Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Bugetarii din invatamânt, codasii sistemului


Ema LEOVEANU


Liderii de sindicat din invatamântul preuniversitar ii atrag atentia lui Hardau ca bugetarii din invatamântul preuniversitar ameninta din nou cu boicotarea inceputului de an scolar. Motivul, pe lista problemelor nerezolvate sunt destule puncte negre care au fost trecute in Acordul incheiat cu sindicatele doar de dragul de a umple foaia. „Legea salarizarii, banii pentru infrastructura sunt doar câteva dintre punctele netratate si nerezolvate de ministrul de resort. Dar cel mai fierbinte ramâne punctul 7 din Acord, care prevedea elaborarea unei noi grile de salarizare in educatie, punct amânat si tot amânat. Mai mult decât atât, in urma grevei, doar elevii au avut de câstigat prin cele deocamdata 550 de milioane de euro din cele 1,1 miliarde, iar profesorii au beneficiat doar de acea majorare modica de 11,67, pe care pâna la urma au avut-o toti bugetarii, fara greva“, a spus vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj, prof. Constantin Lungulescu.

Potrivit sursei citate, in prezent, dascalii considera conflictul doar suspendat, dar acesta se poate relua in orice moment, daca executivul va fi in continuare refractar la respectarea clauzelor Acordului incheiat cu sindicatele in care, un punct extrem de important, ramâne salarizarea personalului din invatamânt. „Acest lucru l-am transmis executivului, in urma cu doua zile, când in Capitala a avut loc o intâlnire interministeriala din care au facut parte ministrul educatiei, Mihail Hardau, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, Gheorghe Barbu. Pe ordinea de zi, controversatul subiect, salarizarea dascalilor, prin care acestia se situeaza pe a treia pozitie din coada sistemului bugetar, undeva pe aceeasi pozitie cu balerinii si balerinele de la teatrele lirice din tara“, a precizat Lungulescu.

Salariul unui profesor debutant, doar cinci milioane

Potrivit liderilor de sindicat, este inadmisibil ca un profesor debutant din invatamântul preuniversitar sa aiba cinci milioane, iar un magistrat debutant sa primeasca 17 milioane de lei. „In aceste conditii este inacceptabil ca o crestere de 17% sa-l multumeasca pe debutant in decursul a patru ani. Vrem sa se inteleaga ca nu avem nimic impotriva ca alte categorii de bugetari sa aiba aceste salarii, ba chiar le-am dori si mai mari pentru ei, dar vrem si noi ca dupa 17 ani, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, sa intram intr-o normalitate si nu intr-o anormalitate cum este cea de acum. Exemplu: un bilet la mare, de sase zile, masa si cazare, costa sase milioane, iar salariul este doar de cinci. In cele 24 de zile ramase din luna, cum procedeaza un astfel de cadrul didactic? Ce sanse de supravietuire i se dau?“, a spus vicepresedintele SIP Dolj.
Gazwra dw Sud

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 22.07.2006 20:56 | 1918 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (12)

0 0

23.07.2006 17:16 sfetnicul

E jignitor cum suntem trataţi. Sper să nu mai fie nevoie de încă o rundă de grevă a foamei.

0 0

23.07.2006 22:54 cristina_gl

Eu una nu mai sper nimic, nici macar daca se reia greva. Ma indoiesc ca vom mai intra vreodata intr-o normalitate numita decent... decentza.

0 0

23.07.2006 23:23 admihi64

La inceputul noului an scolar, usor joc de glezne, mici si scurte defilari cu sindicatul pe sticla, eventual la ore de varf, amenintari cu greva, dupa care tot inainte, mandra breasla! La munca si cum s-ar spune, cu ciocu' mic... de 16 ani incoace, povesti...suntem deja proverbiali...ce lege a salarizarii?!asta e un examen cu adevarat dificil pentru orice guvernare...! sa asteptam, asadar...!

0 0

24.07.2006 00:43 adela_gorcea

Este rusinoasa si umilitoare situatia in care ne aflam.In ochii opiniei publice - si ai elevilor implicit - aparem in postura de cersetori, care este comentata in fel si chip si care, cu fiecare greva, se constituie tot mai mult intr-un alter-ego al nostru, care ne deformeaza imaginea de intelectual. Mai in gluma, mai in serios, confuzia subiectelor la BAC, la romana, nu spune nimic??? Cat despre greva noastra, a devenit un scenariu bine cunoscut de toata lumea si care nu mai sperie pe nimeni. Finalul este mereu acelasi: ne intoarcem la munca fiindca nu ne permitem o greva pe termen lung. Suntem in lumea lui Caragiale: se revizuieste, dar nu se schimbă nimic. Din asta nu putem iesi!!!!!

0 0

24.07.2006 18:25 ionelamihaela

Cred ca grila de salarizare ar trebui sa fie realizata nu doar in functie de vechime, ci si de pregatire. Astfel, un tanar profesor care are si masteratul, doctorand, n-ar mai avea salariul de 5 milioane de lei.Ar mai trebui facuta o diferenta salariala intre profesori {care au facultate) si invatatorii care au doar liceul.Nu vreau sa ofensez pe nimeni, dar pregatirea trebuie recunoscuta cumva.

0 0

24.07.2006 19:25 cdiasimi

Aceasta diferentiere a studiilor-atat pentru profesori cat si pentru invatatori-exista. Grila aceasta pe site

la Sectiunea "Secretariat - Informatii utile".

0 0

25.07.2006 11:29 dragos

Da, este trist. In toamna implinesc 30 de ani de invatamant si povestea se repeta parca la infinit. Sunt profesor de matematica, dar ma ocup si de muzica. O sa va ofer versurile unei melodii triste (pana cand???).

DOMNILOR GUVERNANTI



Domnilor guvernanti, greva am facut,

Salarii decente am cerut

Si am mai cerut procente din buget

Pentru scoli si pentru tineret !



La negocieri ati promis

Nu stiu cate procente ati zis

Ca la salariu ne veti adauga

Si-al treispelea salariu ni-l veti da.



A trecut deja o luna

Vremea nu a fost deloc buna

Ger de pietrele-au crapat

Si salariul promis nu l-ati dat.



De vreo saispe ani ati tot promis

Ca viata-n scoala va fi un vis

Invatamantul prioritate ati declarat

Cum ati fost alesi ati uitat !



Cate generatii de dascali veti sacrifica

Pana cand ne veti acorda

Drepturile ce ni se cuvin

Le meritam pe deplin !



Cat timp rabdare vom mai avea

Si vom astepta

Sa intelegeti ca fara carte

De viata buna nu ai parte !

0 0

25.07.2006 13:28 9513

Cred ca unii nu stiu ca majoritatea invatatorilor au facultate si chiar masterate. Ne place sa predam la clasele I-IV. Munca cea mai grea aici este. Am vazut profesori care nu vin la ore, sau nu-i intereseaza soarta elevilor. Stati putin de vorba cu elevii. Prieteneste. Elevi foarte buni, cu perspective deosebite sunt nemultumiti de prestatia anumitor profesori. Pana nu vom curata invatamantul de astfel de oameni nu cred ca ne va baga cineva in seama. Avem aceste salarii pentru ca am acceptat aceasta situatie prea mult timp. Si pentru ca avem constiinta si ne intereseaza soarta copiilor. Si nici cei care sunt lideri de sindicat nu reprezinta corect interesele personalului didactic. Din pacate suferim toti.

0 0

25.07.2006 16:48 alchirila

Cine credeţi c-o să ne bage în seamă, cu zeci de greve?! Până acum toate guvernele, fără excepţie, ne-au tratat ca pe ultima roată la căruţă.

0 0

25.07.2006 18:27 gabrieladrian1001

articolul contine urmatoarele puncte - 1.nesatisfacerea punctului 7 referitor la o noua grila de plata - dar fara sa se mentioneze in ce ar consta avantajele ei, 2. majorarile au fost doar in beneficiul elevilor - desi aceasta mentiune este cat se poate de discutabila, 3. procentul de marire de 11 la suta si pacaleala de care am avurt parte in urma grevei cand a trebuit sa recuperam orele pierdute in conditiile in care ceilalti bugetari fara vreo greva si fara ore suplimentare au beneficiat de acelasi procent 4. amenintarea liderilor de sindicat care vorbesc de o noua greva la calendele grecesti 5. situarea profeosrilor ca nivel de plata la un loc cu balerinii- am insa dubii cine ar trebui sa se simta dezonorat dintre cele doua categorii 6. intalnirea interministeriala - de parca ministrii respectivi nu s-ar vedea zilnic?!? 7. eternele comparatii cat castiga unul, cat castiga altul, astfel incat cititorul articolului - daca se intampla sa fie profesor - sa simta un atac puternic de bila, evident neagra. 8. in sfarsit nu vad legatura cu comparatia dintre cat costa un bilet la mare si ce ii mai ramane debutantului dupa achitarea biletului. evident va trebui sa nu se duca la mare fiindca nu va avea bani de bilet de tren.9. ceea ce a ramas in continuare nespus a fost diferenta dintre cum prezinta nivelul salarial sindicatele si cel al televiziunilor - sindicatele - arata nivelul net al unui debutant; televiziunile - nivelul brut al unui profesor rarisim cu peste 40 de ani vechime avansand o cifra de 16-20 milioane. cum omul simplu asculta la televiziuni astfel de cifre ajunge sa se mire ce-or mai vrea si profesorii astia? poate ca despre astfel de fenomene de manipulare ar trebui in realitate scris un articol atacand astfel pretentia multor ziaristi care zic ca urmaresc adevarul... Al cui adevar? al Guvernului sau al profesorilor...

0 0

26.07.2006 09:19 ancanastase1975

Cred ca nu intamplator, in fiecare vara, in urma concursurilor de titularizare, la stiri principalul subiect este reprezentat de notele mici si rusinoase ale aspirantilor la un post in invatamant. Ma doare foarte tare ca suntem bagati in aceeasi oala cu totii, si mai ales ma doare ca stirile sunt tendentioase. Dupa 11 ani de munca la o scoala din mediul rural, dupa ce am dat toate gradele, urmez cursurile unei universitati de studii economice si lucrez in continuare, incercand sa ma agat de visul meu frumos: acela de a fi inconjurata de copii, elevii mei pe care ii iubesc si pe care ii respect. Un prieten imi spunea ca ceea ce fac eu nu e o meserie, e un hobby. Pacat insa ca, dupa ce plec de la scoala imi amintesc ca, daca vreau sa-mi cumpar o carte va trebui din nou sa cer bani mamei...

Daca imi amintesc bine, la mitingul la care am participat in perioada grevei treceau parinti, elevi si strigau cu spume la gura: "Nu va e rusine? Ce mai vreti? Eu muncesc pe 3 milioane si voi vreti 20?"Acum, dupa toate aceste nefericite evenimente din ultima perioada, mi-e frica sa ma gandesc la reactiile pe care le-ar putea avea cei ce nu cunosc adevarata fata a lucrurilor...

0 0

26.07.2006 15:08 gabiec

Parintii care au salariu de 3 milioane in primul rand nu-si cunosc drepturile, daca au acceptat astfel de salarii, iar in al doilea rand nu se pot compara cu cei care au studii superioare. Cine i-a oprit sa mearga la facultate si sa tinteasca salarii mai mari?!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

69 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN