Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Motiv de demisie: Hardau recunoaste haosul din Invatamĺnt


| Sursa: Gardianul

Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a recunoscut ca sistemul pe care il patroneaza este marcat de fraude, furturi si mita. Si asta dupa ce scandalurile in sistem s-au tinut lant, incepand cu Testele Nationale si pana la examenele de titularizare.

Motiv de demisie: Hardau recunoaste haosul din InvatamantMinistrul educatiei, Mihail Hardau, a recunoscut ca sistemul pe care il patroneaza este marcat de fraude, furturi si mita. Si asta dupa ce scandalurile in sistem s-au tinut lant anul acesta, incepand cu Testele Nationale si pana la examenele de titularizare. Marturisirea propriei neputinte in fata dezastrului din Invatamant nu rezolva insa problemele grave cu care se confrunta Scoala romaneasca.

Ministrul educatiei a recunoscut, oficial, ca exista fraudare intre judete la examenele nationale. In acest sens, Hardau a venit chiar cu un exemplu concret, acela al judetului Botosani, in care jumatate din cei peste 3.000 de candidati la Bacalaureat au obtinut note intre 9 si 10. Ministrul educatiei a sustinut ca la ora actuala se realizeaza o discriminare fraudata intre judete, care se rasfrange asupra absolventilor, explicand ca un elev dintr-un judet in care evaluarea s-a facut corect va fi dezavantajat la admiterea in facultate in fata unui elev provenit dintr-un judet in care notele au fost supraevaluate. In acest sens, Hardau a anuntat ca va dispune o analiza in judetele in care s-au inregistrat astfel de cazuri, urmand sa se faca o comparatie intre rezultatele elevilor din liceu si notele obtinute la Bacalaureat. Totodata, ministrul educatiei a declarat ca cel putin 10% din lucrarile de Bacalaureat din tara vor fi recorectate. Pana in prezent, la nivel national au fost recorectate de catre reprezentantii ministerului de resort 1.839 de lucrari, din care peste 1.300 au fost supraevaluate. Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca existenta unor lucrari la care dupa a treia sau a patra corectura, realizata de oficialii ministerului, nota a fost cu 1,5 puncte mai mica decat cea acordata de corectori in centrele de examen din judete. „Voi lua masuri foarte drastice impotriva tuturor cadrelor didactice care au participat la aceasta fraudare. Nu e normal sa avem lucrari de zece cu greseli de gramatica“, a afirmat Mihail Hardau. Ministrul educatiei a precizat ca, dupa finalizarea analizei, inspectorii scolari generali din judetele in care au fost gasite nereguli ar putea fi sanctionati.

Duplicitate in rândul profesorilor
Incepand cu anul viitor, metodologia de organizare a examenelor nationale va fi modificata. Ministrul educatiei a anuntat ca in cel mult doua saptamani va prezenta aceste modificari, sustinand ca Testele Nationale, examenul de Bacalaureat si cel de titularizare din acest an au scos in evidenta foarte multe lucruri care nu functioneaza normal. Hardau a afirmat ca a fost constatata duplicitatea persoanelor care graviteaza in jurul invatamantului romanesc, respectiv corpul profesoral, dar si elevi si parinti. Totodata, ministrul educatiei s-a aratat extrem de nemultumit de faptul ca la exemenul de titularizare profesorii au incercat sa copieze in masa. „Daca ai o asemenea mentalitate te duci sa faci educatie? Cui faci educatie cand modul tau de a fi e calat pe minciuna?“, a declarat Hardau. Acesta a adaugat ca va cere analizarea lucrarilor de titularizare care, la prima corectare, au obtinut nota sub 5 si, dupa contestatie, au primit peste 7, astfel incat se pot titulariza. Ministrul educatiei a mai precizat ca va sprijini demersul studentilor care vor sa ii demaste pe profesorii care iau mita, admitand ca exista coruptie si la nivelul sistemului universitar. „Sunt ingrijorator de multe universitati in care profesorii iau spaga si trebuie sa terminam cu aceasta mascarada din invatamant“, a conchis Hardau.

Claudia Marcu

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 29.07.2006 22:44 | 799 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

30.07.2006 20:10 ionpopescu

Consider ca trebuie apreciat domnul Hardau fiindca este cel dintai ministru al educatiei care recunoaste haosul din sistem si nu trebuie ceruta demisia domniei sale decat daca se rezuma doar la constatari, fara a lua nicio masura eficienta de corijare a situatiei.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

69 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN