Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Doua licee din Moldova isi disputa intaietatea


In urma repartizarii computerizate a elevilor la licee, doua colegii, unul din Focsani si unul din Iasi, se afla in topul scolilor la care s-a intrat cu cele mai mari medii. Astfel, la Colegiul vrancean Unirea ultima medie inregistrata la clasele de matematica-informatica a fost 9,46, iar la "Emil Racovita", din Iasi, 9,37.

Colegiul elevilor de nota 10

Colegiul National Unirea din Focsani si-a capatat un renume national in urma rezultatelor la invatatura obtinute de elevi. In ultimii ani, aici nu au intrat elevi cu medii sub 9, iar cei care au iesit cu note mai mici pot fi numarati pe degete. Anul acesta, ultima medie de intrare la clasa de matematica-informatica a fost 9,46, nota care a urcat colegiul in topul celor mai de elita licee din Romania.

Tocmai datorita standardului ridicat, scolala se poate mandri ca a pregatit opt olimpici internationali in ultimii ani, dar a luat si 161 de premii la olimpiadele nationale si 1.580 la olimpiadele judetene.

Cele mai multe premii au fost luate la matematica si informatica, obiecte de studiu la care elevii exceleaza. Asa se face ca absolventii uniristi studiaza acum cu bursa la universitati cum ar fi cele din Edinburgh, Marsilia sau Stockholm.

Potrivit profesoarei Carmen Atarcicov, directoarea colegiului, in ultimii ani toti absolventii au fost admisi in invatamantul superior, peste 90 la suta pe locurile finantate de la bugetul de stat.

Profesorii spun ca rezultatele la invatatura sunt "naturale" si se datoreaza "materiei prime" pe care cadrele didactice o modeleaza. De altfel, profesorii au dezvaluit ca elevii mai slabi au cerut singuri transferul cand si-au dat seama ca nu pot tine stacheta sus.

Razbunare pe profesori

"La noi nu doar se invata, se face educatie pentru viata. Nu educatie in sensul spartan, ci in sensul dezvoltarii personalitatii", ne-a declarat prof. Carmen Atarcicov, directorul Colegiului Unirea. Ca dovada, aici functioneaza cea mai veche publicatie scolara din judet (1912), singura premiata de UNESCO, un cenaclu literar, dar si un club de dezbateri, in care elevii invata sa fie buni oratori.

Pentru ca si elevii gresesc, conducerea colegiului le-a dat posibilitatea liceenilor sa se razbune pe ei intr-un traditional meci amical de fotbal dintre absolventi si echipa lor de profesori, dar pot sa-i si satirizeze lunar in revista proprie sau in timpul celor trei baluri anuale.

Cel mai cautat liceu din Iasi

Colegiul National "Emil Racovita" face parte din "trioul" clasic al celor mai prestigioase licee din Iasi, alaturi de Colegiul National si Colegiul "Costache Negruzzi".

Performantele la olimpiade, concursuri scolare si examene nationale sunt intotdeauna adjudecate de elevi ai celor trei colegii. Anul acesta, Colegiul "Emil Racovita" le-a depasit pe celelalte doua, in competitia pentru cele mai "tari" medii la Testele nationale, patru dintre elevele care au avut teze perfecte venind din aceeasi clasa de la "Racovita".

Tot la acest liceu s-a intrat cu cea mai mare ultima medie la admitere pe judet, 9,37, la specializarea matematica-informatica, iar prima medie pe Iasi, 9,99, apartine unei eleve olimpice de la acelasi colegiu, Iulia Plesca.

Zece pe linie la Capacitate

Dintre cei peste 7.000 de absolventi care au dat Capacitatea, cinci eleve de a VIII-a au avut teze de zece, patru dintre ele fiind colege in aceeasi clasa la Colegiul "Racovita".

"La noi in clasa toti au medii generale peste 9 si e competitie foarte mare. Vreau sa raman in acelasi liceu, la mate-info, pentru ca acolo se face mai multa carte decat la alte profiluri", a spus Madalina Secareanu, una dintre eleve. Faptul ca generatiile de elevi care ies de pe bancile colegiului sunt foarte bune o confirma si dirigintele celor patru tinere, Liviu Burlec, profesor de istorie.

"E un colectiv foarte bun, cred ca din 27 de elevi de a VIII-a C cam 17 sunt foarte buni. Clasele au fost formate de la inceput cu elevi buni", a subliniat profesorul.

Selectia elevilor de liceu e asigurata inca din faza admiterii: elevii cu cele mai mari medii din judet au bifat ca prima optiune Colegiul "Racovita".

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 19.07.2006 09:44 | 949 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN