Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Spaga la BAC

10 iulie 2006




Profesorii si angajatii Inspectoratului Scolar Judetean sustin ca banii stransi de la fiecare clasa a XII-a ar fi pentru plata banchetului de sfarsit de an. In urma unei investigatii, reporterii EVZ au reusit sa demonstreze insa ca sumele erau de fapt destinate profesorilor din comisie.

La Grupul Scolar "Emanoil Ungureanu" din Timisoara, tinerii absolventi au cotizat cu cate 170 lei noi pentru a trece Bacalaureatul cu note mari. Dovada o constituie inregistrarea convorbirii pe care o redam alaturat. Aproape toti cei 265 de elevi din clasa a XII-a au fost nevoiti sa plateasca. In aceeasi situatie s-au aflat si cei de la Grupul Scolar de Industrie Alimentara.

O jumatate de miliard de lei vechi

Mama unui elev de la Grupul Scolar "Emanoil Ungureanu", membra in comitetul de parinti, ne-a declarat ca banii stransi nu au fost dati direct profesorilor supraveghetori, ci au fost dusi la centrul de corectare, adica la Grupul Scolar Energetic. Aici, banii au fost preluati de comitetul de parinti si impartiti, mai departe, celor 93 de profesori examinatori.

Un calcul simplu arata ca suma totala stransa de la cei 265 de elevi care au sustinut Bacalaureatul la Grupul Scolar "Emanoil Ungureanu" se ridica la 45.050 lei noi, adica aproape o jumatate de miliard de lei vechi. Daca tinem cont de faptul ca la Grupul Scolar Energetic s-au corectat lucrarile a 995 de elevi din noua institutii de invatamant, rezulta o cifra impresionanta: 169.150 lei noi, adica peste 1,6 miliarde de lei vechi.

Inregistrare - "Un milion sapte sute trebuie adusi", spune o mama din "comitet"
La poarta Grupului Scolar "Emanoil Ungureanu", care era inchisa cu cheia, am spus ca suntem rude cu una dintre elevele care sustin examenul si care nu a platit pentru Bacalaureat, manifestandu-ne dorinta de a achita acum "taxa". Portareasa ne-a spus ca trebuie sa asteptam sa anunte persoana care se ocupa de acest lucru, precizand ca o cheama de la cantina. Discutia care urmeaza a avut loc cu aceasta mama, membra in comitetul de parinti, care, dupa cum ne-a declarat, se numeste Adela.

Buna ziua, sunt sora unei eleve de la Liceu Alimentar. Ea da aici Bacalaureatul, dar nu ne-a spus ca se dau bani si ne facem griji. Chiar vrem sa fie in regula si sa treaca cu bine. Care e suma pe care ati strans-o de la elevi? Cat trebuie sa dam pentru sora mea?Adela: Un milion sapte sute de mii mai trebuie adusi.

Un milion sapte sute? Si pana cand as putea sa va aduc banii? Ca nu-i am la mine.Pai, ar fi bine astazi, pentru ca trebuie sa-i ducem si noi mai departe, la corectura. Veniti la poarta si ma chemati, spuneti sa ma caute la cantina.

Cum va numiti? Ca sa stiu pe cine caut. O sa ma duc pana acasa sa iau banii si vin sa vi-i aduc. Dureaza cateva minute. Cred ca pana la ora doua sunt inapoi cu banii.(ezita) Adela.

Adela, OK. Deci un milion sapte sute. Da.

Sunteti profesoara sau mama a vreunui copil?Sunt in comitetul de parinti.

Bine. Deci atunci ma voi duce acasa sa iau banii. Dureaza putin si ma intorc.Deci astazi sa veniti cu banii. Pe mine ma gasiti pana la ora patru, dupa care plec cu banii la centrul de corectare.

OK. Dar spuneti-mi, e OK asa, e in regula? O sa fie bine cu copiii daca dam banii astia?Pai, pana acum, ce a fost a fost in regula. Acum ramane sa vedem la corectat.

Si ati cumparat ceva de bani? Le duceti acolo? Sau ce le duceti la corectura? Le luati ceva mai deosebit sau cum faceti?Nu am luat noi nimic. Noi am predat banii acolo, acolo este un alt comitet de parinti, care se ocupa de profesorii de acolo si ei le dau banii.

(Inregistrare realizata vineri, 7 iulie 2006, in timpul derularii probei de educatie fizica din cadrul Bacalaureatului.)

"Nu putem da o lege privind parintii"

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean nu a luat in serios sesizarea privind "taxa de Bac". Inspectorul delegat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdc), Adrian Braescu, impreuna cu inspectorul general adjunct Doru Nichifor si secretarul comisiei de Bacalaureat, Marcel Brancu, au ascultat caseta proba pusa la dispozitie de EVZ. Concluzia lor a fost insa ca nu se poate lua nicio masura in privinta elevilor care au dat bani pentru a-i "unge" pe profesorii examinatori.

Reprezentantul MEdC le-a propus reporterilor EVZ sa mearga la politie si sa reclame fapta. "Noi nu putem da o lege privind parintii. Am atentionat si putem sa-i sanctionam pe cei care sunt in sistemul nostru, adica pe profesori si pe directorii de scoli. Din punctul nostru de vedere, le-am spus tot, li s-a prelucrat metodologia examenului si au semnat de luare la cunostinta. Ancheta in acest caz vor face organele abilitate", ne-a declarat Braescu.

Reprezentantul MEdC a adaugat ca nu se pot lua masuri decat daca politia stabileste ca s-a comis o ilegalitate. "Personal, eu pot sa cred ca s-a intamplat sa se stranga bani, dar asta numai din cauza ca parintii nu au incredere in copiii lor", a mai spus Braescu.

Persoane straine in incinta scolii

Din informatiile noastre, pe toata durata desfasurarii Bacalaureatului, in perimetrul Grupului Scolar "Emanoil Ungureanu" s-au aflat persoane straine. Astfel, mamele unor elevi au asigurat tratatia cu mancare si racoritoare pentru profesorii examinatori si supraveghetori.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean nu au putut explica nici prezenta acestor persoane in incinta institutiei de invatamant, pe perioada examenelor de Bac. Mai mult, inspectorii le-au scuzat pe mamele respective, spunand ca probabil nu au fost prezente in scoala, ci in cantina.

Inspectorul Ballantines

Ieri, la ora 14.00, cand ne-am dus sa reclamam problema "taxei de Bac", la Inspectoratul Scolar Judetean Timis l-am intalnit si pe reprezentantul Ministerului Educatiei si Cercetarii delegat pentru acest examen. Bucuresteanul Adrian Braescu tocmai avea in fata o sticla de whisky Ballantines. La scurt timp dupa ce am intrat in birou, a mutat-o in spatele monitorului, ca sa nu se mai vada. La plecare, l-am intrebat daca sticla nu face cumva parte din tratatia oferita din partea conducerii Inspectoratului Scolar Judetean.

Braescu a ezitat sa raspunda, iar inspectorul general adjunct i-a sarit in ajutor, spunand ca este din protocolul sau personal. Reprezentantul MEdC ne-a declarat apoi: "Sunt in timpul meu liber, ma pregatesc sa plec in concediu". El a dat astfel de inteles ca este absolut normal sa gestioneze problemele Bacalaureatului cu sticla de bautura pe masa, chiar in sediul Inspectoratului Scolar Judetean.



Ministrul Hardau asteapta o sesizare scrisa

Ministerul Educatiei asteapta sa fie informat in scris despre incidentul relatat de reporterii EVZ pentru a avea o reactie concreta. "In cazul semnalat de dumneavoastra, daca va exista o sesizare oficiala, vom declansa un control in unitatile de invatamant aduse in discutie. Daca va fi cazul, se vor aplica si sanctiuni conform statutului personalului didactic. Pentru ca procedura de control sa fie demarata, sesizarea trebuie trimisa Comisiei Nationale de Bacalaureat", ne-a declarat Mihail Hardau, ministrul educatiei.

Printre sanctiunile pe care le risca dascalii se numara si excluderea din invatamant. "Dar numai cu probe concrete ca au primit banii. Nu intra in competenta noastra faptul ca parintii au strans bani", explica Mircea Muresan, director de imagine in minister. De altfel, inainte de inceperea examenului de bacalaureat, ministrul Hardau a cerut in mod expres parintilor si cadrelor didactice sa nu mai stranga bani de protocol. (Ana-Maria Adamoae)



Astazi se afiseaza rezultatele la Bac

Astazi iau sfarsit emotiile absolventilor de liceu, odata cu aflarea rezultatelor la Bacalaureat. Pana la ora 16.00, in toate centrele de examinare din tara vor fi afisate listele cu notele obtinute de cei peste 190.000 de candidati. Asta in cazul in care presedintii comisiilor de Bac nu au decis sa faca acest lucru inca de ieri. "Am fost de acord sa afiseze listele imediat ce au terminat de corectat. Ar fi fost pacat sa-i tinem pe copii in tensiune", spune Liliana Preoteasa, vicepresedinte al Comisiei Nationale de Bacalaureat.

Contestatiile se depun tot astazi, dar intre orele 16.00 si 20.00, iar rezultatele finale vor fi afisate vineri, 14 iulie. Candidatii care nu au reusit sa obtina note de trecere vor mai avea o sansa in sesiunea din septembrie. Inscrierile se vor face intre 17 si 21 iulie, iar proba orala la limba si literatura romana va avea loc pe 21-22 august. Rezultatele se vor afisa pe 4 septembrie, pana la ora 16.00, iar contestatiile vor putea fi depuse in aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00. (Ana-Maria Adamoae)

Sursa: Evenimentul Zilei

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 10.07.2006 22:41 | 2234 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (6)

0 0

10.07.2006 23:05 grigore_geta - Autor

Eu cred ca acei copii bine pregatiti, care nu au a se teme de "rigorile" bacului, acei parinti care si-au ajutat copiii nu sa treaca clasa la ff, motivandu-le absentele si facandu-le fitele, nu ar avea de ce sa se gandeasca macar la aceasta parte a "organizarii" bacului. Jalnic este ca singura lor solutie este asta... si o aplica!

0 0

11.07.2006 07:34 oana1964

atata vreme cat la facultati vor conta notele si media de la bac, chestia asta nu va disparea. va lua alte forme, in functie de conditii. romanii sunt inventivi.

0 0

12.07.2006 07:22 gabiec

Ca se da spaga la bac o stie toata lumea f. bine. Daca ar fi vrut, reprezentantii MEdC ar fi putut organiza flagrante, si-ar fi putut infiltra oameni printre colectorii de fonduri, ar fi avut o mie de modalitati de a face rost de ,,probe". Ce probe vrea acum ministrul Hardau, dupa ce faptul e consumat?

0 0

13.07.2006 22:23 grigore_geta - Autor

Hai sa fim seriosi! Si acum 30 de ani se intra pe pile la licee , la facultati, numai ca acum toata lumea se gandeste cum sa se "descurce", nu numai cei cu posibilitati" tari in tati". Si mai ales, acum s-a demascat asta! Va spun eu ca se intra la pedagogic si pe pile. Cred ca si voi o stiti. Se vedea pe parcursul anuilor. Iar la repartitii... ce sa mai vorbim! Dar nu indraznea nimeni sa demaste sistemul pe vremea lui Ceausescu.

0 0

14.07.2006 08:12 lpopescu2001

Sa nu generalizam!Sunt si copii care-si obtin notele cinstit.Iar in ceea ce priveste destinatia unor sume colectate catre profesorii supraveghetori,sau,si mai grav, corectori, este exclus!Sunt de peste 15 ani in sistem,particip si la TN si la Bac, dar nu a existat niciodata o astfel de tentativa,deci nu cred in realitatea acestor fapte.In Dolj, prof. vin cu pachetelul de acasa,cu cafeaua, cu apa minerala,iar daca nu au facut-o,au rabdat de foame si sete,am vazut-o cu ochii mei,pt. ca a fost inerzisa iesirea din centrul de corectare sau intrarea vreunei pers straine in curtea liceului unde s-au evaluat lucrarile.La supraveghere nu au existat abateri,mai ales ca era un colegiu de elita ce in timpul probelor a fost supervizat de d-na insp. gen si de repr. ministerului.Daca as fi in serv. de org. a bac-ului,as lucra mult la formele de examinare orala.Aici obiectivitatea este adeseori eliminata si criteriile de evaluare nu pot fi constante.

0 0

14.07.2006 09:10 oana1964

Domnule Ipopescu2001, este greu de crezut ca o masa la pranz ar putea influenta notarea unor profesori. Nu cred ca suntem chiar asa de "fomisti" incat sa punem note mari pe lucrari pentru o supa!! Ar trebui sa existe fonduri de protocol pentru cei care stau de dimineata pana seara sa corecteze, din acest punct de vedere sunt de acord cu niste sume stranse de la elevi, daca altfel nu se poate. Suntem romani si prin asta am spus ospitalieri. Cand ai musafiri le pui ceva pe masa, oricat de putin ai avea.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN