Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Haosul de la bacalaureat


08 iulie 2006



Dupa proba scrisa de limba si literatura romana, conflictul elevi-minister s-a amplificat. La subiectul al III-lea, unde li se cerea sa prezinte conditia intelectualului in societate, cu referire la un roman scris de Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda, multi dintre candidati l-au prezentat pe Ilie Moromete sau pe Ion drept intelectual. Pentru acest subiect erau alocate 40 de puncte, din totalul de 100, astfel incat pentru unii elevi, nota ar putea fi mai mica.La iesirea din salile de examen mai multi elevi au citat din cartile de analiza literara, oferind argumente conform carora Moromete sau Ion s-ar putea incadra in subiect. Unii parinti au spus chiar ca asa s-a predat in scoala, ca profesorii au mare parte din vina.

Mai multe voci au cerut atunci demisia ministrului Hardau. O ipoteza avansata a fost cea potrivit careia totul a fost o manevra menita sa provoace plecarea ministrului PD-ist. Hardau a decis sa ramana, hotarand demararea unei anchete care sa stabileasca imprejurarile in care au putut fi cumparate subiectele.

In opinia ministrului Educatiei, Serviciul National de Examinare si Evaluare(SNEE) este institutia responsabila pentru incidente. Marti, ministrul s-a aratat convins ca divulgarea subiectelor este o practica la SNEE, catalogand cumpararea lor drept o "marsavie". Hardau a nominalizat cinci persoane care aveau acces la subiecte. Acestea sunt inspectorii de specialitate, directorii si cel care raspunde de informatizarea institutiei.

El a mai spus ca SNEE trebuie restructurat si ca a discutat cu premierul Calin Popescu-Tariceanu despre schimbarea radicala a sistemului dupa terminarea testelor. Tariceanu ii ceruse sa-i concedieze pe membrii Comisiei Nationale in timpul bacalaureatului pentru a evita o noua scurgere de informatii.

Inaintea probei de matematica de miercuri, mai multi parinti au sunat la Ministerul Educatiei spunand ca au subiectele si amplificand tensiunea creata. Ministrul Hardau a infirmat insa aceasta posibilitate. Examenul s-a incheiat ieri cu proba la una dintre disciplinele opuse specialitatii urmate in liceu. La incheierea examenului la fizica, mai multi elevi au facut sesizari privind subiectele. Multi au considerat ca enunturile nu au fost destul de clare si ca unele probleme nu se regaseau in programa. Desi ministrul a respins acuzatiile, profesorii de specialitate tind sa fie de partea elevilor.

Ministrul Hardau a acuzat sistemul de invatamant romanesc, promitand ca va face dezvaluiri socante despre modul in care examenele au fost fraudate ani in sir. Potrivit lui, multi stiau despre aceste practici, dar nimeni nu a luat atitudine. Mai mult, parintii elevilor ar fi intretinut acest fapt. La sfarsitul probelor, mai multi elevi nemultumiti au pus slaba lor prestatie la examen pe seama ministerului si a presei. Primele rezultate ale bacalaureatului vor fi afisate pe 10 iulie, pana la ora 16.00. Rezultatele finale vor fi facute publice pe 14 iulie, dupa contestatii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 08.07.2006 23:21 | 809 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN