Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scandal religios la UVT


Universitatea de Vest din Timisoara organizeaza, zilele acestea, inscrierea pentru admiterea in invatamantul superior pentru anul universitar 2006-2007.

Pe formularele de inscriere, candidatilor li se cere sa completeze, la rubrica „date personale” si optiunea religioasa. Potrivit legislatiei in vigoare, „solicitarea unor declaratii privind apartenenta la un grup religios”, constituie contraventie.

Rectorul UVT, Ioan Mihai, declara ca nu stie nimic, iar Facultatea de Litere, prin vocea decanului Maria Tenchea, declara ca li s-ar fi spus ca ministerul intentioneaza sa faca „statistici”, in vreme ce Facultatea de Stiinte Politice trage linie peste formulare. Candidatii au opiniile impartite.

Cerinta considerata discriminare

Potrivit Ordonantei Guvernului nr.137/2000, se considera „discriminare orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa, infectarea HIV ori apartenenta la o categorie defavorizata, care are ca scop sau efect restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege”.

Cat priveste faptul ca pe formulare apare rubrica „religia” si ca aceasta contravine normelor europene, a libertatii de exprimare, rectorul UVT, Ioan Mihai, declara ca „Nu stiu. Nu cunosc. Cu tine nu vorbesc. Nu stiu ce contin aceste formulare”.

„E o politica invechita”

UVT are 11 facultati: Matematica si Informatica, Fizica, Chimie-Biologie-Geografie, Litere, Istorie si Teologie, Sociologie si Psihologie; Stiinte Economice; Drept; Arte Plastice; Muzica; Educatie Fzica si Sport si Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii.

Zilele acestea, coridoarele sunt pline de candidatii care isi completeaza formularele de inscriere. Sunt si candidati carora li se cere sa completeze religia si nu ii deranjeaza.

Nicolae Balc, candidat la Stiinte Politice, declara ca „nu ma deranjeaza, nu cred ca ar trebui sa fie un criteriu. In fond, tine de libertatea de exprimare a fiecaruia. Cred ca e vorba de o politica invechita care ar trebui schimbata”.

Mai ferma, Ramona Gherga declara ca „nu mi se pare normal sa se treaca religia. Voi trage linie peste aceasta cerinta”. Absolventa de Stiinte Politice, urmand un master la aceeasi facultate, Laura Radu ne precizeaza ca ea a venit sa ajute la admitere. „S-a luat hotararea la nivelul facultatii, sa tragem linie peste optiunea aceasta care a aparut pe formular. Este ilegala”.

Facultatea de Stiinte Politice sterge rubrica

Prof.univ.dr Maria Tenchea, decanul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie, declara ca „voi discuta cu jurista. Nu cred ca e o problema. Putem renunta la aceasta”.

Tenchea a precizat ca motivul ar fi faptul ca ministerul ar intentiona sa efectueze „statistici”. Cu toate acestea, de regula, statisticile se intocmesc pe teme date.

La randul sau, Silviu Rogobete, a precizat ca „in nicio universitate europeana nu se foloseste acest criteriu. Si anul trecut a fost aceeasi poveste. Noi taiem cu pixul, pe fiecare formular in parte, aceasta rubrica.

Religia tine de libertatea de exprimare, nu trebuie sa o declari”. Potrivit OG 137 din 2000, constituie contraventie, „solicitarea unor declaratii doveditoare a apartenentei unei persoane sau grup la etnia respectiva, cult religioas”.

Exceptie face, potrivit aceluiasi act normatic, „situatia in care in invatamantul liceal si universitar candidatii concureaza pe locuri special acordate pentru o anumita minoritate si se impune dovedirea, printr-un act din partea unei organizatii legal constituite a minoritatii respective, a apartenentei la aceasta minoritate”.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 19.07.2006 09:51 | 1194 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN