Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Tinerii fug de stiintele exacte


In schimb, Literele sunt inca la mare cautare. Facultatile cu profil filologic din marile centre universitare inregistreaza, anul acesta, o concurenta intre 2,4 si peste 4 pe loc. Matematica se dovedeste mai putin atragatoare decat informatica, iar la fizica nu exista, practic, concurenta.

Engleza si spaniola, pe val

In universitatile din Iasi, Cluj si Timisoara, unde inscrierile s-au incheiat deja, cifrele arata ca interesul tinerilor pentru facultatile de Litere le plaseaza printre cele mai ravnite institutii de studiu. La Timisoara, spre exemplu, un loc la Litere este ravnit de peste patru concurenti.

La Cluj, chiar daca nu mai sunt peste cinci pe loc, cum era in urma cu cativa ani, concurenta este de peste trei pe loc, in crestere fata de anul trecut.

"In cadrul Universitatii, ne plasam dupa Stiinte Economice si Drept, iar interesul cel mai mare este pentru specializarea limbi moderne aplicate", spune Mircea Muthu, decanul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii "Babes Bolyai", din Cluj.

De asemenea, "pe val" sunt studierea limbii engleze si a celei spaniole, iar cel mai scazut interes este cel pentru rusa si ucraineana, unde nu s-au ocupat toate locurile.

Multumirea decanului este ca, anul acesta, s-au ocupat toate locurile de pe linia de studiu maghiara, ceea ce nu s-a intamplat la restul facultatilor din cadrul universitatii.

Lupta puternica la Informatica

Faptul ca piata este larg deschisa informaticienilor si ca meseria lor este una dintre cele mai bine platite o dovedeste numarul mare de tineri interesati sa studieze in facultatile cu acest profil. Facultatile de Matematica si Informatica inregistreaza o concurenta similara anilor trecuti, cele mai dorite locuri ramanand cele ale informaticienilor.

Astfel, la Universitatea Bucuresti, concurenta la Matematica este de 2,4/loc, in timp ce, la informatica este de 6,4. La Iasi, la Info concureaza 3,1/loc, iar la Matematica aproape de trei ori mai putini. Si la Timisoara proportiile sunt in favoarea Informaticii: 5,1, fata de 2,5.

Laboratoare goale la Fizica

La facultatile de Chimie, concurenta este destul de modesta. In Capitala sunt 2,2/loc, la Cluj si la Iasi 1,9, iar la Timisoara mai putin de 1/loc. Cele mai respingatoare facultati par a fi, anul acesta, cele de Fizica. Datele culese din patru centre universitare arata ca viitorii studenti la Fizica nu vor lucra inghesuiti in laboratoare.

Astfel, la Bucuresti si Timisoara concurenta este de 0,5/loc, iar la Cluj - 0,7. Singurii candidati cu emotii vor fi cei de la Iasi, unde concurenta este de 1,8/loc.

Un interes redus pentru facultatile cu acest profil se inregistreaza si in restul tarilor europene, spun profesorii universitari, cu mentiunea ca in acele locuri au inceput sa se dezvolte programe menite sa-i atraga pe viitorii studenti catre acest domeniu.

Concurenta de 9/loc la Fizica informatica

Concurenta a inceput sa scada la Fizica in urma cu cinci, sase ani. Decanul facultatii cu acest profil din Capitala spune ca declinul este rezultatul reducerii orelor de fizica din gimnaziu si liceu.

"Daca la profilul real se studiau inainte patru ore de fizica pe saptamana, acum fac 1, 2 ore. In plus, aceasta nu este materie pentru BAC, deci elevii nu se simt obligati sa o invete", explica decanul Stefan Antohe.

El crede ca un numar atat de redus de ore nu are cum sa ofere o cantitate suficienta de cunostinte, avand in vedere ca la aceasta materie elevii nu trebuie doar sa rezolve probleme, ci sa lucreze si in laborator.

Paradoxal, in cadrul facultatii exista o concurenta uriasa pentru una dintre specializari: la Fizica informatica lupta, pentru un loc, 9 tineri, iar la Fizica medicala - aproape 5/loc. La fel de solicitat este si profilul Biofizica.

In urmatorii ani, decanii se asteapta la o reducere brusca a concurentei, determinata de scaderea demografica. Acest fenomen este vizibil, deocamdata, la nivel liceal.

Inca o sansa la Litere, in Capitala

Absolventii de liceu interesati sa studieze la o facultate de Litere, dar care nu s-au inscris pana acum, isi pot incerca norocul la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, unde inscrierile incep pe 23 august. Infiintata in 1863, aceasta este cea mai veche institutie de invatamant cu acest profil din tara.

Alaturi de specializarea initiala, Filologie, din 1990 in cadrul institutiei se mai pot studia: Comunicare si relatii publice, Relatii internationale si studii europene, Biblioteconomie si stiinta informarii, Asistenta manageriala si secretariat. Concursul de admitere se desfasoara in perioada 1-6 septembrie, iar facultatea ofera 585 de locuri la buget si 240 cu taxa.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 27.07.2006 09:12 | 833 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

29.07.2006 01:03 grigore_eugen

Nu cred ca fug de stiinte, fug de perspectiva unui loc de munca greu de gasit si prost platit! Domnilor ziaristi, nu mai faceti afirmatii fara sa analizati!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN