Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

SA PUNEM BOMBOANA PE COLIVA BAC-ULUI

10.07.2006
Un elev curajos a inregistrat, in premiera, doua dintre probele de Bacalaureat, pe care le-a sustinut la Liceul ŤIon Barbuť din Capitala, pentru a dovedi ilegalitatile si metodele de mituire a profesorilor

In prima inregistrare, de la Romĺna scris, se poate auzi foarte clar cum toti elevii din clasa vorbesc fara restrictii, fac schimb de impresii si plimba ciornele de la unul la altul, fara ca vreun supraveghetor sa intervina

La proba de Istorie, inregistrarea audio arata clar cum s-au strĺns, de la elevii din sala, banii pentru mituirea profesorilor supraveghetori. Banii s-au indesat intr-un pachet de tigari si au ajuns, imediat, in mĺinile acestora

Odata acceptati banii, una dintre profesoare isi schimba brusc atitudinea si sare in ajutorul elevilor, ajungĺnd pĺna in situatia in care se asaza lĺnga ei in banca si le dicteaza, din carte, rezolvarea subiectelor

Limbajul profesoarei este sub orice critica, ea confesĺndu-se elevilor ca vrea sa plece in Spania, Ťla cules de capsuni si indreptat de bananeť. Raspunsul acestora este pe masura, aratĺnd decaderea sistemului educational din Romĺnia

DESCARCA INREGISTRARILE AUDIO

Un elev a inregistrat, in premiera, doua probe pe care le-a sustinut la Bacalaureat
La Liceul ŤIon Barbuť, spaga pentru profesori ajunge prin pachete de tigari

Va prezentam, astazi, in exclusivitate, inregistrarile audio de la doua probe ale Bacalaureatului sustinute la Liceul „Ion Barbu“ din Capitala. Realizate de un elev participant la aceasta sesiune de examene, inregistrarile dovedesc ilegalitatile savarsite in timpul probelor scrise la Limba romana si Istorie, precum si metodele prin care liceenii reusesc sa mituiasca profesorii supraveghetori. De asemenea, banda sta martora si la limbajul vulgar folosit de anumiti profesori, in incinta scolii, precum si la impertinenta unor tineri, care nu mai tin cont de respectul pe care il impune un asemenea examen, in momentul in care singurul tel al acestora este obtinerea unei note favorabile, prin orice fel de metode.

In foarte multe licee din Romania, Bacalaureatul este luat in deradere, atat de profesori, cat si de elevi. Exemplul nostru de mai jos este elocvent si prezinta modul in care se desfasoara doua probe de concurs intr-o unitate de invatamant din Bucuresti.
Liceul ales este considerat unul bun, cu pretentii, insa ceea ce se intampla in spatele usilor inchise este o rusine pentru invatamantul romanesc. Mentionam ca am ales special publicarea acestui material dupa incheierea tuturor probelor, deoarece nu am dorit sa afectam in vreun fel sutele de mii de elevi care iau, intr-adevar, in serios acest examen al maturitatii.

Reportofoane si telefoane, la Ťpachetť
In urma unor informatii certe despre cum nu ar trebui sa se desfasoare o proba de Bacalaureat, redactorii nostri au hotarat realizarea unui reportaj la Liceul „Ion Barbu“ din Bucuresti. Metoda de realizare a materialului: inregistrarea conversatiilor care au loc intr-o sala de clasa, cu ajutorul unui reportofon performant. Din start, au aparut primele „neglijente“. Cel care a reusit sa intre in sala de examen cu aparatura de inregistrare este chiar un elev, ceea ce dovedeste ca interesul profesorilor supraveghetori de a respecta regulile probei de concurs se apropie de zero. Mai mult, faptul ca elevul cu pricina a reusit sa isi duca la bun sfarsit planul dovedeste ca oricine ar fi putut copia dupa o astfel de metoda, daca si-ar fi dat interesul.

Prima proba de poveste: Romĺna
Prima inregistrare a avut loc in timpul probei scrise la Limba romana. Am putea spune ca profesorii nu au manifestat extrem de multa clementa in acest caz, in conditiile in care supraveghetorii nu au permis copiatul direct din carti, ci doar au „inchis ochii“ la discutiile dintre elevi. In realitate insa, singura conditie impusa a fost aceea de a nu vorbi extrem de tare, pentru a nu trezi suspiciuni comisiei care superviza examenul de pe holurile liceului. In rest, libertate toala.
Elevii au putut discuta intre ei, au facut schimb de pareri, iar ciornele s-au plimbat in voie prin toata clasa. Socant este faptul ca in mijlocul probei suna un telefon mobil al unui elev, semn ca acestia nici macar nu s-au sinchisit sa isi inchida aparatele in momentul in care au intrat in sala.

ŤAm scris un subiect singur, de nebunť
Din momentul in care elevii au observat ca supravegherea profesorilor este mai mult de forma, ei s-au relaxat foarte mult. Spre sfarsitul probei, cand deja erau siguri pe ce au scris, copiii au inceput deja sa nu mai aiba retineri si sa faca glume intre ei, chiar in fata profesorilor. Replici de genul „e chiar important, am scris singur un subiect, de nebun“, dovedesc faptul ca erau o raritate cei care au redactat unele puncte fara sa se inspire de la colegi.

Cheta si pachetul de tigari
Proba a doua, cea de la Istorie, a fost o batjocura totala la adresa celor care inca mai cred in corectitudinea unui examen. In prima faza, are loc o „negociere“ intre profesorii supraveghetori si elevii din sala. Primii ii roaga sa isi inchida telefoanele mobile si sa le puna pe un dulap, insa unii dintre scolarii nostri refuza politicos sa faca acest lucru. Urmeaza alta negociere, insa intre elevi de data aceasta. Stau la discutii cum sa le dea bani profesorilor pentru a-i lasa sa copieze. Initial, se face cheta, chiar sub ochii supraveghetorilor. Dupa posibilitatile fiecaruia, unii dau 200.000 de lei, iar altii, mai zgarciti, pluseaza doar cu 100.000. Urmeaza etapa cea mai dificia: cum sa le dea banii si cine va face asta? Se rezolva repede si aceasta problema. Cele cateva milioane care s-au strans sunt indesate intr-un pachet de tigari si trimis cu grija catre catedra. Urmeaza momentul culminant: vor lua sau nu banii? Bucurie mare, profesorii au oprit pachetul de tigari, deci proba de Bacalaureat este pe jumatate rezolvata.

ŤDoamna profesoara, mĺnca-ti-as pisicile matale...ť
Constienti ca, din momentul acceptarii banilor, profesorii sunt la dispozitia lor, elevii din sala trateaza proba cu mult mai multa degajare. Fac glume, se gandesc cum sa isi aranjeze urmatoarele examene si rad intre ei de cat de simplu a fost la aceasta proba.
Profitand de faptul ca supraveghetoarea, pe nume Madalina, este tanara, un elev mai tupeist deja isi face curaj si o abordeaza: „Doamna profesoara, manca-ti-as pisicile matale....“. Replica acesteia ar lasa perplex orice om cu bun-simt: „Vreau sa plec in Spania, la cules de capsuni si indreptat banane“. Reamintim ca aceasta discutie nu are loc la coltul strazii sau intr-un bar obscur de cartier, ci in timpul unei probe de Bacalaureat dintr-un liceu din Bucuresti! Din acest motiv, comentariile sunt de prisos...

Vin subiectele, incepe zarva...
Vin plicurile cu subiecte si, invariabil, incepe taraboiul. Scheme peste scheme, variante de raspuns, cine are si cine nu are dreptate. Se copiaza intr-un stil barbar si nu exista nici un fel de retinere, mai ales ca profesorii supraveghetori ii ajutau pe copii cum puteau. O munca la comun, care nu are cum sa nu dea roadele dorite: o nota cat mai mare pentru tinerii absolventi.

Cafeaua tare si cartea buna
Atmosfera destinsa atinge cote maxime atunci cand un elev, insetat dealtfel, intreaba profesoara daca poate lua o gura din cafeaua ei. Dupa ce baiatul isi stinge pofta de cofeina, urmeaza definitivarea lucrarii, cu ajutorul supraveghetoarei, bineinteles.
Pentru ca elevii nu prea se descurcau cu manualele, „doamna Madalina“ le da o mana de ajutor si incepe sa le dicteze direct din carte. Intrebarea este daca, la afisarea rezultatelor, tinerii absolventi vor imparti notele obtinute cu profesoarele atat de bine intentionate...

Inregistrarile, puse la dispozitia autoritatilor

Inregistrarile complete din timpul celor doua probe de Bacalaureat de la Liceul „Ion Barbu“ din Capitala contin mult mai multe detalii despre modul in care s-au desfasurat evenimentele la respectivele examene. Din acest motiv, punem la dispozitia reprezentantilor Ministerului Educatiei Nationale aceste inregistrari, in cazul in care va fi dispusa o ancheta interna, pentru a putea afla cine sunt persoanele a caror voce se aude pe banda. De asemenea, suntem la dispozitia autoritatilor statului care sunt interesate de acest caz, deoarece consideram ca exista situatii incompatibile cu statutul dascalilor si profesia de educator. Astfel, Parchetul si Politia pot primi, la cerere, copii dupa aceste inregistrari, in situatia in care se autosesizeaza si doresc sa demareze o ancheta in acest caz.

Discutie intre doi elevi la proba de Limba romana: ŤImi notezi si mie ala? Saru’ manať. ŤVezi ca te vede...ť

„(ELEV) (...) V-am furat scaunul...aaaa...radem, glumim daaaa...deci facem (...) se mazgaleste pe foaia ta...ce?“
(soapte, miscari in banci)
(ELEV) ‘tu ma-tii?
(PROFESOARA)(...) Ssta-i locul tau, nu? -da (...) Alba. N-ai albastra?
(ELEV) Scriu peste... nu
(PROFESOARA) Ca are albastra... scrie cu asta ca are tus....
(ELEV) A... ma scuzati si am scris si eu frumos o data frumos in viata... am scris cu negru....amandoua albastre si unul negru... nu mai, gata, asta il bag in portofel (...)
(explicatii)
(PROFESOARA) Trebuie scris cu aceeasi nuanta (...) Daca mai aveti nevoie la toaleta puteti sa mergeti, da’ acum pana incepe examenul, ca dupa aceea incepe examenul... este imediat in coltul scarii
(ELEV) (...) S-o semnati... Si pe aia (...) asta era buna la geografie (...) Stai s-o semneze si dom’ profesor (...) Ce-mi bate inima... O sa-mi rupa bluza... Terminam cu toate emotiile (...) Ce e la punctul 1? (...) da-mi si mie ciorna... Repede... 4 pagini? cine a scris? (...) pai, la punctul ala zici de romanul „Ion“... L-a impins si l-a lovit pe Ion...(dictarea unei colege)
(PROFESORUL): Punctul 1 se refera la strofa aceea...
(alt ELEV): Vezi ca te vede... Asa (...) Ce vrei bre? mhhhh... Ion, Liviu Rebreanu
(suna un telefon mobil)
(ELEV) Ai scris 1? Ihi... E chiar important, l-am scris singur, de nebun... Imi notezi si mie ala... Saru’ mana (...) „b“-ul in special... E tot de acolo... da-mi sa scriu... Laaa „2“... Cine stie aici? aaa, trebuie sa mai trec ceva la punctul 2... Aoleu, aicea da... Gresisem eu... Asta o iau acasa?

Supraveghetoarea: ŤVreau sa plec in Spania, la cules capsuni si indreptat de bananeť

(Se striga prezenta)
(PROFESORUL): A fost bine, da? Toata lumea este prezenta. Suntem 18, deci... si acuma v-as ruga... toti aveti telefoane, carti, chestii, le punem pe dulap. Inchidem telefoanele si le punem pe dulap. Totul pus pe dulap, da? Suntem cuminti. Toti aveti telefoane.
(ELEV): Nu-mi pun telefonul acolo, n-am ce face?!
(se completeaza fisele de examene)
(ELEV) (...) Banii, ma! Fi atent
(se aude un fredonat)
(ELEV) Fac pipi, vreau si eu la toaleta. Si pachetul de tigari il cere (...) o gramada de bani are in el (in pachetul de tigari – n.r.) (...) Om da si noi, da nu stiu cine? N-ai vazut ca nici nu s-au afisat? N-avem nici o treaba (...) Hai ca i-a oprit (profesoara a oprit banii – n.r.) (...) Vrei, ma, geometrie, ceva, ca are doamna? (...) doamna profesoara (injuraturi la adresa comisiei) (...) Hai, ma, adu’ cartea incoa’... auzi? Sa nu te vada ca daca te vede numai, daca te si vede (...) te-a vazut cand o scoteai de-acolo (...) aoleu, prinde cartea (cantand) o carte mica avea (...)
(...) Da, noi asa am facut am schimbat banii de un milion, uite mai am (...) ahhhh... bai, stii ce ma gandeam? Daca dau la matematica, imi incarc creditu’ cu 20$. Asa, iau un telefon de la cineva cu hands-free, il pun in ureche, fac rost de plata... altceva nu am ce sa fac (...) merge pe copiat acolo... merge in primii doi ani, trei, la „Spiru Haret“... oricum, trebuie niste bani, nu? Trebuie sa platesti facultatea (...)
(ELEV): Doamna profesoara, manca-ti-as pisicile matale...
(PROFESOARA): Vreau sa plec in Spania, la cules de capsuni si indreptat banane...
(ELEV): La indreptat banane? Bine, doamna, facem performanta. Sa plece doamna profesoara in Spania (...)
(sosesc plicurile cu subiecte)
(ELEV) Cred ca i-o dau lu’ asta (unei colege - n.r.) sa se uite putin pe ea... da’ stai, ca s-a uitat profesoara si a zis ca e... de nu stiu ce... sa vedem ce ne zice... nu cred ca stie nici ea (...)
(PROFESOARA): Acum trece-l pe 2 si 3, da?
(PROFESOARA, catre clasa): Ati inteles cum asociati, da?
(ELEVUL)(...) La ala, la coloana, tai 3c... Spune-mi si mie, „d“-ul e cu 2 si „c“-ul e cu 5?... subiectul 2... 2b... 3d... 4a... si la 1?... baga acolo!!... Eu stiu pentru mine... Daca stiam te ajutam... Mai ales matematica... Pai fi atenta... Ia, ma!!... In loc de „c“, e „d“? Andra!... deci e „b“, „c“ si dup-aia „d“... Si la asta e bine, ma, pana la urma a3, b5, nu stiu ce... E bine asa, nu??... „b“, „c“, „a“, „d“...
(ELEVUL) catre profesoara care s-a asezat langa el, cu ceasca de cafea in fata): Doamna Madalina, pot sa i-au si eu o gura de cafea??...
(PROFESOARA dictandu-i elevului langa care s-a asezat): Nici un membru al vreunui consiliu nu a participat la adunare si nici unul dintre acesti domni nu a fost oficial la principat... Punctul „b“, inca din... copiaza din... a multumit camerei care a organizat...
(PROFESOARA dicteaza in continuare, dar din cauza unor probleme tehnice, nu se mai intelege ce spune)“.

Fata Bacalaureatului se schimba incepand cu sesiunea august-septembrie
Hardau: ŤMulti profesori meditatori sunt implicati in scurgerea subiectelor pe piatať

Incidentele petrecute la examenele finale din acest an, de la Testele Nationale si Bacalaureat, conving pe zi ce trece conducerea Ministerului Educatiei ca acestea sunt de o gravitate iesita din comun. Mihail Hardau este convins ca sunt mult mai multi vinovati, decat cei direct implicati.

Alexandru Calmâcu
„Dupa ce astazi se vor afisa rezultatele partiale, inainte de contestatii, ale candidatilor de la Bacalaureat, voi incepe sa analizez in detaliu raportul Corpului de control privind neglijenta dovedita de unii membri din personalul de la Serviciul National de Evaluare si Examinare, atunci cand un ziarist a reusit sa preia plicurile cu subiectele de la Istorie. In ceea ce priveste incidentul de la Bacalaureat, cand subiectele de la proba scrisa de la Romana circulau liber, cu o zi inainte de sustinerea examenului, prin diverse locuri publice, am convingerea ca, in afara celor cinci cadre didactice care au avut acces direct la plicuri si se afla in ancheta Politiei si a Parchetului, sunt mult mai multi vinovati“, ne-a declarat ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau. In opinia demnitarului, aceasta situatie se repeta, deoarece an de an s-au semnalat scurgeri de informatii din interiorul Comisiei Nationale de Bacalaureat si implicit din interiorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, dar gravitatea incidentelor din acest an sunt fara precedent in istoria acestui tip de examen. „Convingerea mea personala este ca in aceste scurgeri de informatii sunt implicate mult mai multe cadre didactice, deoarece majoritatea dintre ele au dat meditatii in particular“, ne-a mai precizat ministrul Mihail Hardau.

Securizarea subiectelor da mari batai de cap
In acest moment, problema principala pentru a stopa asemenea incidente este, in opinia conducerii din invatamant, nu numai schimbarea personalului din administratia sesiunilor de examene, ci, in primul rand, regandirea modului de securizare a variantelor de subiecte. In acest sens, Mihail Hardau are in vedere, chiar incepand cu cea de a doua sesiune de Bacalaureat din acest an, programata la sfarsitul lunii august, sa schimbe modalitatea de redactare si de securizare a subiectelor. Astfel, se vor concepe peste 300 de subiecte, din care, prin tragere la sorti, se vor selecta cele trei sau patru variante pentru examen. Oricum, in ciuda tuturor incercarilor de compromitere a celor doua sesiuni de examene, ministrul educatiei ii asigura pe parinti si pe elevi ca atat Testele Nationale, cat si Bacalaureatul s-au desfasurat in conditii optime: „Daca aceste subiecte ar fi fost dezvaluite abia in dimineata examenului, totul ar fi fost compromis, iar examenul de Bacalaureat ar fi fost amanat. E bine ca am aflat din timp, fapt care a permis schimbarea imediata a tuturor subiectelor si desfasurarea examenului de bac in graficul prevazut initial“, a precizat ministrul. Totodata, conducerea institutiei guvernamentale este convinsa de faptul ca situatia exceptionala in care s-au desfasurat examenele nu a modificat calitatea si corectitudinea evaluarilor.

Contestatiile se depun in timp de 4 ore

In cele 647 centre de examen de Bacalaureat se afiseaza astazi rezultatele obtinute de candidati in urma evaluarilor. Tot azi, intre orele 16,00 si 20,00, secretariatele centrelor de examen pot primi contestatiile elevilor. De stiut este faptul ca modificarea notei de la o proba scrisa, prin crestere sau descrestere, este posibila numai in situatia in care se va constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte. Daca diferenta este mai mare, nota initiala ramane neschimbata. Rezultatele finale se vor comunica prin afisare vineri, 14 iulie 2006.

Capacitatea din acest an, umbrita de neglijenta celor din Serviciul National de Evaluare si Examinare

Primul scandal in care a fost implicat Ministerul Educatiei Nationale a izbucnit cu putin timp inainte de inceperea examenelor Testelor Nationale. In data de 17 iunie 2006, un ziarist de la cotidianul „Adevarul“ a intrat in sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE) si a reusit sa intre in posesia subiectelor de la Istoria romanilor. Prin demersul sau, jurnalistul Florin Pupaza a dorit sa traga un semnal de alarma, referindu-se la carentele de organizare interna din cadrul respectivei institutii. Din pacate, reactiile autoritatilor nu au fost pe masura, care au incercat sa se disculpe in fata acuzelor extrem de grave. Cum era si firesc, primul care si-a dat demisia in acest caz a fost Adrian Stoica, directorul Serviciului de Evaluare si Examinare.

Florin Pupaza a intrat, cu doua zile inainte de inceperea examenelor, in sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare fara nici un fel de probleme, insotit de mama sa. Mai mult, el a fost ghidat spre locul de unde poate ridica subiectele pentru Testele Nationale de portarul institutiei, chiar daca jurnalistul nici macar nu se legitimase. Ajuns in interior, Pupaza a spus ca este reprezentantul judetului Dambovita si ca a venit dupa plicurile cu subiecte. Nici de aceasta data nu a fost intrebat de vreun act oficial, mai ales ca in acest moment trebuia sa prezinte delegatia nominala din partea Comisiei Judetene de Teste Nationale. In momentul in care i s-au dat cele 32 de plicuri cu subiectele de la Istoria romanilor si cele opt plicuri cu baremele de corectare, ziaristul a fost rugat sa isi treaca numele intr-un tabel si sa semneze. A facut acest lucru si a iesit cu plicurile in mana din institutie, fara ca cineva sa ii ceara socoteala, desi ar fi trebuit sa parcurga mai multe filtre.

Subiectele, predate politistilor
Imediat dupa ce a parasit sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare, Florin Pupaza s-a prezentat cu toate documentele luate la Sectia 3 de Politie din Capitala, unde a povestit, cu lux de amanunte, cum a intrat in poesesia lor. De asemenea, el a predat subiectele la Istorie politistilor, care au inceput imediat o ancheta. In momentul in care a fost facuta publica informatia, ministrul educatiei a reactionat imediat si declarat ca subiectele vor fi schimbate, pentru ca examenul sa se desfasoare in cele mai bune conditii. O alta autoritate a Ministerului Educatiei Nationale, Paloma Petrescu, a avut, insa, initial, o reactie deplasata, cerand sanctionarea ziaristului, pe care il acuza de sustragerea subiectelor. Ulterior, aceasta si-a domolit criticile si a recunoscut ca membrii Comisiei au dat dovada de neglijenta.

Acuzati de neglijenta in serviciu
In urma cu o saptamana, procurorii au anuntat ca ancheta in acest caz a fost finalizata si ca, in urma probelor de la dosar, trei angajati ai Ministerului Educatiei si Cercetarii vor fi deferiti justitiei. Acestia sunt Adrian Stoica, fostul director al Serviciului National de Evaluare si Examinare, Georgeta Cretu si Rozalia Doicescu. Ei au fost acuzati de neglijenta in serviciu, la scurt timp dupa ce oficialii Ministerului Educatiei si Cercetarii au reclamat furtul subiectelor. Acestia si-au dat seama ca le-au fost sustrase dupa ce adevaratul reprezentant al judetului Dambovita a anuntat faptul ca nu a primit toate plicurile cu subiecte. Vinovatul a fost gasit imediat, in persoana reprezentantului Serviciului de distribuire, care a dat plicurile cui nu trebuia.

Comert in plina strada cu subiectele de Bacalaureat de la Romana

Un al doilea scandal, care a zguduit din temelii credibilitatea Ministerului Educatiei Nationale si, implicit, a examenelor pe care aceasta institutie le organizeaza, a avut loc exact inaintea probei scrise la Limba romana de la Bacalaureat. Si de aceasta data, tot un ziarist a fost cel care a dezvaluit problemele grave care exista la Serviciul National de Examinare si Evaluare. Cu cateva ore inainte de inceperea probei de la Romana, subiectele se vindeau in Piata Victoriei contra unor sume modice, elevii fiind artizanii acestor tranzactii. Pus in fata faptului implinit, ministrul educatiei si cercetarii a declarat ca va demite persoanele vinovate de scurgerea de informatii si, mai mult, le va deferi Justitiei.

Serviciul National de Examinare si Evaluare din cadrul Ministerului Educatiei a dovedit din nou ca nu poate face fata cerintelor impuse de un examen de o asemenea anvergura cum este Bacalaureatul, dupa ce subiectele de la Limba romana se vindeau la coltul strazii, cu aproape 12 ore inaintea inceperii probei. Cea care a demascat fisurile din sistem a fost sefa departamentului Educatie de la cotidianul „Gandul“, care a reusit sa cumpere variantele de subiecte contra sumei de 500.000 de lei. Ziarista Melania Mandas Vergu a intrat, in joia dinaintea examenului, in posesia unor informatii conform carora subiectele de la proba scrisa la Limba romana ar putea fi aflate, inainte de vreme, contra sumei de 1.000 de euro.

Comert cu subiecte, in miez de noapte
Sambata, subiectele nu au putut fi procurate, conform intelegerii, dar a doua zi, cel care ii propusese tranzactia a anuntat-o pe ziarista ca variantele de subiecte se vand in Piata Victoriei. Ajunsa acolo, Mandas Vergu a realizat ca aceia care comercializau subiectele erau chiar elevi de liceu, insa nu a reusit sa afle cum ajunsesera la ei. Cert e ca schimbul de informatii se facea foarte lejer, fara nici un fel de probleme, copiii anuntand toti cunoscutii despre faptul ca au intrat in posesia subiectelor de la Romana.

Subiecte schimbate in ultimul moment
Ziarista l-a anuntat de indata pe ministrul Hardau, care a rugat-o pe aceasta sa se duca la sediul ministerului, pentru a confrunta variantele cumparate de ea cu cele originale. In momentul in care s-a intamplat acest lucru, mai-marii de la Educatie au realizat ca, intr-adevar, subiectele care se tranzactionau pe strada erau cele care ar fi ajuns, a doua zi, pe foile de examen ale elevilor. Pus in fata faptului implinit, ministrul educatiei a solicitat de urgenta schimbarea subiectelor, pentru a evita orice fel de frauda.

Ancheta a dovedit suspiciunile ziaristilor
In urma cercetarilor, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 1 au stabilit ca dischetele cu subiecte circulau foarte lejer printre membrii comisiei speciale din cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare. In aceste conditii, anchetatorii au stabilit ca exista indicii care sa duca la ipoteza existentei unor fapte de neglijenta in serviciu.
Din acesta cauza, procurorii au constituit deja un dosar penal pentru distrugerea si sustragerea de inscrisuri. Saptamana trecuta, politistii au audiat mai multe persoane dintre cele care au avut acces la respectivele informatii, pentru a stabili cine a divulgat subiectele si cui.
De asemenea, au fost ridicate mai multe calculatoare din sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare, care vor fi examinate pentru a se stabili daca, prin intermediul lor, informatiile au ajuns la persoane neautorizate sa le detina.
Sursa: Gardianul
Departamentul Eveniment


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 09.07.2006 23:58 | 2661 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (9)

0 0

10.07.2006 16:58 elaisa

Modul cum este tratat, in general, bacalaureatul, de catre supraveghetori(si nu numai), e intristator.

Ma intreb la ce bun atata munca pe profesori, atata evaluare in timpul anului scolar, atata grija de a pune pe fiecare la locul lui(in catalog), atata efort de a avertiza asupra urmarilor grave ale neinvatarii.



Am momente cand imi vine sa nu ma mai implic defel in pregatirea elevilor mei pentru bac.

Oricum, ca si in alti ani, puslamaua va lua nota 10 si-mi va rade in nas: vad ca lumea(inclusiv cei din conducere) nu e prea afectata de ce se intampla, desi e ABOMINABIL!

0 0

10.07.2006 22:32 nadelus

"Un elev curajos a inregistrat, in premiera, doua dintre probele de Bacalaureat, pe care le-a sustinut la Liceul ŤIon Barbuť din Capitala, pentru a dovedi ilegalitatile si metodele de mituire a profesorilor".. Acest articol este o mizerie! In Liceul Teoretic "Ion BArbu" nu au sustinut probe scrise elevii acestui liceu, ci cei de la un grup scolar din Bucuresti. Supraveghetorii numai din liceu n-au fost si cred ca nici nu exista un dascal care doreste sa indrepte banane in Spania sau oriunde pe Terra. E o mizerie ordinara!

0 0

10.07.2006 22:51 grigore_geta - Autor

Si eu cred acelasi lucru! Unele inficii sunt chiar clare: citeste elevul si nu profesoara. Elevul se autoinvita " vin si eu in clasa la tine sa beau o cafea?" Ma gandesc ca ar fi putut fi o discutie intre elevi, inainte de inceperea probei. Mi se pare o inscenare grosolana.

Cat de "curajos " a fost acel elev? Ar trebui oare sa-i verifgice la piele inainte de probe? Nu exista prezumtia de nevinovatie? Si cine si-a permis sa-i puna acestui elev in pericol soarta, facandu-l sa riste eliminarea din examen? Si pentru ce suma?

Sa presupunem ca a fost adevarat, desi, in alti ani am supravegheat si eu, dar n-am auzit de asemenea spagi... poate, acum 4-5 ani "protocol": o cafea, un suc...

Fiica mea a dat bacul anul acesta si la noi, in Olt, nu s-a auzit de cheta, atentii, protocoale... asa ca rezultatele sunt poate sub media pe tara. La Bucuresti, unde copiii se plangeau ca vor iesi in strada, rezultatele sunt mai bune, iar la Brasov am inteles de 50% promovabilitate... Ar trebui o analiza serioasa: s-a respectat peste tot baremul la romana?

0 0

11.07.2006 15:15 cdiasimi

Am si eu parere in aceasta problema! Imi pun intrebarea daca elevul "curajos" si-a luat bac-ul sau nu. Anul acesta cred c-a fost mult mai multa corectitudine decat in anii precedenti, iar cei care acum dau totul "pe fata" se simt frustrati si sunt furiosi fiindca nu s-au "descurcat" asa de bine sau chiar deloc in stilul lor.

0 0

11.07.2006 21:47 grigore_geta - Autor

Madalina = Acarul Paun

Se da vina pentru gravele erori din sistemul de invatamant, ca de obicei, pe cei de jos, pe bietul dascal care se straduieste, mai bine sau mai rau, dupa cat si el este de bine pregatit (nu uitati ca in ultima vreme nu mai vin in invatamant cei mai buni, din cauza proastei salarizari). Se generalizeaza, se trag concluzii, ca parintii sa-si indrepte "tirurile" tot spre dascali. Analiza trebuie sa fie corecta: sa se vada care msunt cauzele, pentru ca "incidentele" de la bac sunt efectele!~

0 0

12.07.2006 15:27 oana1964

profesorii ca profesorii. dar daca elevii ar invata, nu s-ar gandi sa dea mita si nici nu le-ar mai trebui nota mare la sport, ca sa poata avea media peste 6, in general.

de ce se plang de sistem cand de fapt, ei sunt cei care nu invata mai nimic?

0 0

13.07.2006 16:12 magdalena2005

Ar trebui sa se ia masuri serioase,bacalaureatul a ajuns o porcarie ceva formal,atat la probele orale cat si la cele scrise si nu in ultimul rand la educatie fizica.Nu este posibil ca un elev care nu este in stare sa promoveze nici o proba din cele cinci care sunt obligatorii la educatie fizica sa ia nota 10,sau mai bine spus sa fi obligat sa ii dai nota 10.

0 0

14.07.2006 16:09 nadelus

..."Banii s-au indesat intr-un pachet de tigari si au ajuns, imediat, in mĺinile acestora



Odata acceptati banii, una dintre profesoare isi schimba brusc atitudinea si sare in ajutorul elevilor, ajungĺnd pĺna in situatia in care se asaza lĺnga ei in banca si le dicteaza, din carte, rezolvarea subiectelor ". "Gardianu"...

Iata rezultatele obtinute de candidati: 800 inscrisi, 30 neprezentati, 207 admisi si 563 respinsi cu nerusinare dupa ce au dat mita, au scris ceea ce le-au dictat supraveghetorii corupti... etc. Cladirea Liceului "I. Barbu " este vinovata pentru ca protagonistii sunt de la alt liceu.

0 0

14.07.2006 19:36 ivy

am auzit si eu de "dictari" la proba de romana, unde s-a scris in masa, dupa dictare sau dupa "inspiratii" colective, despre Ilie Moromete ca fiind intelectual. se preacunoaste deja discutia. in tot cazul, PENIBIL e un cuvant usor pentru tot ce se intampla. numai ca, desi zacem in penibilitate de vreo cativa ani buni, nu se imbunatateste nimic concret. aici doare!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN