Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Despre Scoala de vara Freinet in Jurnalul National

Jurnalul National din 12 iulie 2006 despre Scoala de vara Freinet din Moneasa
Gura de Rai de la Moneasa
Tabara de la Moneasa, singura din tot Aradul, se mandreste cu numarul mare de copii care ii calca pragul. Romani si straini, deopotriva. Ea a devenit o adevarata Scoala de vara in care cei mici invata reguli de oameni mari: sa creada in prietenie si in munca de echipa transformata in bucurie.
Baloanele si confetiile au disparut. Distractia a luat sfarsit. Ultima zi de tabara. Nimanui nu-i vine sa creada ca cele sapte zile cat au stat la Moneasa au trecut ca si ploile de pe-aici, pe nesimtite. Prichindeii isi fac alene bagajele. Doamnele invatatoare pun muzica. Un ultim dans pe care elevii timisoreni il danseaza pentru colegii lor. Curtea taberei de la Moneasa, numita de copii "Gura de Rai", este taman buna pentru joaca lor. In mana tin fie brevetele de participare la atelierele pe care le-au facut, fie scrisorile pe care si le-au dat reciproc, chiar si cadrelor didactice care i-au insotit. "Doamna Elena, fericiti elevii care va au ca dascal", imi arata Elena Capotescu biletelul pastrat cu sfintenie. Este de la Viorel pentru profesoara lui preferata.
MICII REPORTERI. Copilul are numai 9 ani, dar zice ca "de peste tot pe unde a fost, aici i-a placut cel mai mult". Si cum altfel, cand, ca niste adevarati maestri, au imbinat ceea ce nici oamenii mari nu pot face: jocul cu invatatul. "Am realizat chiar si ancheta documentara", spune tantos Vladut din Arad. "Ne-am luat microfoane si am mers pe la hoteluri, pe la primarie sau politie. I-am intrebat tot ce stiu despre statiune. Apoi am scris ce am aflat", se mandreste copilul cu ochii negri ca taciunele. Caci cu aproape cei 64 de strengari cati sunt in tabara nu te prea poti pune. Sa tot fi participat la vreo 14 ateliere, insa nici urma de oboseala. "Cel mai mult mi-a placut atelierul de exprimare plastica", spune cu indrazneala Ina, "fata verde cu parul padure", si-mi arata mandra revista pe care au facut-o "Lumea copiilor".
LA FINAL. Ada are 10 ani, este din Timisoara si, spune ea, "n-ar mai fi iesit din apa termala de la Baile Felix". Langa ea soseste si Iulia. Fetita cu parul ca matasea de porumb ma trage de maneca. Vrea sa-mi arate expozitia de picturi, desene, lucrari din hartie. "Noi le-am facut", chicoteste vesela. Ar vrea ea sa-mi spuna multe. Dar ora de plecare se apropie. Totul este impachetat. Muzica s-a stins. Copiii fac coada in fata autobuzului. Zeci de maini flutura in aer. "La revedere!" La anul iar vor calca pe iarba grasa a statiunii, iar vor face foc de tabara, iar vor uita de parinti…
VIZITATA DE STRAINATATE
"Tabara de la Moneasa este singura care a mai ramas in tot judetul Arad. Are 80 de locuri.
O singura zi in tabara costa 350.000 de lei", ne explica administratorul ei, Petre Toader. Ne pofteste inauntru si da sa ne arate geamurile termopan, parchetul si televizoarele pe care le-a achizitionat cu cele 2 miliarde de lei pe care le-a primit de la Directia de Tineret Arad. Nu uita insa sa se mandreasca cu oaspetii din Franta, Serbia, Bulgaria, Moldova, Ungaria. "Este a doua tabara pe tara cu un asa renume", spune omul care tine in maini fraiele taberei inca de cand a fost infiintata, de mai bine de 20 de ani.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: vioreldolha | 12.07.2006 14:00 | 1207 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN