Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Absolvenţii claselor a XII-a şi-au făcut planul după Bac:

De la petreceri de o noapte sau carnet de şofer şi până la vacanţe în Turcia şi maşini scumpe, absolvenţii de clasa a XII-a negociază dur cu părinţii ce vor primi în schimbul unei note mari la bacalaureat. Aşteptările şi cererile lor sunt mari, însă buzunarul părinţilor nu este la fel de generos. Ieri, la proba scrisă de matematică, istorie sau geografie, la alegere, la trei licee bucureştene, unul de la marginea oraşului – Grupul Şcolar „Iuliu Maniu”, altul de la graniţa dintre suburbii şi centru – Liceul „Tudor Vladimirescu”, şi al treilea, liceul de top „Mihai Viteazu”, părinţii şi copiii se gândeau deja la ce vor da şi vor primi, chiar dacă bacalaureatul nu s-a încheiat încă. Ei nu uitau să-şi asigure părinţii, la ieşirea din examen, că: „Am făcut tot, a fost supersimplu!”, pentru a se asigura că familiile vor face eforturi să le îndeplinească doleanţele. Totul se reducea la resursele financiare ale părinţilor: ”Ar vrea să-i luăm maşină, dar nu ne permitem. Tatăl lui i-a promis însă că-i dă bani pentru şcoala de şoferi!”, spunea Iulia P., mama unui elev din TV. Alţii se plângeau din cauza timpului: „Dăm o petrecere mare şi plecăm la munte vreo două zile pentru că nu am timp, deoarece lucrez ca barman. Oricum, câştig bine şi îmi permit!”, se lăuda Ştefan, aşteptându-şi prietena să iasă de la examen. Unii părinţi se considerau norocoşi pentru că au copii „care nu bat din picior pentru a obţine ceva şi înţeleg neajunsurile”, însă recunoşteau că au soluţii pentru a-i trimite pe copii la mare câteva zile sau pentru a le cumpăra un telefon „care ştie să facă de toate”.



Pe măsură ce înaintai spre centru, pretenţiile absolvenţilor de liceu creşteau atât din punct de vedere al costurilor, cât şi al nevoilor de emancipare. ”Să mă lase să stau la bairamuri mai mult şi la revelion să nu mă cheme acasă la 4 dimineaţa!”, spunea şefa de promoţie de la „Emil Racoviţă”, Elena Armă. Mulţi candidaţi de la „Mihai Viteazu” voiau, în primul rând, libertate, pentru că părinţii le-au impus un program mai strict pe parcursul anului trecut, pentru a face faţă bacalaureatului, motivându-le că n-o să-i mai întrebe de unde vin şi încotro se duc, dacă intră la facultate: ” N-o să mă mai bag în viaţa ta!”. Kostas Ifandopol ştia perfect că părinţii lui nu vor scăpa ieftin: „După ce intru la facultate şi iau carnetul, plec în Bulgaria. Apoi, ai mei trebuie să-mi ia maşină şi să-mi dea şi bani de benzină, că dorm în ea. Nu-mi mai trebuie nimic!”. Colega lui, Andreea, vroia şi ea maşină, dar dacă va avea media sub 9 „cu siguranţă va primi o rapandulă şi nu una valabilă”. Destinaţiile preferate de vacanţă ale tinerilor erau Turcia, Grecia şi Bulgaria.

Astăzi şi mâine vor avea loc probele la o disciplină la alegere din aria corespunzătoare specializării şi o disciplină de la celelalte arii curriculare, timp în care candidaţii îşi pot mări media, pentru a-şi convinge părinţii că merită să-şi petreacă vacanţa pe alte meleaguri sau să conducă maşini scumpe.

"Gandul"


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 06.07.2006 10:24 | 1031 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

06.07.2006 17:24 andronescu

Doamne, te apuca frica dar si risul.Se invata pentru parinti??pentru recompense banesti?se invata pentru ca trebuie sa ai un finish evaluat,sa te ajute sa mergi mai departe, sa intelegi drumul pe care trebuie sa mergi,profilul care ti se potriveste.Este adevarat dupa un efort mai intens ai nevoie de o relaxare, de o plimbare, de ceva prin care parintii sa-si exprime multumirea si mindria,dar ceva impus...Cred ca azi ca niciodata se poate gindi la cuvintele lui Marcus Antonius "esecurile copiilor sunt greselile parintilor".PARINTI,DRAGI PARINTI,FITI ATENTI,CHIAR DACA AVETI BANI INVESTITI IN COPII IN ALT MOD,CU FOLOS,CU MASURA.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN