Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Generatia care isi cumpara viitorul cu spaga de un milion de lei vechi

11 Iulie 2006
Sorin Iordache, Maria-Magdalena Popescu

In unele scoli din Capitala, doar 20% dintre absolventi au trecut examenul maturitatii.

Bucurestiul e la vale
cu doar 64,82% promovabilitate (cifra provizorie, dupa analizarea mediilor la 75% dintre comisiile de examen), Capitala poate spune ca Moromete si Ion au ucis multe dintre visurile absolventilor ei. Mai mult, la grupurile scolare, promovabilitatea se anunta de doar 20%.

Brasovul este pe langa Bucuresti, cu un procentaj de promovare asemanator. Si in Arad s-a inregistrat o scadere. Doar 83,96% au promovat, fata de 92% in 2005.

Ceva mai buni

Braila are 74% dintre candidati admisi, cu cinci procente mai putin ca anul trecut. Aceeasi scadere se inregistreaza si la Botosani, dar promovabilitatea se mentine totusi ridicata, de aproximativ 90%.

Au existat si judete in care situatia este mult mai buna ca in 2005. In Satu-Mare au trecut 84,5% dintre absolventii de liceu, mai multi cu sase procente fata de 2005.

O crestere cu 10% se inregistreaza in judetul Tulcea, unde, anul trecut, aproximativ 76% dintre candidati luau Bac-ul. Cat priveste notele, pana aseara nu exista o situatie centralizata. Se stia insa ca cei care au picat Bac-ul s-au poticnit la proba de limba si literatura romana.

Se profileaza un val de contestatii

Profesorii corectori se asteapta la o adevarata avalansa de contestatii, mai ales la limba si literatura romana. Numai ca, pe langa situatia creata de neintelegerea cerintei, se pare ca a mai aparut o situatie critica: surse avizate din teritoriu au afirmat ca la unele centre de corectare, din cauza presiunilor create, profesorii au fost mai ingaduitori cu notarea, punctand un pic si din subiectul controversat.

Contestatii mai sunt asteptate si la notele de la fizica si chimie, unde, spun elevii, subiectele au fost mult prea grele.




--------------------------------------------------------------------------------



Istoria tumultuoasa a examenelor din acest an: numeroase tentative de frauda, dublate de o pregatire din ce in ce mai slaba a elevilor

Meditatii, subiecte cumparate, protocolul pentru comisiile de examen. Cam acesta este traseul financiar-educational perfect al "cotizatiei" pentru o nota cat mai mare la Bacalaureat.

Daca partea cu subiectele cumparate s-a aflat relativ de curand, meditatiile si "premierea" comisiilor de examen se practica de zeci de ani in invatamantul romanesc.

Sumele variaza intre unu si doua milioane de lei vechi, functie de starea materiala a elevilor, dupa cum afirma cei care au dat Bacalaureatul in acest an.

Erori in lant

Nimic nu parea sa anunte vreo furtuna in Educatie, cu atat mai mult cu cat guvernul identificase cateva posibilitati de marire a bugetului pentru ministerul de resort.

Dar, cu doua zile inainte de primul examen al Testelor nationale, un ziarist reuseste sa intre in sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare, de unde primeste plicurile cu subiectele probei de istorie, fara a-i cere cineva sa se identifice. Urmare a scandalului creat, Adrian Stoica, directorul SNEE, isi da demisia.

Dar problemele au continuat, alte subiecte - de la Bacalaureat, de aceasta data - luand drumul elevilor dornici sa plateasca pentru ele. Un alt ziarist cumpara, in chiar seara de dinaintea examenului de limba si literatura romana, raspunsurile pentru primele subiecte din cele trei plicuri cu variante de examen.

Subiectele au fost refacute noaptea si, pentru ca nici cele de la probele urmatoare nu mai prezentau vreo garantie de discretie, elaborarea noilor subiecte s-a facut in preziua probei la care erau folosite.

Procurorii ancheteaza spaga de la Timisoara

Scandalul spagii pentru Bacalaureat, platita de elevii mai multor licee din Timisoara, a intrat in atentia procurorilor si politistilor. Acestia
s-au autosesizat in urma dezvaluirii aparute ieri in "Evenimentul zilei" si au declansat o ancheta in acest caz.

Reprezentantii Sectiei Urmariri Penale din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au solicitat o copie a inregistrarii facute de reporterul care a realizat aceasta investigatie incognito.

Este vorba despre un dialog purtat cu reprezentanta comitetului de parinti de la Grupul Scolar "Emanoil Ungureanu", din care rezulta ca s-au strans bani pentru membrii comisiilor de examinare.

Si politistii fac verificari

Cei 265 de elevi din clasa a XII-a de la respectivul liceu timisorean au fost nevoiti sa cotizeze cu cate 170 lei noi de persoana. In total, suma colectata s-a ridicat la aproape o jumatate de miliard de lei vechi. Banii au fost platiti comitetului de parinti, care i-a predat mai departe pentru a ajunge, in cele din urma, la profesorii corectori.

Si politistii au anuntat ca vor incepe sa faca verificari. "Cazurile de coruptie constituie o prioritate pentru noi. In acest caz, semnalat de "Evenimentul zilei", urmeaza a fi facute verificari", ne-a declarat Serban Pittner, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Timis.

Ministrul Hardau are doar idei

Chiar daca toti ministrii care au strigat catalogul Educatiei s-au declarat impotriva acestor "practici" financiare ale unor cadre didactice, niciunul dintre ei nu a reusit sa distruga filierele.

Hardau afirma ca a fost pus in fata unei retele mult mai ample si mai bine organizate decat se astepta. Daca la prima tentativa de frauda ministrul educatiei spune ca are date certe ca situatia n-ar fi fost posibila decat printr-un "parteneriat intre diverse persoane si institutii", la a doua crede ca raspunsurile subiectelor au plecat de sub acoperisul SNEE.

El a promis ca, dupa afisarea rezultatelor definitive de la Bacalaureat, va lua o serie de masuri aspre, care vor fi dublate de un nou sistem de elaborare a subiectelor, cat si de un nou stil de desfasurare a examenelor de absolventa din invatamantul preuniversitar. (Georgeta Petrovici)

Sursa: Evenimentul zilei

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 11.07.2006 00:11 | 563 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN