Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Manolescu asteapta critical

Celor Sapte autori lansati joi de Editura Cartea Romaneasca si Uniunea Scriitorilor, Nicolae Manolescu le-a promis: „Eu voi iesi la pensie cind apare criticul vostru”. Asta pentru ca nici unul dintre ei nu e autor de critica literara, lucru care, in opinia presedintelui USR, le-ar putea ingropa intreaga generatie: „Istoria literaturii nu exista decit in masura in care o scrie cineva”. Cu sau fara critic, pentru ca au iesit cistigatori in aceleasi imprejurari in competitia pentru accesul la tipar, autorii si-au primit impreuna premiile, adica publicarea cartilor. Prin concursul pentru debutanti organizat in 2005 de editura si-au vazut cartile tiparite poeta Livia Rosca si prozatorul Valentin Ursianu, singurul concurent debutant la 50 de ani. Manuscrisele altor cinci autori, si anume ale prozatorilor Andrei Mocuta, Ilinca Bernea si Augustin Cupsa, al poetei Violeta Ion si al dramaturgului Dan Mihu, au fost alese pentru tipar de juriul Uniunii Scriitorilor.

Criticii au ramas codasi

In opinia lui Nicolae Manolescu, venit sa-i lanseze la sediul Uniunii, concurentii publicati in masa formeaza deja o generatie: „Ne bucuram ca va scoate pe banda Cartea Romaneasca. Acolo unde-i cerere, e si oferta. Una peste alta, deveniti o generatie si o tineti asa. Noi va vom citi pe toti, ca sa nu cadem in capcana de a zice Ťasta nu-i literaturať. Ne vom stradui si sa ne placa, pentru ca, peste vreo douazeci de ani, sa nu ziceti Ťcind am debutat noi, astia erau niste batrini ramoliti, care refuzau sa iasa la pensieť“. Desi apreciaza ca, talentati fara dubiu, cei sapte isi pot face un loc pe scena literara autohtona, Manolescu nu l-a putut trece cu vederea pe criticul lipsa. Nici unul dintre cele doua concursuri n-a avut un cistigator si din rindul celor care scriu cronici si recenzii la diverse publicatii culturale. „Acum toate revistele au critici cu cas la gura, iar acestia nu publica nici unul in volum. Cartile de critica primite la concursul de manuscrise al Uniunii aratau ca niste lucrari de doctorat, foarte serioase, pline de morga, cu subiecte teribile, interdisciplinare. Ei se pricep la toate, numai la literatura nu. Dar daca un editor le publica lucrarile astea, nu scoate nimic pe ele”. Manolescu apreciaza insa ca tinerii poeti sint mai activi decit colegii lor din bransa criticii literare.

Nu mai sint locuri la poezie

„Programul Cartii Romanesti pe anul viitor la poezie e cu totul ocupat. Daca apare vreun poet cu un volum nou, pina la mijlocul lui 2007 nu mai are loc”, ii avertiza Manolescu pe amatori. In jurul poetelor publicate acum s-au concentrat aprecierile celorlalti doi critici prezenti la lansare. Gabriel Dimisianu, care a facut parte din juriul Uniunii Scriitorilor, afirma: „Volumele lor m-au impresionat prin sinceritate”. La concursul de la Cartea Romaneasca, tinarul critic Bogdan Stanescu a desemnat-o cistigatoare pe Livia Rosca, iar colegul sau de juriu, Al. Cistelecan, i-a confirmat alegerea. Despre cum l-a convins volumul poetei, Stanescu afirma: „E un amestec foarte omogen de virste ale femeii. Pe mine m-a atras cel mai mult ciclul ŤFerma cu trei sute de hectareť pentru ca acolo vorbeste o fetita de vreo trei-patru anisori, care, practic, vede lumea cu ochii ei proaspeti si totusi observa cruzimea acesteia”. Ca raspuns la aprecierile lui Manolescu despre criticii care nu se vad, Bogdan Stanescu afirma: „Cred ca sint aici in calitate de salahor, pentru ca am citit cele peste 100 de manuscrise trimise la concursul de poezie. Asta a atirnat greu de gitul meu, pentru ca ulterior am fost apostrofat ca n-a cistigat unul sau celalalt”.

"Cotidianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 08.07.2006 05:14 | 583 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN