Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scoala frustratilor Europei


Un sistem de educatie viciat va da o natiune de perdanti. Stiti care este, pana la urma, lucrul cel mai ingrijorator in toata povestea tentativei de frauda de la examenul de titularizare? Acela ca incercarea de furt nu mai mira pe nimeni. Ca a devenit un fapt divers. Doar peste tot se fura, nu?

Imaginati-va ce s-ar intampla daca intr-o tara ca Franta, unde examenul national de bacalaureat este ceva de-a dreptul sacrosanct, subiectele ar deveni marfa accesibila in schimbul a cateva sute sau mii de euro - ori chiar sume cu mai multe zerouri! O intreaga natiune ar fi socata si demisia ministrului educatiei ar fi considerata cu totul si cu totul nesatisfacatoare.

Sau v-ati putea gandi vreodata ca in universitati din Statele Unite ori Marea Britanie cineva ar putea sa-si permita macar sa se gandeasca la o smecherie, riscand astfel sa naruie prestigiul cladit in secole?

Credeti ca in sistemul german, cu multiplele sale libertati de optiune pentru elevi si studenti, pot avea loc macar cele mai mici suspiciuni? Nici vorba! Pur si simplu, marile natiuni stiu sa aiba grija de viitorul lor.

Reforma necesara a scolii romanesti, de la nivelurile de baza pana la cele din zonele cu aer rarefiat, reprezinta de ani intregi un subiect fierbinte. De cum preia portofoliul, fiecare ministru cauta sa-si impuna propria viziune si dezbaterile se reiau, iar si iar. Putem vorbi insa la infinit despre organizarea ciclurilor de studii sau despre modalitatile de admitere in licee si facultati.

Putem decide chiar ca, incepand de maine, sa dam invatamantului nu 4 la suta din PIB, cat spune legea, ci 10 sau 20 la suta. Putem, la urma urmelor, sa importam cei mai buni ministri ai educatiei din Europa si sa-i angajam pe post de consilieri pe unii dintre cei mai celebri universitari de pe continent si de peste Ocean.

Ei bine, tot nu vom obtine nimic. Pentru ca, oricat de bine construit ar fi un sistem sau altul de educatie si oricat de bine ar fi finantat sistemul, totul se va narui ca un castel de nisip sub asaltul lipsei de onestitate a oamenilor - responsabili politici, autoritati centrale si locale, profesori, parinti si elevi.

Pur si simplu, sistemele de educatie occidentale au fost concepute cu gandul la educatie, nu la prevenirea furtisagurilor! De aici ar trebui, de fapt, sa porneasca reforma scolii. Un mediu educational viciat nu va putea da altceva decat o natiune de perdanti.

Om fi pacalit noi Occidentul, de ne-a primit in NATO si Uniunea Europeana cu toate bubele noastre - nu-i vorba, au avut si ei interesele lor. Dar vestea proasta este ca nu ne vom putea pacali propriile destine, in noile realitati. La nota de plata inevitabila ar trebui sa se gandeasca cei care participa la vicierea sistemului educational.

Si, in primul rand, ar trebui sa se gandeasca parintii, acei parinti grijulii, gata sa pompeze bani mincinosi in fundul loazei, crezand ca astfel isi ajuta copilul sa devina, vorba poetului, "cu o treapta mai domn". De fapt, vor arunca o victima sigura pe o piata tot mai dura. Si vor da Europei inca un roman neajutorat, frustrat si imbufnat.

Editorial "Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 19.07.2006 09:40 | 722 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

20.07.2006 08:48 doina_barsan

Este un punct de vedere foarte interesant. Si totusi, ce este de facut? Cum putem elimina toate aceste neajunsuri si mai ales CAND o vom face?

Caci, vorba ceea:"Boala lunga, moarte sigura".

0 0

20.07.2006 18:01 sfetnicul

Sunt de aceeaşi părere. Ne pricepem foarte bine să dăm cu parul dar nu să oferim soluţii. Editorialul acesta e cam subţire. Nu vine cu nimic nou.

Soluţia, după părerea mea, este o curăţare temeinică a sistemului. Se vrea calitate? Să fie stimulată calitatea! Cei care merită şi muncesc să câştige şi triplu, dacă se poate. Se vrea stârpirea corupţiei? Foarte bine. Cei care sunt prinşi să fie aspru pedepsiţi nu schimbaţi din inspector în director la nu ştiu ce şcoală. Se vrea încetarea pregătirilor pe bani? Să se dea salarii onorabile, conform cu statutul nobil de cadru didactic.

De ce acuzăm cadrele didactice că încearcă să copieze?

Ne-am învăţat că profesorii sunt un fel de "domnu' Trandafir" sau alte modele de acest gen dar care sunt trataţi cu o totală lipsă de respect.

Într-o ţară în care elevii primesc 200 euro pentru calculator profesorii nu au acest drept.

Oare nu mai întâi trebuie să înveţe profesorii şi apoi aceştia să meargă pregătiţi în faţa elevilor?

Dacă s-ar face o statistică v-aţi mira cât de mare e decalajul între procentul cadrelor didactice care utilizează calculatorul şi cel al copiilor care fac acest lucru.

Nu sunt de acord cu tentativele de copiat. Au fost câteva şi s-a bătut toba să sune toată ţara. Dar trebuie să recunoaştem că e firească reacţia ca într-o ţară în care nu ţi se dă ce e al tău, moralmente vorbind, să încerci să îţi iei singur.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN