Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Moromete modifica baremul la Bac

5 Iulie 2006
Cristina Olivia Moldovan


Elevii care i-au prezentat la Bac pe Ion al Glanetasului si Ilie Moromete drept intelectuali vor fi punctati daca au scris frumos si au fost coerenti.

Dupa ce au vazut numarul mare de lucrari in care tinerii au facut optiunea gresita, profesorii corectori din mai multe judete au decis sa abordeze baremul de punctare in asa fel incat sa le mareasca nota absolventilor de liceu.

La subiectul al III-lea de la proba de limba romana, ei ar fi trebuit sa vorbeasca despre personaje ca Apostol Bologa, Stefan Gheorghidiu sau Vicor Petrini, nicidecum de Ion sau Moromete.

"Daca scriau despre castraveti trebuiau punctati?"

Baremul este insa suficient de ambiguu pentru a le permite profesorilor sa-i puncteze pe elevii care au gandit stramb.

"In urma unei consultari cu profesorii corectori si cu o serie de inspectori de specialitate s-a decis ca, daca un personaj este exploatat pe linia intelectualitatii si daca prezentarea este coerenta, elevul sa primeasca o parte din punctaj", spune Camelia Gavrila, inspector general al Inspectoratului Scolar Iasi.

Decizia profesorilor este contestata de Liliana Preoteasa, director pentru invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei. "Daca ei ar fi scris despre castraveti, inseamna ca trebuiau punctati? Daca au scris caligrafic "Tatal nostru" trebuie punctati?", intreaba, vehement, Preoteasa.

Protest in strada

Aseara, elevii mai multor licee bucurestene, printre care "A.D. Xenopol" si "I.L. Caragiale", au protestat la Universitate, cerand indulgenta profesorilor.

Reprezentantii Serviciului National de Evaluare si Examinare, care ar trebui sa ia o decizie in privinta modului de corectare in aceasta situatie, nu hotarasera, pana aseara, nimic. "Trebuie sa respecte baremul", este singurul mesaj pe care l-a putut transmite Mircea Muresan, director de comunicare in cadrul Ministerului Educatiei.

Definitia conceptului


"Dictionarul explicativ al limbii romane" defineste intelectualul drept "persoana care poseda o pregatire de specialitate temeinica si lucreaza in domeniul artei, al stiintei, tehnicii etc.".

Adrian Cioroianu ii incadreaza in aceasta categorie "pe cei implicati in dezbaterea de idei intr-o societate". Scriitorul Mircea Mihaies crede ca elevii care au facut aceasta confuzie nu trebuie blamati.

"Intelectualul este cineva care vorbeste cu propria lui minte, spune scriitorul. Pentru Nicolae Manolescu, a fi intelectual este o profesie." El este de parere ca subiectul al III-lea a fost formulat "in mod ticalos", pentru ca cei care le-au facut nu s-au gandit ca elevii nu au invatat decat despre personajele dintr-un singur roman al fiecarui autor.


--------------------------------------------------------------------------------
Admiterea la facultate ar putea fi modificata


Sistemul de examene din invatamantul preuniversitar ar putea fi modificat, potrivit ministrului educatiei si cercetarii, Mihail Hardau.

Mai mult, el doreste sa-i convinga pe universitari sa modifice criteriile de admitere, din cauza ca accederea in facultate pe baza mediilor de la Bacalaureat a dus la "vanatoarea" cu orice pret a notelor mari, generand si conditii de fraudare.

In ce priveste masurile de siguranta, ministrul Hardau a precizat ieri ca s-a interzis accesul in sediul SNEE pentru cele cinci persoane care au avut acces la subiectele de limba romana de la Bacalaureat. El s-a referit la fostul director SNEE, Adrian Stoica, la directorul adjunct Nicoleta Litoiu, la informaticianul Georgeta Cretu si la inspectorii SNEE de specialitate, Mihai Stan si Marilena Lascar.

Ministrul a declarat ieri ca la Testele nationale a existat si un "parteneriat intre diferite persoane si institutii si de aceea jurnalistul a putut intra nestingherit in SNEE". Mai mult, anchetatorii au tras concluzia ca la subiecte puteau avea acces mult mai multe persoane, nu doar cele suspectate. (Sorin Iordache)

"Fiul" lui Moromete stie ca acesta ar fi ras daca i-ar fi zis cineva ca e intelectual

In afara autorilor care le-au conturat si a criticilor care le-au studiat din toate unghiurile, personajele Ion al Glanetasului si Ilie Moromete si-au dezvelit misterul si fata de actorii care i-au popularizat prin film.

Iar despre taranul filosof din Silistea Gumesti, cel mai bine poate vorbi Alexandru Preda, "fiul cel mai mic al lui Moromete si ultimul pe lumea asta", dupa cum isi spune. Pentru toti trei, cele doua personaje nu au fost niciodata mai mult decat niste tarani.

"Citea doar ziare"

Cand a scris celebrul roman, Marin Preda a povestit, de fapt, despre tatal lui, Tudor Calarasu. Fratele cel mai mic al scriitorului, Alexandru, este convins ca pe Moromete l-ar fi pufnit rasul daca l-ar fi etichetat cineva "intelectual".

"Uite-l si pe asta!", s-ar fi minunat Ilie. "Era un taran, dar nu analfabet si nu batut in cap. Avea o minte sclipitoare", si-l aminteste Alexandru Preda pe Moromete. "Nu citea carti, doar ziare: "Curentul", "Universul", "Timpul", pe care le comenta apoi in Poiana lui Iocan".

Ion, departe de ogorul literelor

"Ion stia sa scrie si sa citeasca. L-a dus mintea sa faca multe, dar inteligenta rurala nu are nicio legatura cu cea cultivata. Un intelectual se ocupa de ogorul literelor, iar Ion avea preocupari in privinta unui alt ogor", spune actorul Serban Ionescu, care l-a interpretat pe fiul Glanetasului in filmul "Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii", in regia lui Mircea Muresan.

Referindu-se la Ilie Moromete, pe care l-a jucat in drama "Morometii", in regia lui Stere Gulea, Victor Rebengiuc spune: "Nu este un intelectual. Ca sa fie intelectual i-ar fi trebuit studii, ar fi trebuit sa faca scoala".

"Rusine sa va fie!"

"Rusine sa va fie!!! Decat sa primim note mici toti, mai bine sa dam BAC-ul la romana din nou! Asa ar fi trebuit de la inceput, din moment ce la 11 noaptea subiectul circula pe messenger!"

"Da, Moromete era un filosof, si... si ca sa fii putin filosof trebuie sa fii in primul rand un intelectual."

"Daca si Becali isi cumpara studiile superioare inseamna ca este intelectual?"

Sursa: Evenimentul zilei

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 05.07.2006 22:35 | 1801 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (13)

0 0

06.07.2006 01:49 adrianab

Admiterea in facultate pe baza notelor de Bacalaureat este o mare greseala. Despre examenul de Bacalaureat... .

Ideea elevilor de a protesta a fost o alta greseala. In loc sa se pregateasca pentru urmatorul examen au gasit o modalitate de "a petrece timpul liber". Au procedat exact ca si in timpul anului scolar (umbland pe strazi). La ce folos sa mai repete cunostintele cand au acces la toata documentatia in timpul examenului?!

E tarziu pentru regrete.....

Nu mi se pare normal sa modifici criteriile de corectare si mai ales sa punctezi o lucrare pentru "nimic". Ne injosim.

Avem pretentia sa fim respectati, dar nu ne respectam noi insine.

0 0

06.07.2006 08:31 crisro_05

Mi s-ar parea nedreapta punctarea acestor lucrari, mai ales fata de cei care au invatat indeajuns incat sa faca diferenta intre un taran, fie el si filosof, si un intelectual. Neatentia si nepasarea se platesc. E inadmisibil sa nu stii ce trebuie sa scrii la o asemenea cerinta, iar apoi sa ceri indurarea ministerului si a profesorilor corectori. Inca o data, ne-am injosi in fata celor care au pierdut timpul patru ani, dar care acum emit pretentii. Ma intreb ce ar fi facut absolventii de azi daca ar fi fost nevoiti sa treaca prin adevaratele probe de bacalaureat, asa cum se dadeau in trecut...

0 0

06.07.2006 10:15 crina_butarescu

Cum adica sa se modifice baremul?Pe parcurs?Ne turnam o data in plus in cap cenusa?Si asa imaginea profesorilor a pierdut din credibilitate...Imi pare foarte rau pentru copiii studiosi,care au invatat, nu "tocit", si-au dezvoltat o putere de sinteza,care le va folosi oricum in viitor, nu o speculatie ieftina..E dezagreabil!rusinos!

0 0

06.07.2006 11:52 doina_barsan

Prea multi elevi s-au invatat sa primeasca "pomeni", mila, indurare din partea celor care ii evalueaza. Eu le zic "cersetori". Cersesc acum o nota si, peste cativa ani, vor cersi ajutor social de la stat, in detrimentul celor care intr-adevar il merita.

0 0

06.07.2006 15:03 cdiasimi

Nu e corect sa se schimbe baremul "din mers", pentru cei care n-au fost atenti la cerinte, n-au stiut sau n-au invatat, bazandu-se - intr-un fel sau altul - tocmai pe "pile".

Nu e corect sa fie punctati cei care au gresit, nu e metodologic si nici moral, fata de ceilalti, sub nici o forma.

0 0

06.07.2006 22:13 grigore_geta - Autor

Bravo, colegi! Asa este! I-am invatat prea mult pe elevi cu lipsa de exigenta, cu "ingaduinta", cu "lasa ba ca merge-asa"! Foarte bine ca s-a aplicat baremul corect! Nici nu trebuia sa se faca atata caz de ceea ce-au scris elevii inainte de a se vedea rezultatele. In cazul unui proces penal parca nu se prea discuta inainte de pronuntarea sentintintei, pentru a nu influenta mersul procesului. La invatamant toata lumea se pricepe si se baga unde nu-i fierbe oala!

0 0

06.07.2006 22:13 alena

Acesti elevi care cersesc acum mila si indurare si in fata carora noi cedam nepermis de usor, vor fi cei care peste cativa ani ne vor privi (pe noi cadrele didactice) si ei cu aroganta, uitand ca au beneficiat de mila noastra. Din consideratie pentru elevii care au invatat si daca mai avem un pic de demnitate nu trebuie iertati ca au ajuns la 18 ani si nu stiu ce inseamna intelectual.

0 0

07.07.2006 09:25 ioncicu

Eu propun sa le marim notrele celor care au transformat taranul roman in intelectual, altfel raminem fara clasa politica.

0 0

07.07.2006 12:06 sorana

Cum se poate ca dupa ce tu ai gresit, tot tu sa dai cu pumnul in masa? Puneti mana pe carte, dragi elevi, este cel mai bun lucru pe care ati putea sa-l faceti pentru voi.

0 0

07.07.2006 14:58 me_buburuza

Buna Ziua! Tocmai am terminat examenul de bacalaureat dupa ce am trecut prin emotii mari la proba de la romana. Eu l-am scris pe Ion al Glanetasului si recunosc ca am gresit. Am citit cartea. Si am citit si "Ultima noapte de dragoste". DAR, subiectul a fost formulat destul de ambiguu, dupa parerea mea, pentru ca desi l-am citit eu am considerat ca trebuie sa scriem la alegere pe oricare din cei trei. Stiam sa scriu si despre Stefan Gheorghidiu dar mi-a fost teama sa-l scriu pentru ca pur si simplu il stiam mai bine pe Ion. N-o sa cershesc nota de la romana dar sincer, imi va ramane un gust foarte amar sa vad ca am invatat SINGURA la romana, nu am luat nici macar O ORA de meditatii, am citit cartile si totusi voi lua o nota de.....3 lei! Si probabil ca vor veni altii, cu putere mai mare si vor lua mai mult ca mine chiar daca poate au scris si ei tot pe Ion....in fine, eu acum sper sa mi se acorde punctaj pentru redactare. Daca nu, n-o sa ies in strada, asta e clar!!

0 0

07.07.2006 17:15 crisro_05

Subiectul nu a fost deloc ambiguu, draga me_buburuza, numai ca aveai nevoie de un minimum de cunostinte ca sa stii ca toti cei trei scriitori au tratat la un moment dat conditia intelectualului. Abia acum ati aflat ca Rebreanu a mai scris si altceva in afara de "Ion"? Puteti trata foarte bine romanul "Padurea spanzuratilor" si personajul Apostol Bologa. La fel si la Preda... Victor Petrini putea fi subiectul unui eseu de exceptie. Ei, dar era greu sa iesi din lumea stramta a lui Ion si a lui Moromete... Cum superficialitatea este o caracteristica generala...

0 0

08.07.2006 23:12 teosin

Buna seara!

Ideea intelectualului contemporan este perimata! Un individ care are o pregatire superioara nu este si intelectual(in ziua de azi cine are bani poate sa aibe o diploma de facultate, sa-si faca doctoratul sau sa fie medic rezident).

In vremuri trecute sa ai o bruma de pregatire, sa stii sa citesti si sa ai o minte iscusita era ceva.

Nu cred ca este o greseala daca elevi l-au caracterizat pe Ilie Moromete!

Cred ca profesorii de limba romana din toata tara ar trebui sa cada de acord daca se puncteaza sau nu caracterizarea lui Ilie Moromete.

0 0

09.07.2006 21:38 oana1964

... de unde se vede ca elevii nu stiu cum sa faca un comentariu, o analiza. Se incepe cu definitia unui/unor termeni din cerinta. In acest caz, trebuia data definitia intelectualului. Dar cum elevii nostrii stau pe net si pe strazi in loc sa mai citeasca oarece, de unde atata stiinta de carte? dar fireste, toti se cred intelectuali... :)

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN