Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale: Securiştii îi blamează pe profesori

- Există securişti în fruntea învăţământului românesc?
- Plecând de la faptul că se duce o strategie profesionistă împotriva profesorilor eu cred că există securişti în fruntea învăţământului românesc. Această strategie nu poate fi aplicată decât cu oameni din structurile de conducere ale MEdC, oameni obişnuiţi cu asemenea practici şi strategii. Nu oricine se pricepe să facă asta şi nu oricine se pretează la aşa ceva. Prin această strategie foarte bine elaborată, profesorii sunt blamaţi şi culpabilizaţi încontinuu, la grămadă, pentru ca ei să nu-şi mai poată cere drepturile. Această strategie nu poate fi pusă în practică decât cu profesionişti. Eu nu spun că nu sunt profesori care trebuiau daţi afară de 10 ani din învăţământ, că nu sunt profesori care nu sunt corupţi, dar toate acestea nu pot fi generalizate, iar profesorii nu trebuie transformaţi în ţapi ispăşitori ai unui management catastrofal. Ministrul Hărdău, de când a venit la conducerea Ministerului Educaţiei, nu a făcut nimic pentru ca legile să fie aduse la zi. Din cauza legislaţiei sunt posibile asemenea situaţii. Legislaţia este incompletă, este depăşită. Ministrul în loc să se ocupe cu aceste lucruri, se ocupă cu ce a învăţat el probabil când era şef de cămin, cu delaţiunea, cu asmuţitul unora împotriva altora. Le spune studenţilor: "Domne, să-i zdrobim pe profesori!". Este inacceptabilă chestiunea aceasta. Hărdău este artizanul principal al acestei politici de blamare la grămadă a profesorilor ca să nu mai venim noi să cerem o nouă lege a salarizării, să nu cerem salarii mărite. Toată opinia publică este asmuţită acum şi o să zică: "Ce mai vor şi ăştia care fură?". Când subiectele pentru toate examenele s-au vândut din Ministerul Educaţiei de către şefi din MEdC, ce-a făcut domnul Hărdău pentru a stopa acest fenomen, nici măcar măsuri administrative nu a mai luat, zicând că nu mai are rost, că e tardiv... să se ocupe Parchetul de ei.
- Pe ce criterii i-aţi selectat pe cei de pe lista înaintată CNSAS?
- Pe lista pe care am înaintat-o CNSAS-ului i-am trecut fără excepţie pe toţi cei care ocupă funcţiile prevăzute de lege, despre care noi putem cere informaţii. Nu i-am exceptat pe unii şi nici nu i-am trecut în mod excepţional pe alţii. Nu bănuim a priori pe nimeni, dar vrem să ştim dacă există asemenea personaje pentru ca ele să fie făcute publice.
- Dezvăluirea celor care au făcut poliţie politică este cea mai arzătoare problemă a învăţământului românesc?
- Sunt foarte multe probleme în învăţământ, iar aceasta este la fel de importantă. Atât timp cât profesionişti din interiorul sistemului duc o politică de defăimare şi de blamare generalizatoare a unei categorii profesionale cu scopul evident ca aceasta să fie împiedicată de a-şi mai cere drepturile, este clar şi evident că lucrul acesta este făcut de persoane care au obişnuinţa unor asemenea practici. Avem probleme legate de cadrul legal. Domnul Hărdău a reuşit, în sfârşit, să pună placa de mormânt pe tot ceea ce înseamnă reforma sistemului educaţional. Descentralizarea a fost stopată şi blocată, tot ce era element de reformă nu mai funcţionează şi nu mai este încurajat. Nimeni în Ministerul Educaţiei nu mai are preocupări în direcţia reformei. Sistemul este blocat, managementul este catastrofal, numirile în funcţii se fac pe criterii exclusiv politice sau de clientelism de gaşcă, prin pseudoconcursuri şi acelea trucate pentru că s-au specializat în asemenea practici.
- Începe şcoala în septembrie?
- Rămâne de văzut dacă mai începe anul şcolar, având în vedere tot ceea ce se întâmplă. Oricum, dacă el va începe la data programată, va începe sub nişte auspicii foarte proaste, cu o echipă care conduce ministerul aflată într-o evidentă poziţie de paralelism cu problemele învăţământului. Este deplorabil ceea ce se întâmplă. Niciodată, şcoala românească nu a arătat atât de rău.

Lista cu funcţionarii Ministerului Educaţiei înaintată CNSAS
FUNCţIA NUME
Ministru Mihail HĹRDĹU
Secretar de stat (preuniversitar) Dumitru MATEI
Secretar de stat (superior) Dumitru MIRON
Secretar de stat (cercetare) Anton ANTON
Secretar de stat (minorităţi) Gabriela Pásztor
Secretar general Adrian GORUN
Director Dir. Gen. Înv. Preuniversitar Liliana PREOTEASA
Director Dir. Gen. Buget-Finanţe, Patrimoniu şi Investiţii Mihai PĹUNICĹ
Director Direcţia Juridic şi Control Violett BLAGA
Director Dir. Gen. Managementul Resurselor Umane Corina MARIN
Director Direcţia Informatizare, Administrativ şi Personal Ion IVAN
Director Dir. Relaţii Publice Mircea MUREşAN
Director Direcţia de Achiziţii şi Administrativ Maria HOJDA
Director Direcţia Învăţământ Superior Dan CONSTANTINESCU
Director Dir. Gen. Integrare Europeană şi Programe Comunitare Vasile VIşAN
Director Direcţia Monitorizare şi inspecţie şcolară Gabriela GUţU
Director Direcţia Audit Gabriel şTEFĹNESCU
Director Direcţia Financiar şi Investiţii George GHELMEZ
Director Direcţia BugetContabilitate Maria DORNEAN
Director PHARE TVET Madlen şERBAN
Director Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar şerban IOSIFESCU
Director Unitatea de Management a Proiectului pentru Învăţământul Rural Tiberiu VELTER
Director Unitatea Centrală de Management al Proiectelor de Reabilitare a şcolilor Mirela Dîrstaru

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: iliep | 09.08.2006 00:22 | 790 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

09.08.2006 07:35 ana2000

Ar fi bine să cunoaştem sursa acestei ştiri!

0 0

09.08.2006 10:20 duminica

Suntem cu totii securisti. Pentru ca mereu securitatea cauta dusmani ai poporului. Si daca astazi s-a inceput vinatul de himere, va spun eu ca astfel se incearca a se concentra atentia societatii catre fostii turnatori, dar nu pentru a solutiona careva probleme. Pentru ca daca existau turnatori inseamna ca nu erau ilegale activitatile lor, pentru ca acea conducerea de pe atunci , carestia cum sufla si rasufla oricare suflare din romania, ar fi oprit din fasha aceasta structura. deci securitatea, fiind o structura de stat avea nevoie de informatori si deci era o metodologie de lucru. Nu o sa ma socheze daca peste ani nu vor fi luati in tapi cineva care colaboreaza cu DNA, cu guvernul, cu alte structuri de stat.

Apoi sa stiti ca au colaborat cu securitatea orice demnitar de atunci, pentru ca nu era numit in functie daca nu avea permisiunea securitatii. Nu era membru de partid daca nu avea girul securitatii. Deci, cautati toti fostii membri ai PCR si veti gasi milioane de informatori.

Vinatoarea de himere se duce in Bulgaria, in alte tari, dar atunci ar fi trebuit sa fie trasi la raspundere si cei ce au rasturnat puterea in 1944, poate si urmasii urmasilor lor, ca sa avem mereu dusmani de clasa.

Nu faceti din desecretezarea dosarelor o arma contra oamenilor. De cite ori incerc sa urmaresc informatiile TVR1, deja stiu ca va fi CNSAS si Becali. Or, numai aceste probleme le are Romania? Cel putin problema ecologica, economica este adusa doar la nivel de infractiune, dar nu se mai face educatie nici ecologica, nici economica, ca sa nu mai zic nici cea patriotica. Nu in sensul patriotismului de cindva.

Imi dau seama ca acest comentariu al meu va atrage discutii, dar va spun ca eu nu am fost nici comunist, nici informator.

0 0

09.08.2006 13:02 iliep - Autor

Scuze pentru ca am omis. A aparut azi in Adevarul. Interviul este semnat de Eugen Chelemen.

http://www.adevarulonline.ro/2006-08-09/Prima%20Pagina/securistii-ii-blameaza-pe-profesori_194249.html

0 0

09.08.2006 13:02 iliep - Autor

Scuze pentru ca am omis. A aparut azi in Adevarul. Interviul este semnat de Eugen Chelemen.

http://www.adevarulonline.ro/2006-08-09/Prima%20Pagina/securistii-ii-blameaza-pe-profesori_194249.html

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

69 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN