Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Inspectoarea MEC Viorica Preda a pus educatoarele din România pe jar

Inspectoarea pentru învăţământ preşcolar din Ministerul Educaţiei, dna Viorica Preda, spune că nu are nici o vină dacă 8 din cele 20 de cărţi ale bibliografiei examenului de titularizare pentru educatoare nu se găsesc nici în librării, nici la biblioteci, nici la inspectoratele şcolare, pentru simplul fapt că ele aparţin unei edituri-fantomă.
Dna inspector Preda spune că nu are nici o responsabilitate, fiindcă nu doar anumite cărţi sunt greu accesibile, ci chiar documentele oficiale ale activităţii didactice, cum este „Programa activităţilor instructiv-educative”, care este la fel de greu accesibilă, fiindcă este editată de aceeaşi editură de apartament, „V&I Integral”.

Despre faptul că o editură de apartament editează programa oficială a MEC-ului, dna inspector ne-a spus: „Nu s-a organizat nici o licitaţie pentru aceasta, pentru că dna Ionescu (directoarea „V&I Integral”) ne-a propus s-o editeze în regie proprie”. Faptul că editura nu are nici reţea proprie de difuzare, nici colaborare cu alţi difuzori n-o deranjează pe dna inspector. Dânsa ştie c㠄V&I Integral” este o „editură serioasă care editează revista învăţământului primar, auxiliare pentru grădiniţe şi cărţi pentru doamnele educatoare”. În scrisorile metodice pe care dna inspectoare le trimite grădiniţelor din România, doamna recomandă cadrelor didactice să cumpere cărţile, programa şcolară şi auxiliarele editurii. Numărul de telefon al editurii, de neaflat de la MEC, inexistent la Romtelecom, neexistent în reţeaua Uniunii Editorilor din România şi nici la Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România, este, după cum afirmă directoarea Ionescu, scris însă negru pe alb pe programa şcolară, unde apare şi adresa, o căsuţă poştală. Programa şcolară este document oficial, public, şi responsabilitatea faţă de conţinutul acesteia aparţine MEC-ului. Dna inspector neagă că ar avea o atitudine părtinitoare faţă de o editură, deşi evidenţele sunt clare, şi crede că educatoarele care ne-au semnalat că nu găsesc cărţile editurii „V&I Integral”, pentru a se pregăti de examen, dau dovadă de idei nostime: „Mi se pare nostim ce spuneţi. Cărţile se găsesc în reţea, la inspectorate, la Biblioteca pedagogică, în bibliotecile grădiniţelor, cel puţin câte un exemplar. Ele au fost alese pentru că Ťspun ce trebuie să spună reformať”. Pe unde am întrebat noi, ele nu erau de găsit, însă.

Nostim este că într-o grădiniţă nu avem un singur educator şi că, în general, cei 2.000 de candidaţi din acest an ar fi fost normal să poată avea acces la cărţile din bibliografie, nu să ajungă, musai, la dna inspector pentru a face rost de cărţi.

Acest lucru ni s-a întâmplat şi nouă, fiindcă numai dna Preda ştia numărul de telefon al dnei directoare Ionescu. Atât de dragă şi apropiată îi este dnei inspector editura, că a şi greşit bibliografia, întrucât cartea „Metoda proiectelor la vârstele timpurii” nu este editată de „V&I Integral”, după cum spune directoarea, ci de altă editură. Mai mult, aceeaşi directoare Ionescu ne-a spus că trei din cele 8 cărţi „nu s-au mai reeditat din 2000” şi doar una „va apărea într-o nouă ediţie, la toamnă”.

Poate ministrul Hărdău o va întreba pe dna inspectoare cum apreciază faptul că trece în bibliografia de examen documente oficiale ale MEC-ului şi cărţi metodice (editate de o editură de apartament şi difuzate în 2000) în tiraje de buzunar, când la acest examen are dreptul să participe orice cadru didactic. Ce şanse are un educator să ajungă la programă, dacă nu trece mai întâi pe la dna inspector Viorica Preda?

Oare numele editurii „V&I Integral” reprezintă iniţialele celor două doamne (inspectoarea Viorica Preda şi directoarea Ionescu)?

sursa: www.gandul.info

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: sfetnicul | 18.07.2006 08:44 | 5388 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (7)

0 0

18.07.2006 12:46 mariro

La noi ca la nimeni! Iata inca un exemplu de haos in tara asta... ca sa nu spun exact anume unde!!!! :(((((

0 0

18.07.2006 14:07 daniel_sutu

Vin si eu cu un exemplu de haos de tipul celui mentionat in articol: la consfatuirea de la inceputul anului scolar 2005-2006 organizata in Iasi, se vindeau invatatorilor doua tipuri de planificari orientative, apartinand unor edituri diferite. Intrebati daca aceste planificari corespund programei, intrucat intr-un timp atat de scurt nu puteam face aveasta analiza, reprezentantii ISJ prezenti dadeau din umeri, nestiind ce raspuns sa dea. Concluzie: am cumparat si eu planificarea care era cu 10 mii de lei mai ieftina.....JALEEEEEE!

0 0

18.07.2006 15:03 annapetrache

Ma bucur ca in sfarsit abordeaza cineva si problema educatoarelor .E bataie de joc prin ce trecem noi ca sa ne procuram manualele.NU INTERESEAZA PE NIMENI DIN MINISTER CALITATEA INVATAMANTULUI IN ROMANIA!! .Ei isi urmaresc propriile interese, care din ce se vede nu sunt putine.

0 0

18.07.2006 20:22 biaduca

Interesant articol, interesant si faptul ca cineva se preocupa si de preoblemele educatoarelor.

Ce nu pot numi interesant este caracreristica tipic romaneasca de a "improsca cu noroi".In afara faptului ca lucrarile aparute la aceasta editura nu prea se gasesc in librarii in ultima perioada, nu am nimic de reprosat.Faptul ca dupa aparitie s-au vandut foarte repede ar trebui sa spuna foarte multe.Cine isi doreste cu adevarat sa se informeze face tot posibilul si gaseste materialele (la colegi, la bibleoteci).Si sa stiti ca merita, lucrarile in discutie fiind dupa parerea mea, foarte bune.Pot afirma ca vorbesc in cunostinta de cauza, fiind o educatoare care tocmai a sustinut concurs de titularizare si care a reusit sa consulte toate materialele prevazute de bibliografie.

Si...sa nu uit.Nu a fost nevoie sa trec intai pe la doamna inspector Viorica Preda.

Afost nevoie doar de putin interes.

0 0

19.07.2006 13:20 sfetnicul - Autor

Credeti-mă, am căutat şi eu din răsputeri să le găsesc. Nu e vorba de "puţin interes"!!!. Dacă editura respectivă ar fi avut un site sau lucrări de vanzare în librăriile online le-as fi cumpărat pe toate. Consider că e total inadecvat ca să dai bibliografie cărţi care nu se găsesc. Trăim în secolul comunicării. Ar trebui ca informaţia să se găsească uşor. De ce nu se găsesc respectivele lucrări de cumpărat măcar în format electronic??? Ce e atât de greu de făcut nişte .pdf- uri care să fie trimise contracost? Rămân la părerea mea. Există mulţi "dinozauri" în învăţământ care n-au viziune.

0 0

19.07.2006 23:52 ghibirdic_nina

ar trebui gasite pe internet la minister (pregatirea personalului) sa le acceseze cine are nevoie de carti de specialitate ,de metodica si orice avem dreptul sa stim si nu avem cum sa stim ptr ca informatia ori nu apare in timp util ori nun trebui sa ai acces la informatie stiu ca nu ma credeti dar eu am patit acest lucru

0 0

24.07.2006 09:53 aya

Hai sa fim seriosi!"Interes" inseamna ca trebuie sa iti tocesti pingelele si nervii ca sa iti faci rost de carti sau asta intra intr-un plan ascuns de mentinere ridicata a tonusului educatoarelor?

Normal ca ar trebui sa se gaseasca pe internet(reamintesc ca ne aflam pe "protalul profesorului modern") sau la inspectorat ca doar vrem sa intram in Europa!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN