Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Mediocritate de nota zece


Romania de maine va arata ca scoala de astazi. Ai carte, ai parte. Aiurea! In Romania anului 2006, aceasta e o zicala demult depasita. Cu totii cunoastem un entuziasm bolnavicios in a ne fura caciula. Cui foloseste o promovabilitate de 92% la (Suceava)? Cui foloseste faptul ca jumatate dintre candidati au luat note de peste 8, si un sfert a primit chiar peste 9 (Constanta)?

Totul aduce a productie-record de note mari cu orice pret, ca in intrecerile socialiste de pe vremea lui Ceausescu. Cu ce invatatura se alege tanarul care stie ca nu e chiar asa aproape de nota maxima? Si ce concluzie pot trage elevii cu adevarat eminenti care obtin "pe bune" note cu doar cateva zecimi mai mari decat mediocrii?

An de an, fiecare sesiune de de examene devine, traditional, subiect de presa gratie unor scandaluri rasunatoare. Adevarul e ca invatamantul romanesc, despre care ne placea sa ne iluzionam ca e superperformant, e populat de mediocritati si produce mediocritati pe banda rulanta.

Bacalaureatul din acest an a pus capac. Avem dosare penale pentru subiecte furate, vandute si cumparate, avem un ministru care cere reevaluarea lucrarilor din sapte judete unde promovabilitatea a fost aproape generala, avem absolventi care isi dau in judecata profesoara de romana pentru ca le-a predat gresit.

Si avem minunea de la examenul de limba si literatura romana, unde mai mult de jumatate dintre absolventii de liceu au scris la capitolul intelectuali romani despre Moromete (care citea ziarul) si Ion al Glanetasului (care stia sa scrie).

Pentru ca au fost atat de multi, in unele locuri s-a luat de buna aceasta idee si s-a dat liber la punctarea lucrarilor care contineau anomalia. Cu un an inainte se acceptase faptul ca romanul "Morometii" e o opera literara interbelica.

Daca in alte domenii greselile se pot repara, in Medicina si in Educatie ele sunt ireversibile. Au fost asa-zisele reforme Marga si antireforme Andronescu, incercarile Miclea si esecurile Hardau. Si impresia ca fie lipseste un proiect, o gandire de perspectiva, fie ca la noi nimeni nu are timp sa faca acele lucruri pentru care e nevoie de timp.

Cine se incumeta sa puna la punct un proiect, sa si-l asume si sa se lupte cu toata lumea pentru a-l pune in aplicare? Cine mai scrie cuvantul dascal cu majuscule? Si cine mai vrea sa devina profesor cand o multime de dascali prefera sa plece in Spania sau in Italia, la munca de jos, pentru o leafa mai buna decat la catedra?

O profesoara de chimie recunoscuta ca in viata ei nu daduse decat cel mult nota noua le povestea fostilor elevi, la intalnirea de zece ani, ca acum nu mai are cu cine sa fie severa. Orice le-as face, nu-i misca, se plangea femeia, care a ajuns sa dea nota de trecere oricui stie sa scrie corect formula apei.

Desigur, cel mai simplu este sa dam vina pe elevi, pe "tineretul din ziua de astazi" si preocuparile extrascolare. Sa fim insa sinceri: parintii nu mai au timp de copii, profesorii de liceu sunt platiti mizerabil, iar modelele cele mai la indemana, lafaindu-se la televiziuni, sunt vedetele semianalfabete cu limuzine de lux si top-modele la brat.

De mici copii, romanii sunt invatati sa nu puna osul, dar sa se poarte ca si cum "li s-ar cuveni". Atunci cand ii duc la gradinita, parintii cara plocoane. La scoala, se strang sume frumoase pentru "protocol" la examene, bani pe care, de multe ori, copiii sunt cei care ii inmaneaza direct profesorilor diriginte.

Acei copii se asteapta sa primeasca in schimb nu invatatura, ci doar o imensa pacaleala. Cu care merg mai departe si cu care le merge. Si apoi se mira ca lucrurile in tara merg impiedicat, ca mediocritatea e la putere, de la stanga la dreapta, de jos in sus.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: mariro | 12.07.2006 06:48 | 1852 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (14)

0 0

12.07.2006 17:11 aurora_18

Bravo, Mariro! Ai pus punctul pe I!Sunt total de acord cu cele scrise! Se da vina pe profesori, pe cei care fac subiectele, pe ministru si altii...Este cel mai simplu asa... Decat sa se invete?!...Nu mai invata nimeni pentru a stii, ci pentru anumite recompense! (parintii le promit telefoane, calculator daca iau bacul sau ajung la un liceu bun!)

0 0

12.07.2006 18:05 renee

E foarte interesanta psihologia romanului ,si nu cred ca se va schimba prea curand, indiferent daca vom intra sau nu in UE :toti cerem dreptate ,dar dreptatea asta trebuie neaparat sa fie numai a fiecaruia dintre cei ce o cer

si cu atat mai mult sa nu necesite vreun efort din partea solicitantului.Parintii doresc note mari pentru odraslele lor,dar asta fara sa-sipuna cumva problema ca odrasla trebuie sa invete, un mic cadou -indiferent de forma pe care o imbraca-plasat la locul ,timpul si omul potrivit ,asigura pavajul necesar pentru lansarea pe orbita vietii a viitorului om matur.Omul matur cere dreptate:note pe bune la copii (bineinteles ai lor fac exceptie),cinste si corectitudine de la alesii lui (daca se numara printre ei intra la exceptii),locuri de munca bine platite , plata fiind echivalentul muncii depuse (daca e vorba despre el se poate si o mica dar importanta concesie,doar n-o fi foc)etc,etc...Mai exista cate un fraier care invata, ia nota care o merita , isi vede de serviciul sau facandu-si constiincios treaba ,care nu cauta nod in papura politicienilor, care nu doreste sa plateasca notele copiilor si-i invata ca o nota pe bune candva va fi mult mai relevanta decat cele cumparate, care tace si se mira cand cei din jur intreaba : ce l-au invatat domle pe asta la scoala ca a terminat cu zece si habar n-are de nimic?Raspunsul la intrebare sta la indemana noastra ,a tuturor:parinti, copii ,dascali,ministrii ,sefi de institutii etc.E simplu dar e atat de complicat sa dai tonul la schimbarea regulilor:risti sa te schimbe ele pe tine.

0 0

12.07.2006 18:54 mariro - Autor

Da! Articolul e bun! Dar cum toate sunt degeaba in tara asta, este si acesta citit ca altele, la fel... Nimeni nu face nimic... apa trece pietrele raman!

0 0

12.07.2006 20:28 sfetnicul

Zice un proverb romanesc: "Pestele de la cap se impute si se curata de la coada." Asa ca desi schimbarea sistemului ar trebui sa vina de la cap (MEdC) ea se lasa asteptata. Intre timp ei se gandesc cum sa mai curete ceva posturi, cum sa mai cumuleze clase, sa creasca numarul de ore, sa ridice varsta de pensionare (de parca la 60 de ani mai poti fi performant-atlet in invatamant).

Nu exista perspectiva asupra reformei. Atata vreme cat un invatator are salariul unei femei de serviciu...

Am un frate care e inginer si castiga 1000 euro pe luna, are masina de seviciu proprie si alte "bonusuri". Mi se pare foarte normal ca in aceste conditii sa i se ceara sa munceasca de dimineata pana seara, ba chiar si sambata.

In invatamant mai exista inca gandirea de tip CAP-ist, comunist, "noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc".

Atata vreme cat nu se umbla la sistemul de salarizare, in sensul ca toti cei din invatamant deschisi spre nou, activi etc sa primeasca un spor de macar 50% la salariu nu se va face nimic.

E jenant ca in ziua de azi, cadre didactice cu gradul I sa ceara ca salariul de merit "sa se dea prin rotatie".

Si ce e mai rau nu e faptul ca noi suntem saraci, "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul", ci faptul ca prin noi, se distrug generatiile urmatoare, asa cum spunea Mariro, se distruge viitorul aceste tari.

Pentru mine, invatatorul meu a fost un model de succes. Pentru unii dintre elevii mei sunt poate un model. Dar un model de om care se sacrifica, nu un model de succes. Si nu toti vor alege in viata sa se sacrifice. Vor alege mai degraba sa fie manelisti, dame de companie columbeanisite, fotbalisti etc.

Dumnezeu sa ne ierte!

0 0

12.07.2006 22:46 grigore_geta

Simt tristetea din cuvintele voastre si ma alatur! Este adevarat ca sunt putini dascalii care mai fac ceea ce trebuie nu ca pe o norma ci ca pe o datorie la care s-au "inhamat " de buna voie si din pasiune. Dar repet ceea ce am spus cu nenumarate ocazii: daca nu se face ceva pentru a atrage pe cei mai buni catre invatamant prin salarii cu adevarat motivante, atunci toti se vor face ingineri, economisti, patronisau mai stiu eu, vor pleca din tara, iar invatamantul va merge pe panta descendenta. Daca la colegiile care faceau invatatori pe banda rulanta nu se invata gramatica, literatura se invata din filme, matematica pe apucate si rar sunt profesori tineri care sa se faca respectati prin competenta, atunci cum sa nu se abdice de la calitate? Cine sa ceara elevilor sa invete, sa citeasca, daca sunt profesori care dicteaza cu cartea pe sub catedra, sau dau elevilor sa conspecteze, fara macar sa le lexplice termenii noi?

Cunosc doi frati, dintre care unul, absolvent de aeronave a plecat in state, iar celalalt, profesor de engleza pasionat de meserie a refuzat sa plece "pentru ca era titular" se zgarie pe ochi. A ramas pentru ca a crezut ca mai sunt elevi care merita sacrificiul sau, dar acum totul il dezamageste: si sistemul, si atitudinea elevilor, a guvernantilor, dar mai ales "punerea in aceeasi oala". Si sunt "pusi in aceeasi oala" si elevii care au invatat in credinta, fiind fala liceelor si acum sunt jigniti de semnul = pus intre ei si cei cu pile, sim dascalii care au 'prestat" de calitate unor elevi care nu au inteles ca trebuie sa mai invete si singuri, iar acum poate au note mai mari decat au sperat vreodata. Anul acesta am fost de ambele parti ale baricadei: si parinte si dascal ( mi-am ales cam prost anul) si am suferit in ambele ipostaze!

0 0

13.07.2006 00:56 elenadumitrachi

MARIRO, ai spus mai sus: "parintii aduc plocoane la gradinita".Te rog nu generaliza. Noi,educatoarele,nu punem note, ca sa primim plocoane.Multumesc.

0 0

13.07.2006 10:31 vioscout

Articol bun dar... cu asta ramanem.

Un sistem anchilozat in propriile lui dogme,cum este educatia, condus de oameni "politici" incompetenti la nivel central si judetean, nu va putea evolua nicicand. Invatamantul trebuie reformat din temelii, altfel vom culege ceea ce o clasa politica iresponsabila fata de viitorul tarii, au semanat.

In Romania REFORMA este acel "ceva despre care toata lumea vorbeste, dar nimeni nu stie ce este", adica tipic mioritic punem carul inaintea ..boilor. Coruptia generalizata care domina scoala in momentul de fata, este rodul politicului care si-a subordonat o institutie publica pentru a o distruge. Subfinantarea educatiei este tot un act politic, care poate fi considerat chiar premeditat pentru a distruge scoala. Cand vor disparea aceste institutii mamut comuniste numite ISJ-uri, care reprezinta la nivelul oricarui judet principalul focar al coruptiei politice?

0 0

13.07.2006 13:08 mariro - Autor

elenadumitrachi, eu credeam ca stii ca aceste articole propuse de forumisti sunt culese din ziare nicidecum scrise de noi... Multumesc!

0 0

16.07.2006 23:20 aurela

Sunt educatoare si mi se pare jalnic sa se promoveze in presa ideea ca la gradinita parintii aduc plocoane. Sunt educatoare care ar da plocoane ca sa-si asigure frecventa zilnica, educatoare care isi cheltuiesc banii proprii pentru recchizitele copiilor, dotarea grupelor cu jucarii si materiale, in afara de cheltuielile necesare pentru informatia de specialitate, si sunt sigura ca aceleasi cheltuieli le au toti dascalii, dar nu le stie nici presa si nici cei ce ar trebui sa le stie. Dar daca o floare, o carte sau o ciocolata, primite la inceputul si la sfarsitul anului scolar sau de 8 Martie sunt considerate plocoane si subiecte pentru articole imi vine sa strig cu regret

0 0

16.07.2006 23:26 aurela

Dar daca o floare, o carte sau o ciocolata, primite la inceputul si la sfarsitul anului scolar sau de 8 Martie sunt considerate plocoane si subiecte pentru articole imi vine sa strig cu regret

0 0

16.07.2006 23:48 aurela

Cu riscul ca ma repet trebuie sa spun ca imi vine sa strig .

0 0

17.07.2006 10:10 oana1964

citesc si ma intristez. de ce oare intr-adevar ne iluzionam ca avem un invatamant performant cand nimeni in lume nu recunoaste asta? avem olimpici; ei si? o ducem mai bine din acest motiv? nu. la ce folosesc atatea informatii teoretice pentru viata? cred ca este una din marile prejudecati ale poporului roman, aceea de a fi destept prin acumulare de cunostinte inutile. inteligenta inseamna sa te descurci bine in viata, sa faci sa-ti fie bine in practica. restul nu inseamna decat memorie incarcata la refuz, stres, ego supradimensionat si placerea masochista de a ne crede destepti cand strainii ne considera doar ciudati ca avem un astfel de sistem de invatamant.

0 0

17.07.2006 16:22 mariro - Autor

Initial Oana, inclin sa-ti dau dreptate; dar tu vorbesti DEJA prin prisma celui care are o baza solida, tocmai fiindca ai studiat ceea ce acum contesti. Eu una nu m-as simti sigura pe mine daca as fi foarte buna intr-un domeniu (teorie si practica) si nu as avea cunostinte din tot ceea ce ma inconjoara! (macar foarte putin)

0 0

17.07.2006 17:10 oana1964

Contest pentru ca am senzatia ca acel timp, in care poate ca trebuia sa mai fac si altceva decat sa invat ca disperata lucruri care nu-mi folosesc la nimic si pe care de-atunci poate ca le-am uitat, s-a dus si nu se mai intoarce.

eu nu sunt o perfectionista. nu cred ca pot fi buna intr-un domeniu, ci intr-un mic sector al lui. precum in alte continente, in care un stomatolog pune plombe, altul face doar extractii, altul doar proteze dentare, etc. as fi preferat sa fiu profesoara de literatura secolului XX, de exemplu, nu de engleza - ca nu pot spune ca stiu engleza la perfectie, pentru ca nici romana nu o stiu in toata splendoarea ei. dar Mircea Badea are dreptate mare "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul", asta ne face sa fim altfel decat restul lumii, si nu neaparat superiori celorlalti.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN