Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministrul Hărdău propune excluderea din învăţământ a 14 profesori

În fiecare judeţ vor fi recorectate, prin sondaj, 10% din lucrările reevaluate în urma contestaţiilor.


Pentru prima oară în învăţământul românesc, un ministru al Educaţiei a propus excluderea din şcoala românească a 14 profesori pentru că nu au punctat corect lucrările absolvenţilor de clasa a XII-a, la prima sesiune a bacalaureatului. În raportul final al ministerului, prezentat ieri, Hărdău a pus degetul pe rana şcolii şi a nominalizat 94 de profesori care au supraevaluat lucrările elevilor. Respectivilor profesori ori li se va desface contractul de muncă, ori li se va diminua salariul şi le va fi interzisă participarea la alte examene naţionale, pe o perioadă de timp de la un an la 3 ani. Mihail Hărdău a decis că în fiecare judeţ vor fi recorectate, prin sondaj, 10% din lucrările reevaluate în urma contestaţiilor şi vor fi luate măsuri împotriva oricărui profesor care nu a respectat baremele. La această decizie au concurat şi rezultatele a 1.129 de candidaţi din 3.065, care au obţinut note între 9 şi 10, în judeţul Botoşani, ceea ce reprezint㠄o parodiere a semnificaţiei examenului de bacalaureat”, după cum a spus Mihail Hărdău.


Situaţia s-a declanşat pe 14 iulie, când au apărut rezultatele finale la bacalaureat. MEC a constatat că diferenţele între procentele de promovabilitate la nivelul judeţelor erau foarte mari ( în Mehedinţi promovabilitatea a fost de 96,3%, iar în Argeş, de doar 59,6%). De aceea, ministrul Educaţiei a decis înfiinţarea unei alte comisii care să recorecteze, prin sondaj, 1839 de lucrări din 8 judeţe, printre care şi municipiul Bucureşti.

Recorectările au arătat că 299 de lucrări aveau notele umflate şi cu 4,5 puncte de către profesorii corectori sau de cei recorectori, de la contestaţii.

Mihail Hărdău a anunţat că inspectorilor şcolari generali le revine sarcina să aplice pedepsele, altfel li se va suspenda contractul de muncă. 14 profesori ar trebui să fie daţi afară din învăţământ, prin desfacerea contractului de muncă, pentru că au notat lucrările elevilor cu 3,5 până la 4,5 puncte în plus. Printre aceştia, profesorii Eleonora Natalia Balajovici şi Ştefan Popescu, din Mehedinţi, au punctat în plus câte 28 de lucrări fiecare. Alţi 48 de dascăli, care nu au respectat baremele de corectare şi au dat cu 2,5 până la 3,5 puncte în plus, vor primi salariul diminuat cu 15%, pe o perioadă de 6 luni şi nici nu vor avea dreptul să mai facă parte dintr-o comisie de examen, timp de 3 ani. Ultima categorie, 32 de profesori, care au notat eronat cu punctaj între 1,5 şi 2,5 puncte mai mult, se vor alege doar cu un avertisment şi cu suspendarea dreptului de a mai fi într-o comisie de examen, anul viitor.

Ministrul Hărdău a numit această situaţie ca fiind o „ilegalitate crasă”, pentru că elevii cu note luate pe merit au fost dezavantajaţi în faţa acelora care au primit note din burtă. Măsurile propuse de ministru nu vor afecta însă în nici un fel situaţia şi mediile elevilor care au dat bacalureatul.

"Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 04.08.2006 21:31 | 1162 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (9)

0 0

05.08.2006 15:55 511973

cred ca in sfarsit ar trebui sa se faca putina ordine. Cred ca numai niste masuri drastice vor determina corectitudine. Este inadmisibil sa educi elevii sa fie corecti, onesti, cinstiti iar tu sa faci invers. Cred ca ar trebui luate masuri drastice si asupra celor ce se numesc "supraveghetori". si se stie de ce. Nu generalizez. Dar, educatia este la pamant si trebuie sa facem ceva sa schimbam perceptia celor din jurul nostru. Sa nu ne mai ascundem atat dupa Statutul personalului didactic si alte legi pentru ca ilegalitatile exista si trebuie cumva stopate.

0 0

05.08.2006 16:48 doina_barsan

Eu cred ca doar masurile drastice pot stopa aceste nereguli. Si nu ma refer doar la sanctiuni banesti , caci unei persoane care a facut o ilegalitate si si-a insusit bani frumosi in urma acesteia, nu-i prea pasa daca i se ia un 15 % din salariu...

0 0

05.08.2006 19:25 andronescu

Nu-mi vine sa cred ca s-au facut astfel de greseli,diferente asa de mari la notare.Ce explicatii pot fi date??ce fel de profesori sunt acestia?cred ca sunt de vina si conducerile inspectoratelor care trimit la corectat fie profesori pensionari care interpreteaza altfel baremul,fie prea tineri fara experienta.

0 0

05.08.2006 20:28 simona

cred ca salariile foarte mici i-au dus la disperare sa faca ceea ce au facut!Nu-i condam dar nici nu-i sustin pentru ca unii nu se mai satura!

0 0

05.08.2006 21:13 crina_butarescu - Autor

"Greseli"..aiurea...diferenta de 4 puncte e strigatoare la cer...da-o incolo de subiectivitate, nici chiar atat!

0 0

05.08.2006 21:32 marinela

Ce greseli, tezele sunt corectate independent de doi profesori. Nu puteau gresi amandoi. Intentionat

s-a "gresit". Sunt de acord cu sanctiunile date. O data trebuia sa se ia atitudine. Pacat de copii. Cum ii educam? Ce exemplu le dam?

0 0

07.08.2006 07:30 elenat

Sunt vinovati! Am foarte multe exemple de elevi care au avut rezultate foarte slabe la invatatura in toti anii de liceu,dar care au luat examenul cu 9,80-10.Am exemple si de elevi corigenti in timpul liceului,care au terminat ex. de bacalaureat tot cu asemenea medii.Si atunci sa-i compatimim pe profesori?Am stat de vorba cu o mama a unui elev care a terminat liceul si mi-a spus ca mai bine aranjeaza acuma,decat sa intre copilul la fac.pe locurile cu plata.De ce sa plateasca atatia ani facultatea,cand se poate rezolva destul de simplu acum.Dar cati isi pot permite?

0 0

09.08.2006 14:19 marix

Cred ca diferentele de notare sunt prea mari.Asa ceva n-am ami auzit si nici nu m-am gandit ca pot aparea asemenea greseli de corectare.

Daca se fac astfel de greseli la un concurs de titularizare unde miza este painea unui om ?

Este o bataie de joc!

Daca nu are cine sa corecteze corect, de ce nu se dau teste grila? S-ar elimina subiectivismul!

Am avut mare incredere in corectitudinea si bunul simt al celor care corecteaza sau care elaboreaza subiecte, dar acum nu mai am.

Se pare ca sistemul de invatamant e la fel ca societatea din care provine!

0 0

11.08.2006 12:01 maryangina

Am facut parte din comisia de evaluare la bac si pot sa va spun ca in centrul in care am fost eu nu au fost asemenea probleme.

Atata timp cat se respecta baremul si nu se fac presiuni, nu cred ca se poate gresi atat de mult (3-4 P.).

Nici macar la limba romana nu poate exista o doza atat de mare subiectivism deoarece baremul a fost clar, iar eventualele corectari "in favoarea elevilor" nu puteau permite o apreciere cu mai mult de 1,5 p in plus.Cel putin asa cred ca ar fi trebuit sa faca si cei care au fost supusi la diverse presiuni. Prof. evaluatori cunosc metodologia ... si sunt constienti ca cel care semneaza nota si raspunde pentru ea!

Eu cred ca nu ar trebui sa se dea cu atata usurinta notele de 10 la bac intrucat nu avem sute de olimpici, dar avem sute de asemenea note la un examen care ar trebui sa fie intr-adevar unul important in viata elevilor nostri.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

69 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN