Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Educatie cu pumnul

Cel putin asa reiese din datele studiului realizat de UNICEF, fundatia „Copiii nostri” si Programul „Step by Step”. La sondaj au luat parte membrii a peste 2.800 de familii din toate categoriile sociale, subiectul fiind comportamentul acestora fata de 2.631 de copii.

Palmuiti din... inertie!

Potrivit studiului, aproape 50% dintre parinti folosesc pedepsele fizice ca metode disciplinare asupra copiilor cu varste intre un an si 3 ani.

Cele mai frecvente corectii sunt palmuirea, trasul de urechi, de par sau zgaltairea. Si numarul de copii batuti creste pe masura ce acestia inainteaza in varsta.

„Multi au declarat chiar ca nici nu-si dau seama cand mai trag cate o palma copilului lor”, a precizat Martha Iliescu, presedintele fundatiei „Copiii nostri”.

Ea a adaugat ca, in proportie de 85%, mamele sunt responsabile de acest „tratament”. Studiul mai arata ca peste 30% dintre parinti se cearta in prezenta copiilor, mai frecvent in mediul rural.

Daca nu-i bataie, e cearta

Nu doar „tratamentul fizic” este folosit in corijarea erorilor facute de cei mici, ci si cel verbal. „Abuzul psihic este si el foarte frecvent, concretizat prin ridicarea tonului, tipat, vorbe grele adresate copilului, injurii”, explica Martha Iliescu. Potrivit datelor din studiu, peste 90% dintre parinti aplica aceasta metoda educationala.

„Totusi, majoritatea aspectelor pe care parintii le considera prioritare sunt cele legate de partea fizica a dezvoltarii copilului - hrana, sanatatea, igiena. In schimb, sunt foarte deficitari la capitolul comunicare”, concluzioneaza presedintele fundatiei „Copiii nostri”.

Sanatatea, la mana celor mari

Aproape un sfert dintre parintii copiilor cu varste intre 0 si 3 ani administreaza micutilor unele medicamente fara recomandare de la specialist, iar 17% dintre ei nu au cunostinte despre scopul vaccinarii celor mici.

„Schimbarea lenjeriei de corp a copiilor se face zilnic la doar 24% dintre ei, indiferent ca sunt in orase sau in mediul rural”, atrage atentia Carmen Anghelescu, coordonatorul programului „Step by Step”.

„Este evident ca, in ultimele decenii, serviciile sau informatiile necesare dezvoltarii competentelor parentale in Romania au fost neglijate, si ca parintii au nevoie de sprijin in acest sens”, a concluzionat reprezentantul UNICEF pentru Romania, Pierre Poupard.
remedii

Cele trei organizatii cu atributii in protectia copilului propun o campanie de informare si sensibilizare despre necesitatea educatiei parintilor.

In plus, ele solicita o mai mare implicare si asumare a raspunderii din partea institutiilor pentru protectia si educatia copilului si a familiei.

Este necesara si infiintarea unor institutii de invatamant superior pentru formarea de educatori specializati pentru copiii sub 3 ani, care ar putea deveni, la randul lor, educatori pentru parinti.
"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 26.07.2006 09:26 | 1071 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN