine tot mai greoaie, intrucat sunt implicate mai multe persoane decat cele cinci precizate de Hardau. Mai mult, in privinta derularii anchetei, Hardau a subliniat faptul ca institutia pe care o conduce nu va face nicio ancheta proprie cu privire la sustragerea subiectelor de la proba de romana a Bacalaureatului, intrucat aceasta este „ o problema foarte grava, care cade in responsabilitatea stricta a organelor de ancheta, respectiv Parchet si Politie“. Comparativ cu ceea ce s-a intamplat la Testele Nationale, tot pentru prima data, ministrul recunoaste ca la Capacitate „a existat un partener intre diferite persoane si diferite institutii si de aceea jurnalistul a putut intra nestingherit in SNEE“.

SNEE, un puternic centru de scurgeri
Mihail Hardau este convins ca din toata aceasta tevatura este vorba despre o scurgere de informatii, iar acest lucru este „un comportament mizerabil“ al celor din Serviciul National de Evaluare si Examinare, comportament de care nimeni nu s-a revoltat ani in sir. „Toata lumea s-a complacut sa primeasca subiecte, fara ca nimeni sa protesteze. Elevii nu au iesit anul trecut sa spuna ca au intrat in posesia subiectelor, ci au facut-o anul acesta, in conditiile in care eu am intrat in sistem doar de cateva luni, iar practicile se perpetueaza de ani intregi. Toata lumea s-a complacut intr-un sistem corupt si s-a obisnuit sa triseze“, a concluzionat ministrul educatiei. Oricum, in pofida incidentului de luni, Hardau apreciaza ca anul acesta „este primul Bacalaureat cinstit, in care subiectele au fost realizate intr-un timp-record, transmiterea lor facandu-se in deplina siguranta, iar persoanele care le-au redactat au fost tinute izolate pana cu o ora dupa inceperea examenelor“.

Tariceanu da dreptate ministrului
In timpul intalnirii cu premierul Tariceanu, ministrul educatiei i-a explicat ca nu poate schimba componenta Comisiei Nationale in timpul examenelor, dar ca „sistemul va fi radical schimbat dupa terminarea testelor“. In acest sens, Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului educatiei sa-i concedieze pe membrii Comisiei Nationale de Bacalaureat si sa gaseasca o metoda moderna de securizare a subiectelor, pentru a evita o noua disiminare a informatiilor. Totodata, primul-ministru a mai cerut ca ministerul sa gaseasca o modalitate moderna de alcatuire a subiectelor, pe considerentul ca in prezent exista tehnica moderna prin care aceasta procedura sa poata fi perfect securizata. Premierul a mai aratat ca in cazul primului incident, cel de la Testele Nationale, s-a impus demiterea secretarului de stat Paloma Petrescu, deoarece a fost „o problema strict de minister. Acum este cu totul altceva, subiectele au fost vandute“, a precizat premierul.

Ancheta de la Testele Nationale, finalizata
„In 20 iunie, fostul director al Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica, si inspectoarele Georgeta Cretu si Rozalia Doicescu, toti angajati ai Ministerului Educatiei, au fost acuzati de neglijenta in serviciu. Celor trei le-au fost prezentate probele, acuzatiile si urmeaza ca dosarul sa fie inaintat instantei“, precizeaza surse judiciare.
Sursa: Gardianul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 05.07.2006 22:18 | 598 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN